Deze festivals staan deze zomer nog op onze bucketlist

Geüpdatet op 2 augustus 2024 door Sam Vandenbosch
Deze festivals staan deze zomer nog op onze bucketlist Foto: Charlotte Lauwers

Van gezellige open airs in de stad tot bijzondere raves aan zee, deze festivals wil je deze zomer niet missen.

Nu de zomer in volle gang getreden is, is het soms moeilijk om overzicht te houden van al het leuks dat België in petto heeft. Naast de grote kleppers zoals Rock Werchter, Pukkelpop en Paradise City staan er immers nog tal van bijzondere, grote en iets minder bekende - maar minstens even leuke - festivals op de planning. Van gezelligheid in Hasselt over raven in Antwerpen tot open airs in Gent, maar ook een heleboel niet-te-missen feestjes aan 't zeetje dit seizoen. De tel kwijt? Wij lijstten de leukste zomerfestivals graag voor je op.

1. PKP DWNTWN (26 juli)

Op vrijdag 26 juli ademt de Hasseltse binnenstad weer volop de Pukkelpopsfeer uit. Met PKP DWNTWN vindt er een gevarieerd muzikaal programma plaats op het Groenplein, het Van Veldekeplein, de VONK centrale en de TT-wijk. Pukkelpop en de stad Hasselt pakken zo uit met een stilaan ingeburgerd concept: enkele weken voor het eigenlijke festival krijgt de Hasseltse binnenstad al een stevig voorsmaakje van wat er op de Pukkelpopweide zal geserveerd worden, met heel wat steengoede namen en de beste afterparty's op Limburgse grond.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jeugddienst Hasselt (@jeugdhasselt)

2. Paradisco (26-28 juli)

Genesteld aan de kust van Knokke-Heist, belooft dit driedaagse beach festival een onvergetelijke ervaring te worden voor zij die graag - Ibiza style - met de voetjes in het zand dansen. Met het beste van disco, house, Italo en hi-nrg, zal de muziek je meevoeren naar de ultieme zomerbeleving.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ™ (@paradisco.be)

3. Freed & Love On Top (27 juli)

'Freed & Love On Top Club Open Air' brengt voor de tweede keer bass music & high UKG energy naar Linkeroever. Met een gevarieerde line-up van artiesten uit binnen- en buitenland zal dit festival ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de zomer zijn, met enkele van de meest opzwepende namen uit de hedendaagse nightlife-scene, waaronder Sam Alfred, Denham Audio, Jolani Jhones B2B Nala, Vanessa Maria, BAVR B2B DC Noises en L4U. Na de open air is er ook een afterparty gepland met Diffrent, bekend van zijn kleine wereldhit ‘A Little Closer’, waar de feestgangers de nacht kunnen voortzetten en de magie van het festival nog langer kunnen ervaren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Freed (@freed_events_)

4. Down by the sea (2-4 augustus)

Drie dagen lang wordt het strand van Knokke-Heist omgetoverd tot een magisch muzikaal paradijs met het gloednieuwe live beach concert festival: Down by the Sea. Op vrijdag 2 augustus bijten Maksim en Metejoor de spits af. Op zaterdag mogen we Gustaph verwelkomen, maar headliner die avond is Natalia, het idool uit de Kempen. Zij toert momenteel met een spetterende show ter gelegenheid van haar twintigjarige carrière. Last but not least, op zondag sluiten twee gevestigde waarden en absolute toppers in de Belgische muziekscène het festival af. Eerst betovert Axelle Red het publiek met een best off uit haar 30-jarige carrière, gevolgd door de charismatische Novastar, die ons zal laten wegdromen tijdens een prachtige zonsondergang.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DOWN BY THE SEA (@downbythesea.be)

5. Wecandance (3-4 & 10-11 augustus)

Het elektronische festival WECANDANCE wordt elk jaar georganiseerd op het strand van Zeebrugge. Dit unieke, dynamische muziekevent pakt elke keer uit met een origineel concept en innovatief thema. Zo kunnen 65.000 bezoekers zich telkens weer opmaken voor een immersieve en fascinerende ervaring. Dit jaar is het festival toe aan zijn 11e editie, en onder leiding van Studio Dennis Vanderbroeck ondergaat het een creatieve en revolutionaire metamorfose. Twee weekends lang kunnen fans op het strand tot in de late uurtjes clubben in een transformatieve, levendige sfeer. WECANDANCE focust sterk op een communitygevoel, design en sociale impact. Het thema van dit jaar – Drop in the Light, Rise in the Dark – nodigt bezoekers uit om de lichte en donkere kanten van het leven én van zichzelf te vieren met muziek, kunst en door verbondenheid met elkaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WECANDANCE (@wecandancefest)

6. Sommar open air (8 augustus)

Voor zij die wel eens naar een afterwork feestje in Brussel gaan, is VIBkes vast geen onbekend terrein. Deze zomer strijkt het collectief neer in Antwerpen, in de populaire zomerbar Sommar. #peopleofsommar meeten hier #peopleofvibkes, tijdens hun open air aan de Antwerpse dokken. Met een iconische ligging aan de Rijnkaai, staat SOMMAR bekend als dé plek voor de mooiste zonsondergangen van 't stad. Ook niet onbelangrijk: geliefde hotspot UMAMI zal er de betere streetfood serveren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SOMMAR (@peopleofsommar)

7. Soulful Sessions Gent (10 augustus)

Gent, we hebben nieuws voor je: Soulful Sessions komt naar Chinastraat voor een outdoor én indoor avontuur met een all star line-up waaronder Bradley Zero, David Vunk, AliA en meer. 18 uur lang dansen en 15 artiesten die in meerdere zalen draaien, wat wil je nog meer?

8. Pride Antwerpen (10 augustus)

Over enkele weken is het weer zover: de Antwerp Pride! Op het kleurrijke programma? Workshops, de niet-te-missen parade, een openingsparty in OLT Rivierenhof, het love United Festival, drag show en afterparty Send In The Clowns in De Studio, en een fantastische closing party.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Antwerp Pride (@antwerppride)

9. Hangar On The Beach (16 & 17 augustus)

Na Brussel te hebben veroverd, trekt Hangar midden augustus naar de Belgische kust voor twee unieke openluchtshows op het strand van Knokke-Heist. De populaire Duitse house & disco artiest Gerd Janson en de Duits-Koreaanse eclectische HUNEE zullen er optreden op vrijdag 16 augustus, terwijl de Nederlandse melodic techno-ster Colyn er zal spelen op zaterdag 17 augustus. Hangar zal meer dan 8.000 mensen verwelkomen tijdens het verlengd weekend, omgeven door de duinen en de zee in een wondermooie setting bij zonsondergang op het evenementenstrand van KH Summercamp.

10. Circo Loco (24 augustus)

CircoLoco, al 25 jaar de voorloper van de underground sound, keert op zaterdag 24 augustus terug naar België in Fort Liezele in Puurs. Al vijfentwintig jaar lang brengt CircoLoco mensen en muziek samen van over de hele wereld in zijn iconische Ibiza-seizoen. Het is een plek waar legendes worden geboren, de avantgarde centraal staat en de grootste sterren van het moment de kans krijgen om te experimenteren op een van 's werelds meest gerespecteerde podia. Ontstaan in 1999 als een maandagse afterparty op Ibiza, is het feestje uitgegroeid tot een wereldwijd muziekmerk en een ware lifestyle, waar de wereld van mode en beroemdheden botst met de danscultuur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Antonio Carbonaro (@circolocoibiza)

11. Vaag outdoor (31 augustus)

Vaag Outdoor is een festival naar de gelijknamige Club Vaag, een iconische nachtclub in Antwerpen die bekend staat om zijn unieke sfeer en innovatieve programmatie. Het festival streeft ernaar om dezelfde kwaliteit en ervaring te bieden, maar dan in een buitenomgeving. Dit jaar verhuist Vaag outdoor naar een gloednieuwe locatie: Singelberg in Kallo, en belooft zo met meer ruimte en extra stages bigger & better te worden dan ooit tevoren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (@vaagoutdoor)

12. Festival onder vrienden (31 augustus-1 september)

Zonnebril op de neus, zwoele beats op de achtergrond en omringd door je beste vrienden: dit jaar keert Festival Onder Vrienden met zijn achtste editie terug als tweedaags festival om jou en je vrienden in hogere feestsferen te brengen. Deze keer vormt het domein aan het Lozerkasteel dé ontmoetingsplek voor liefhebbers van verschillende muziekgenres. Denk aan techno, disco, (afro)house & many more met bekende stage hosts als Collins Club, Back in the days, Planet Groove en Tout Bien die voor het eerst een eigen stage host. Voor wie ervan droomt zelf te draaien hebben de organisatoren goed nieuws: het festival geeft elke DJ de kans om zijn set te spelen voor zijn vrienden, op de allereerste 'Bring Your Own DJ' stage.

13. Voodoo

Op 7 en 8 september strijkt Voodoo Village voor de 9e keer neer in een van de meest feeërieke bossen rond Brussel. Met de beste elektronische beats, een ultragevarieerde line-up en nog meer focus op beleving trekt het boetiekfestival dit jaar alle registers open. Voodoo Village belooft nu al hét slotfestival van de zomer te worden en pakt dit jaar uit met maar liefst vijf stages, elk met een eigen karakter, visuele identiteit en sound. Het elektronische boetiekfestival introduceert daarnaast ook een verrassende primeur: als eerste Belgische festival voert het een ‘no phone’ beleid in op één van haar stages. Helemaal opgaan in muziek zonder afleiding van telefoons? Het kan alleen bij het magische Voodoo Village.