ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Athene

Gepubliceerd op 1 september 2024 door Sofie Kegelaers
ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Athene Unsplash

Wanneer we Athene vanuit het noorden naderen in de schemering, verlichten de gouden stralen van de ondergaande zon de Akropolis als een eeuwige foto. De magie van deze stad, een thuis voor dromers en verhalenvertellers, betovert onmiddellijk. Stap in haar tijdloze verhaal van onvergankelijke schoonheid, waar mythologie en moderne charme naadloos samensmelten.

Verken de romantische straatjes van Plaka, proef de magie van traditionele taverna's, en ontdek de serene pracht van de Atheense Rivièra. Athene, het oog van Griekenland en de moeder van kunst en welsprekendheid, omarmt je met open armen. Hier fluistert elke steen het verhaal van de goden.

Bezienswaardigheden

Historische ontdekkingen

Akropolis en Parthenon

De Akropolis is zonder twijfel het meest iconische monument van Athene. Hoog boven de stad, op een majestueuze heuveltop, herbergt dit UNESCO-werelderfgoed een levend eerbetoon aan de essentie van de oude Griekse beschaving: het Parthenon, een imposante tempel en een symbool voor de uitmuntendheid van een cultuur die de wereld heeft geïnspireerd.

Oude Agora

De Agora was het kloppende hart van het oude Athene. Hier stonden de belangrijkste gebouwen, en vonden markten en religieuze feesten plaats. Vandaag vind je er tal van indrukwekkende ruïnes die de voormalige grandeur van deze historische plek blootleggen. Breng zeker ook een bezoekje aan het museum in de Stoa van Attalos, waar de meest waardevolle vondsten uit de Agora worden tentoongesteld en je een fascinerend inzicht krijgt in het leven van de oude Atheners.

Panathinaiko-stadion

Het Panathinaiko-stadion kent een rijke geschiedenis. Dit volledig uit marmer opgetrokken stadion werd in het jaar 144 gebouwd op de fundamenten van een plek waar al sinds 330 v.Chr. de Panatheense Spelen, een lokale Atheense variant van de Olympische Spelen, werden gehouden. In 1896 werd dit historische stadion het toneel voor de eerste moderne Olympische Spelen.

Trendy wijkjes en hippe spots

Plaka

In de schaduw van de Akropolis ligt Plaka, de oudste wijk van Athene. Dit doolhof van smalle, geplaveide straatjes, kleurrijke huizen en gezellige tavernes die tot laat in de nacht open blijven, is de perfecte plek om te wandelen en de authentieke sfeer van de stad in je op te nemen. Oh en bij Cine Paris, gelegen op een rooftop, kun je onder de sterrenhemel genieten van openluchtfilms. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de nabijgelegen wijk Anafiotika, die zich op de noordelijke hellingen van de Akropolis bevindt en met zijn witgekalkte huizen doet denken aan een idyllisch Grieks eiland.

Monastiráki

Deze betoverende buurt staat bekend om zijn levendige vlooienmarkt, charmante antiekwinkels en historische monumenten zoals de Tzistarakis-moskee en de prachtige Byzantijnse kerken. Het is een wijk vol winkels en sfeervolle eetgelegenheden. Vanaf het Monastiráki-plein geniet je van een adembenemend uitzicht op de Akropolis.

Psiri

Psiri is dan weer een hippe buurt vol met bars, restaurants en kunstgalerijen. Het is de perfecte plek om het bruisende nachtleven van Athene te ervaren.

Natuur

Lycabettus-heuvel

Of je nu de uitdaging aangaat om zelf naar boven te klimmen of de kabelbaan neemt, voor het mooiste uitzicht over de stad is de Lycabettus-heuvel, die zijn naam dankt aan de wolven die er volgens oude legendes ooit leefden, de plek bij uitstek. Op de top vind je een charmant klein kerkje, een theater en een gezellig café.

Nationale tuin

De nationale tuin is een groene oase in het hart van de stad, perfect voor wie even aan de drukte wil ontsnappen. Naast prachtige planten vind je hier ook een kleine dierentuin en een speeltuin voor kinderen, waardoor het een ideale plek is voor een gezinsuitje.

Accommodatie

Athens Flair

Dit trendy boetiekhotel ligt in de stijlvolle shoppingwijk Kolonaki en biedt comfortabele kamers, een heerlijk ontbijt en een uitstekende service. Het hotel heeft ook een dakterras met een geweldig uitzicht op de Lycabettus-heuvel.

www.athensflair.com

ERGON Bakehouse

ERGON Bakehouse is de perfecte plek voor foodies die willen genieten van authentieke Griekse smaken. Gelegen in het hart van Athene, combineert dit unieke hotel moderne accommodatie met een culinaire ervaring. Je vindt er stijlvolle kamers, een markt met lokale producten, een bakkerij én een restaurant.

houses.ergonfoods.com

Niche Hotel

Dit stijlvolle en moderne hotel ligt dicht bij de Akropolis en biedt comfortabele kamers met een elegant design. Het hotel beschikt over een prachtig dakterras met een bar en een geweldig uitzicht op de stad.

www.nichehotelathens.gr

Shila

Shila biedt een mix van luxe en artistieke flair. Met slechts zes uniek ingerichte suites worden gasten in dit prachtige boetiekhotel ondergedompeld in een intieme en persoonlijke sfeer. De weelderige tuin en het dakterras vormen een oase van rust, ideaal om te ontspannen na een drukke dag van stadsverkenning.

www.shila-athens.com

The Dolli at Acropolis

Onze persoonlijke favoriet: The Dolli at Acropolis, een luxueus boetiekhotel met, zoals de naam verklapt, een spectaculair uitzicht op de Akropolis. Hier geniet je van een persoonlijke service en de meest verfijnde faciliteiten in het hart van Athene.

www.thedolli.com

Eten en drinken

Balthazar

Balthazar is een van de meest iconische eetgelegenheden in Athene, beroemd om zijn chique ambiance en verfijnde keuken. Naast het spectaculaire interieur beschikt dit restaurant over een betoverende tuin waar je kunt genieten van een heerlijk diner onder de sterrenhemel. Tip: reserveer je tafeltje op voorhand.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Balthazar (@balthazar_athens)

www.balthazar.gr

Karamanlidika tou Fani

Karamanlidika tou Fani is een verborgen juweeltje in het hart van Athene, waar je kunt genieten van authentieke Griekse smaken in een sfeervolle setting. Op het menu? Heerlijke traditionele Ottomaanse charcuterie, Griekse mezze en ambachtelijke kazen.

www.karamanlidika.gr

Orizontes

Gelegen op de top van de Lycabettus-heuvel, biedt Orizontes een adembenemend panoramisch uitzicht over Athene, gecombineerd met een voortreffelijke mediterrane keuken.

www.orizonteslycabettus.gr

Varoulko

Op zo'n twintig minuten rijden van het stadscentrum ligt Varoulko Seaside, een toprestaurant dat bekend staat voor zijn innovatieve visgerechten en prachtige locatie aan het water. Chef-kok Lefteris Lazarou creëert hier culinaire meesterwerken die de autorit écht meer dan waard zijn.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Varoulko Seaside (@varoulkoseaside)

www.varoulko.gr

Yiasemi

Yiasemi is een charmante bistro in het hart van de bruisende wijk Plaka, waar je kunt genieten van traditionele Griekse gerechten in een huiselijke sfeer. Je vindt er ook een gezellig terras, perfect voor een ontspannen middag.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yiasemi (@yiasemi_bistrot)

www.yiasemi.gr

Praktische informatie

Beste reistijd

De beste tijd om Athene te bezoeken is in de lente (maart tot en met mei) en de herfst (september tot en met november), wanneer het weer aangenaam is en de toeristische drukte minder is.

Vervoer

Athene is goed bereikbaar, ongeacht waar je vandaan komt. De stad heeft een internationale luchthaven: Athens International Airport Eleftherios Venizelos (ATH), die regelmatige vluchten biedt naar en van grote Europese steden en andere wereldwijde bestemmingen.

Eenmaal in Athene zijn er verschillende manieren om je te verplaatsen. Het openbaar vervoerssysteem van Athene is efficiënt en betaalbaar:

  • Metro: De Atheense metro is modern en snel, met drie lijnen die de stad en de voorsteden bedienen. Het is een uitstekende manier om snel en gemakkelijk de belangrijkste bezienswaardigheden te bereiken.
  • Tram: De tramlijnen verbinden het stadscentrum met de kustgebieden, ideaal voor een trip naar de Atheense Rivièra.
  • Bus en Trolleybus: Athene heeft een uitgebreid netwerk van bussen en trolleybussen die de stad en omliggende gebieden bedienen. Dit is een handige manier om locaties te bereiken die niet direct door de metro worden bediend.
  • Taxi: Taxi's zijn overvloedig en relatief betaalbaar. Het is handig om de Beat-app te gebruiken, een populaire taxidienst in Athene, voor gemakkelijke en betrouwbare ritten.

Als je van plan bent het omliggende platteland of de nabijgelegen kustplaatsen te verkennen, is het huren van een auto een uitstekende keuze. Dit biedt de flexibiliteit om te stoppen waar en wanneer je wilt. Huurauto's zijn gemakkelijk te verkrijgen rondom de luchthaven en in de stad, en kunnen geboekt worden via websites zoals Europcar of SIXT. Houd er wel rekening mee dat parkeren in het stadscentrum soms een uitdaging kan zijn.

Advies

Athene is over het algemeen een veilige stad, maar wees alert op zakkenrollers, vooral in drukke toeristische gebieden.

Evenementenkalender

01.06.24 > 24.08.24: Athens & Epidaurus Festival - Jaarlijks evenement dat plaatsvindt van juni tot augustus, met een scala aan theater-, muziek- en dansvoorstellingen
10.11.24: Athens Marathon - Wist je dat de marathon zijn oorsprong vindt in Griekenland? De Athens Marathon eert deze rijke geschiedenis door het originele parcours van de Griekse plaats Marathon (Marathónas) naar Athene te volgen

Voor 2025 (exacte data nog te bevestigen)

Athens Technopolis Jazz Festival - Jaarlijks jazzfestival in de wijk Gazi, meestal gehouden in mei

Voor meer informatie kan je terecht op de website: www.thisisathens.org

Lees ook: