ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Venetië

Gepubliceerd op 28 september 2024 door Sofie Kegelaers
ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Venetië @Shutterstock

Stel je voor: gondels die sierlijk door smalle kanalen glijden, oude paleizen die hun grandeur weerspiegelen in het water, en pittoreske pleinen vol met levendige markten en gezellige cafés. Venetië is een droom die tot leven komt, een plek waar elke straat en elk kanaal een verhaal te vertellen heeft.

Van de glinsterende pracht van het Dogepaleis, waar je je in een andere tijd waant, tot de serene rust van de lagune-eilanden, waar de drukte van de stad ver weg lijkt. Venetië inspireert en verwondert met haar unieke charme en onuitputtelijke schoonheid. Laten we samen op ontdekkingsreis gaan en de betoverende sfeer van deze drijvende stad ten volle ervaren.

Bezienswaardigheden

Basilica di San Marco

De Basilica di San Marco is het hart van Venetië, een meesterwerk van Byzantijnse architectuur en een van de meest beroemde gebouwen van de stad. Gelegen aan het San Marcoplein, trekt deze kathedraal bezoekers van over de hele wereld met haar adembenemende mozaïeken en sierlijke koepels. Binnenin vind je de Pala d'Oro, een prachtig altaarstuk bezet met edelstenen en goud. Insider tip: vergeet zeker niet de klokkentoren te beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad en de lagune.

Venetië

Dogepaleis

Het Dogepaleis, oftewel het Palazzo Ducale, was ooit de residentie van de Doge, de leider van de Republiek Venetië, en de zetel van de Venetiaanse regering. De indrukwekkende gotische zalen, rijkelijk versierd met kunstwerken van grootmeesters zoals Tintoretto en Veronese, vertellen het verhaal van Venetiës gloriedagen. Een van de meest fascinerende delen van het paleis is de Brug der Zuchten, die gevangenen naar hun cel leidde en hen een laatste blik op de stad gaf.

Venetië

Canal Grande

Een tocht over de Canal Grande, of het nu per Vaporetto, watertaxi of gondel is, is een absolute must voor iedereen die Venetië bezoekt. Het is de hoofdader van de stad, die zich langs enkele van de meest indrukwekkende paleizen en historische gebouwen kronkelt. Onderweg passeer je de beroemde Rialtobrug, een van de vier bruggen die het kanaal overspannen, en krijg je een prachtig perspectief op het dagelijkse leven van deze unieke stad.

Venetië

Gallerie dell’Accademia

Kunstliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan de Gallerie dell'Accademia. Dit museum herbergt een van de meest uitgebreide collecties Venetiaanse kunst, van de middeleeuwen tot de Renaissance. Je kunt er meesterwerken bewonderen van onder andere Titiaan, Tintoretto, Veronese en Bellini. Het museum ligt trouwens aan de voet van de Accademia-brug, een van de meest pittoreske plekken van de stad.

Venetië

Murano en Burano

Als je wilt ontsnappen aan de drukte van het stadscentrum en een uniek perspectief op het leven in de lagune wilt ervaren, moet je een uitstap inplannen naar de eilanden Murano en Burano. Die eerste staat wereldwijd bekend om zijn eeuwenoude glasblaastraditie, terwijl Burano, beroemd om zijn kleurrijke huizen, aanvoelt als een levend schilderij.

Venetië

Accommodatie

Ca Maria Adele

In de wijk Dorsoduro, vlakbij de Salute-basiliek, ligt het intieme en luxueuze boetiekhotel Ca Maria Adele. Het hotel combineert klassieke Venetiaanse stijl met moderne flair, wat zorgt voor een unieke en romantische ambiance. De kamers zijn elegant ingericht met luxe stoffen, antieke meubels, en zorgvuldig uitgekozen kunstwerken. Het dakterras, met zijn adembenemende uitzicht over het Canal Grande, biedt een idyllische setting voor een rustig ontbijt. Dit hotel is een ideale uitvalsbasis voor honeymooners en koppels die op zoek zijn naar een onvergetelijk romantisch verblijf.

www.camariaadele.it

Hotel Cipriani

Het legendarische Hotel Cipriani, onderdeel van de Belmond-collectie, biedt een luxueuze ontsnapping aan de drukte van de stad. Gelegen op het eiland Giudecca, geniet dit hotel van een panoramisch uitzicht op het San Marcoplein en de lagune. Cipriani staat bekend om zijn ongeëvenaarde service en zijn serene tuinen vol met bougainvillea en jasmijn. Het hotel heeft een prachtig zwembad, een uitgebreid wellnesscentrum, en diverse restaurants waar je kunt genieten van verfijnde Venetiaanse gerechten.

www.belmond.com

Nolinski Venezia

Het Nolinski Venezia is een nieuwkomer in het luxe hotelaanbod van Venetië en biedt een verfijnde en eigentijdse stijl. Gelegen nabij de beroemde Fenice Opera, brengt dit hotel de grandeur van de Venetiaanse geschiedenis samen met moderne elegantie. De kamers zijn rijkelijk gedecoreerd met luxe stoffen, marmeren badkamers, en designmeubilair. Met een intiem dakterras en een uitstekend restaurant biedt Nolinski Venezia een luxueuze thuisbasis voor reizigers die zowel het historische als het eigentijdse Venetië willen ontdekken.

www.nolinskivenezia.com

Palazzo Keller

Palazzo Keller is een exclusief en verfijnd hotel dat gehuisvest is in een gerestaureerd paleis uit de 16e eeuw. Het hotel ligt aan de rustige Rio della Sensa, een zijtak van het Canal Grande, en biedt een authentieke Venetiaanse ervaring. De kamers zijn stijlvol en luxueus ingericht met een combinatie van antieke meubels en moderne voorzieningen. Palazzo Keller staat bekend om zijn uitstekende persoonlijke service en de serene sfeer, waardoor het een perfecte keuze is voor wie op zoek is naar rust en privacy in het hart van Venetië.

www.palazzokeller.it

The Venice Venice Hotel

The Venice Venice Hotel is een kunstzinnig en vernieuwend hotel dat de creatieve geest van Venetië perfect weergeeft. Gelegen aan het Canal Grande, dichtbij de Rialtobrug, biedt dit hotel een unieke mix van hedendaags design en historische charme. Het hotel herbergt een indrukwekkende collectie moderne kunst en biedt stijlvolle kamers die elk zijn ontworpen met een uniek thema. Met zijn levendige sfeer en innovatieve benadering van luxe, is The Venice Venice Hotel een perfecte keuze voor kunstliefhebbers en trendsetters die het dynamische en creatieve hart van Venetië willen ervaren.

www.venicevenice.com

Eten en drinken

Alle Corone

Gelegen in het hart van Venetië, biedt Ristorante Alle Corone een verfijnde eetervaring die de Venetiaanse culinaire traditie op een elegante manier presenteert. Het restaurant staat bekend om zijn seizoensgebonden menu, dat wordt samengesteld met lokale ingrediënten van de hoogste kwaliteit. De wijnkaart biedt een uitstekende selectie van Italiaanse wijnen die perfect passen bij de gerechten. Het intieme interieur en de attente service maken dit restaurant tot een ideale keuze voor een romantisch diner of een speciale gelegenheid.

www.ristoranteallecorone.com 

Gio’s

Gio’s is het stijlvolle restaurant van The St. Regis Venice, gelegen aan de oevers van het Canal Grande. Het restaurant combineert een modern design met een spectaculair uitzicht op het water, en op het menu staan smaakvolle pasta's en perfect bereide visgerechten. Het is de perfecte plek voor een chique lunch of een diner bij zonsondergang met de Venetiaanse skyline als achtergrond.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The St. Regis Venice (@stregisvenice)

www.giosrestaurantvenice.com

Ai Barbacani

Ai Barbacani is een traditioneel Venetiaans restaurant gelegen in een schilderachtig hoekje van de stad. Het menu biedt een scala aan Venetiaanse klassiekers, van verse zeevruchten tot rijke risotto’s en smaakvolle vleesgerechten. Het historische interieur, met houten balken en antieke decoraties, draagt bij aan de charmante, tijdloze ambiance. Dit is de perfecte plek om te genieten van een avondje uit met vrienden of familie, terwijl je proeft van de smaken van Venetië.

www.barbacani.com 

Da Ivo

Da Ivo is een van de meest gekende restaurants van Venetië, geliefd bij zowel locals als beroemdheden van over de hele wereld. De keuken is klassiek Venetiaans, met een focus op hoogwaardige ingrediënten en traditionele recepten die met zorg worden bereid. Van verse truffelpasta tot subliem bereide visgerechten, de menuopties bij Da Ivo zijn verfijnd en onvergetelijk.

www.ristorantedaivo.it

Sullaluna libreria & bistrot

Sullaluna is meer dan alleen een bistro; het is een culturele ontmoetingsplaats waar boeken en gastronomie samenkomen. Dit charmante café, gelegen langs een rustig kanaal, biedt een ontspannen sfeer waar je kunt genieten van een goed boek terwijl je proeft van heerlijke, huisgemaakte lekkernijen. Het menu bestaat uit eenvoudige maar smaakvolle gerechten, van verse salades tot hartige taarten, allemaal bereid met seizoensgebonden ingrediënten. Sullaluna is de perfecte plek voor een rustige lunch of een middagkoffie met een stuk zelfgebakken taart.

www.sullalunavenezia.it

Praktische informatie

Beste reistijd

De beste tijd om Venetië te bezoeken is tijdens de lente (april tot juni) en de herfst (september tot oktober). In deze periodes zijn de temperaturen aangenaam, variërend tussen de 15°C en 25°C, en is de stad minder druk dan in de zomer.

Vervoer

De luchthaven Marco Polo (VCE) is de belangrijkste toegangspoort tot Venetië. Deze luchthaven ligt op het vasteland, ongeveer dertien kilometer ten noorden van de stad. Vanaf de luchthaven zijn er verschillende opties om het historische centrum van Venetië te bereiken:

  • Alilaguna Waterbus: Deze biedt een directe verbinding van de luchthaven naar verschillende stops in Venetië, zoals San Marco, Rialto, en de Lido. De rit duurt ongeveer een uur, afhankelijk van je bestemming.
  • Bus: De ATVO- en ACTV-bussen rijden regelmatig tussen de luchthaven en Piazzale Roma, het belangrijkste busstation aan de rand van het centrum. De rit duurt ongeveer twintig minuten.
  • Watertaxi: Voor een meer luxueuze en directe ervaring kun je een watertaxi nemen vanaf de luchthaven naar je hotel. Dit is duurder, maar biedt een unieke en comfortabele aankomst in stijl.

Venetië is een autovrije stad, wat betekent dat je je te voet of via het water moet verplaatsen. De Vaporetto, de waterbus van Venetië, is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer en brengt je snel naar alle belangrijke bezienswaardigheden. Taxi's zijn in Venetië vervangen door watertaxi's, die een luxueuze en snelle manier bieden om door de stad te navigeren. Voor een echt Venetiaanse ervaring is een gondeltocht een must, al is dit meer voor de romantiek dan voor praktisch vervoer. Vergeet niet om van tevoren kaartjes te kopen voor de Vaporetto, vooral als je van plan bent om veel te rond te reizen.

Advies

Venetië is over het algemeen een veilige stad, maar zoals in elke toeristische bestemming is het belangrijk om op je spullen te letten, vooral op drukke plekken zoals het San Marcoplein en de Rialtobrug. Zakkenrollers zijn actief in deze gebieden, dus wees alert.

Evenementenkalender

14.02.25 > 04.03.25: Carnevale di Venezia - Carnaval in Venetië! Verwacht prachtige kostuums, maskers en een feestelijke sfeer in de hele stad.
24.05.25 > 23.11.25: Biennale di Venezia - De stad wordt een gigantisch museum met tentoonstellingen verspreid over verschillende locaties.
08.06.25: Vogalonga - Een roeirace door de kanalen van Venetië.
15.07.25 > 16.07.25: Festa del Redentore - Een religieus festival met spectaculaire vuurwerken ter herdenking van het einde van een pestepidemie in de 16e eeuw.

Voor meer informatie kan je terecht op de website: www.visitvenezia.eu.

Lees ook: