Hét recept voor lamskoteletjes op de barbecue – succes gegarandeerd!

Rate this post
Geüpdatet op 25 juli 2024 Druk het recept af door ELLE Partner
  • Lunch/Diner
  • 4 h
  • 10 mn
  • 2 personen
  • Easy
Hét recept voor lamskoteletjes op de barbecue – succes gegarandeerd!

Wie Ierland zegt, zegt groene landschappen, mythes en legendes, en opzwepende muziek. Maar wist je dat het land ook bekend staat om zijn uitzonderlijk lekkere vlees? Vandaag nemen we je mee op een culinaire reis. En dat doen we met een superrecept voor gegrilde lamskoteletjes, bedacht door de getalenteerde chef-kok Killian Crowley.

Ingrediënten

  • 6 lamskoteletten
  • 500 ml bruin bier
  • 50 g honing
  • 4 takjes tijm
  • Peper en zout
  • 1 tuiltje platte peterselie

Bereiding

We beginnen met een marinade. Die gaat de smaak van het vlees nog beter laten uitkomen. Hiervoor laat je de lamskoteletjes vier uur lang marineren in een mengsel van bier en honing. Die combinatie van zoet en bitter geeft het vlees een extra dimensie.

Dan is het tijd voor het echte werk. Steek de barbecue aan en wacht tot hij goed warm is. Daarna gril je de koteletjes terwijl je ze regelmatig met extra marinade besprenkelt.

Voor een perfect resultaat, moet je rekening houden met twee tot drie minuten per kant. Haal de koteletten vervolgens van het vuur en laat ze vijf minuten rusten.

Intussen laat je de overtollige marinade inkoken tot een stroperige, geconcentreerde saus.

Leg de koteletten nu in die saus en serveer met gehakte peterselie, voor een vleugje frisheid.

WAT IS ER ZO SPECIAAL AAN IERS LAMSVLEES?

Dat Iers lamsvlees zo lekker is, is natuurlijk geen toeval, de dieren worden namelijk in ideale omstandigheden gekweekt. Ierland is immers gezegend met een gematigd klimaat en zijn groene weilanden horen bij de mooiste van Europa. Die weiden vormen een optimale leefomgeving voor de dieren, en de boeren kunnen er op hun traditionele, duurzame manier blijven werken.

Ierse veehouders zijn echte experts op het gebied van begrazing en hun dieren eten voornamelijk vers of gemaaid gras. Gemiddeld grazen de schapen 220 dagen per jaar in de open lucht, waardoor het vlees lekker mals is en zalig smaakt. Dit natuurlijke dieet is rijk aan voedingsstoffen zoals bètacaroteen, waardoor het vlees niet alleen lekker maar ook zeer voedzaam is.

Bovendien draagt die respectvolle kweekmethode bij aan een kleinere ecologische voetafdruk, waardoor Iers lamsvlees ook nog eens een duurzame optie is. Met Iers lamsvlees, kies je voor uitzonderlijke kwaliteit, respect voor het milieu én voor het dierenwelzijn.

CHEF-KOK KILLIAN CROWLEY: EEN TALENT WAAR WE NOG VEEL VAN ZULLEN HOREN

Ons recept voor gegrilde lamskoteletjes van vandaag komt van Killian Crowley. Deze gerenommeerde chef-kok weet op briljante wijze traditie met innovatie te combineren. Killian is afkomstig uit Ierland en heeft zijn culinaire kunsten geperfectioneerd in prestigieuze restaurants in heel Europa. Uiteindelijk streek hij neer in Luxemburg, waar hij nu het restaurant van het hotel Beim Schlass runt.

Ook in zijn keuken zijn z'n Ierse roots duidelijk merkbaar en hij werkt alleen met hoogwaardige producten en verfijnde technieken. Dit recept voor gegrilde lamskoteletjes is daar een perfect voorbeeld van: het vermengt eenvoud met raffinement en laat elk ingrediënt tot zijn recht komen.

ZIJN BEREIDINGSTIPS

Vlees grillen op de barbecue mag dan simpel lijken, toch kunnen enkele tips & tricks van de chef een groot verschil maken.

Voorbereiding en anticipatie

  1. Tempereer het vlees: haal het vlees tijdig uit de koelkast v r je het op de barbecue legt. Om gelijkmatig te kunnen garen, moet het op omgevingstemperatuur zijn.
  2. Een schone barbecue: zorg ervoor dat je barbecue en rooster schoon zijn, zodat het vlees er niet aan blijft kleven.
  3. Een hete maar vlamvrije barbecue: of je nu kolen of een gasbarbecue gebruikt, het is essentieel dat de warmtehaard heet maar vlamvrij is. Zo voorkom je dat het vlees verbrandt.
  4. Vet: smeer of olie het vlees in voordat je het op het vuur legt. Op die manier krijgt het sneller een goudbruin kleurtje.

Marineren en kruiden

  1. Vooraf marineren: als je vlees 24 uur van tevoren marineert, kunnen de aroma's goed door het vlees worden opgenomen. Is het vlees ingevroren geweest? Zorg er dan voor dat het mooi droog is voordat je het marineert.
  2. Kruiden: kruid het vlees in verschillende etappes, afhankelijk van de dikte. Gebruik zout, peper en Provençaalse kruiden vóór en tijdens het grillen. Zorg er wel voor dat de barbecue niet té heet wordt, anders verschroeien de kruiden en krijg je een verbrande smaak.

Grillen maar

  1. Een heet, schoon barbecuerooster: warm de barbecue op tijd op, zodat hij goed heet is wanneer het tijd is om te gaan grillen
  2. Grillen via straling: lamsvlees is delicaat. Daarom is het cruciaal om het te bereiden met stralingswarmte en niet rechtstreeks via de vlammen. Tel letterlijk de gaartijd: voor dunne koteletjes is dat zo'n twee minuten aan elke kant.
  3. Pas op voor het vet: vetresten van het vlees kunnen de vlam aanwakkeren. Houd de barbecue dus voortdurend in het oog om te voorkomen dat het vlees aanbrandt.

Laten rusten en afwerking

  1. Het vlees laten rusten: wanneer het vlees klaar is, laat je het vijf minuten rusten. Zo kan het vocht zich gelijkmatig herverdelen, waardoor je koteletjes nog malser en lekkerder worden.
  2. Afwerken met kruiden: haal de beste aroma's uit je vlees naar boven met een draai aan de pepermolen en een snuifje fleur de sel.

Gebruik van de barbecue

  1. Grilltechniek: Je kunt de barbecue gebruiken voor de eerste grilfase, om het vlees opnieuw op te warmen of om het van A tot Z te bereiden. Weet wel dat die laatste optie vrij technisch is en dat je de barbecue dus geen moment uit het oog mag verliezen.

Iers vlees is dus veel meer dan een consumptieartikel. Het is een uitnodiging om authentieke smaken te ontdekken en het gepassioneerde werk van de Ierse veehouders naar waarde te schatten. Met Killian Crowley's recept kunnen we volop van dit bijzondere vlees genieten en eten we niet alleen lekker, maar ook met respect voor het milieu.

Smakelijk!

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Bord Bia.

LEES OOK:

Recept: pancakes met citroen en maanzaad met Anco-bloem

3x lekkere lunchrecepten voor een thuiswerkdag

Foodtrip: 8 hotspots in de Champagnestreek die je niet mag missen

Word lid van onze foodiescommunity op Instagram @elleeten.be. Like, reageer en deel jullie eigen recepten met de hashtag #ELLEfoodteam! Bron: ELLE.be
Stel een recept voor