ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Caïro

Geüpdatet op 7 september 2024 door Sofie Kegelaers
ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Caïro @Shutterstock

Van de indrukwekkende Grote Piramiden van Gizeh, die majestueus over de stad waken, tot de chaotische charme van de Khan El Khalili bazaar, Caïro is ongetwijfeld een van de meest tegenstrijdige steden ter wereld. Maar het is nét in die contrasten dat haar pure en oogverblindende schoonheid ligt.

Als het kloppende hart van Egypte biedt Caïro een fascinerende reis door tijd en cultuur. ELLE nodigt je uit om deze stad te ontdekken zoals je haar nog nooit gezien hebt - een spectaculaire reis vol verrassingen en onvergetelijke momenten.

Bezienswaardigheden

De grote piramiden van Gizeh

Geen bezoek aan Caïro is compleet zonder een reis naar de Grote Piramiden van Gizeh. Deze iconische monumenten zijn een van de zeven klassieke wereldwonderen en bieden een adembenemend inzicht over de rijke geschiedenis van het oude Egypte. Tip: overweeg een ritje op een kameel of geniet van een lichtshow bij zonsondergang voor een onvergetelijke ervaring.

Caïro

Het Egyptisch museum

In het hart van Caïro ligt het wereldberoemde Egyptisch Museum, waar een van de grootste collecties oude Egyptische kunst en artefacten ter wereld te bewonderen is. Hoogtepunten zijn de schatten van Toetanchamon, inclusief zijn gouden dodenmasker, en een uitgebreide collectie mummies. Dit museum biedt een diepgaande kijk op duizenden jaren Egyptische geschiedenis.

Caïro

Khan El Khalili bazaar

Khan El Khalili is een van de oudste markten ter wereld en een must-visit voor elke reiziger in Caïro. Dwaal door de smalle, bruisende straatjes vol met kleurrijke stalletjes die alles verkopen, van handgemaakte sieraden en kruiden tot antiek en textiel. Dit is de perfecte plek om souvenirs te kopen en de levendige sfeer van de stad op te snuiven.

Caïro

De citadel van Saladin

Hoog boven de stad op een heuveltop ligt de Citadel van Saladin, een imposant middeleeuws fort dat dateert uit de 12e eeuw. Binnen de muren van de citadel vind je verschillende prachtige moskeeën, waaronder de beroemde Moskee van Mohammed Ali, met zijn indrukwekkende koepels en adembenemende uitzichten over Caïro.

Caïro

Saqqara

Op zo'n uurtje rijden van Caïro ligt de historische necropolis van Saqqara, de begraafplaats van Memphis, de oude hoofdstad van Egypte. Hier vind je de trappiramide van Djoser, de oudste nog bestaande stenen constructie ter wereld. Saqqara biedt een unieke kans om enkele van de minder bekende, maar even fascinerende monumenten van het oude Egypte te verkennen, weg van de drukte van Gizeh.

Caïro

Accommodatie

Baron Hotel Heliopolis

Gelegen in de historische wijk Heliopolis, biedt het Baron Hotel een perfecte mix van elegantie en comfort. Gasten kunnen genieten van ruime kamers met een prachtig uitzicht over de stad, en de locatie is ideaal voor reizigers die dicht bij de internationale luchthaven willen verblijven.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Baron Hotel Cairo (@baron.cairo)

www.baronhotels.com

Kempinski Nile Hotel

Dit luxe vijfsterrenhotel ligt direct aan de oevers van de Nijl, in het hart van de stad. De kamers en suites zijn verfijnd ingericht, met aandacht voor elk detail. Geniet van het dakterras met zwembad, de uitgebreide spa, en de culinaire hoogtepunten in een van de vier restaurants.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by André De Mello (@andredemello)

www.kempinski.com

Marriott Mena House

Als je droomt van een verblijf met uitzicht op de Grote Piramiden van Gizeh, dan is het iconische Marriott Mena House dé plek voor jou. Dit historische hotel, ooit een koninklijk paleis, biedt een ongeëvenaarde combinatie van luxe, geschiedenis en locatie.

www.marriott.com

Villa Belle Époque

Voor wie op zoek is naar een intieme en authentieke ervaring, biedt Villa Belle Époque in de rustige wijk Maadi een charmant alternatief voor de grote hotels. Dit boetiekhotel is gevestigd in een prachtig gerestaureerde villa uit de jaren '20, omringd door weelderige tuinen. De 33 kamers zijn individueel ingericht, elk met een unieke stijl die de koloniale sfeer van het gebouw weerspiegelt.

www.villabelleepoque.com

Waldorf Astoria Cairo Heliopolis

Het Waldorf Astoria Cairo Heliopolis, een nieuwkomer in de luxe hotelsector van Caïro, belooft een ongeëvenaarde ervaring voor reizigers die op zoek zijn naar het beste van het beste. Het elegante hotel biedt kamers en suites die zijn ontworpen met een modern oog voor luxe en comfort. Daarnaast vind je er verschillende bekroonde restaurants, een zwembad en een uitgebreide spa.

www.hilton.com

Eten en drinken

Andrea El Mariouteya

Andrea El Mariouteya is een gevestigde waarde in de Egyptische culinaire scene. Het restaurant is gelegen in een rustige wijk, en staat vooral bekend om zijn authentieke en smaakvolle traditionele gerechten. Proef zeker de uitgebreide selectie van gegrild vlees, zoals de heerlijke kebab en kofta, of geniet van een assortiment van mezze zoals verse hummus en baba ganoush.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreamariouteya (@andreamariouteya)

www.facebook.com/andreamariouteya

Nine Pyramids Lounge

Je maaltijd combineren met een prachtig uitzicht op een van de grootste wonderen van de oude wereld? Dan ben je bij Nine Pyramids Lounge aan het juiste adres! Hier geniet je van een vast menu van gemengde gegrilde gerechten en mezze, ideaal om energie op te doen na een drukke ochtend van sightseeing.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 9 Pyramids Lounge (@9pyramidslounge)

www.facebook.com/9PyramidsLounge

Norma

Norma is een geliefd restaurant in Caïro, bekend om zijn iets meer verfijnde keuken en uitstekende service. Je vindt er een selectie aan traditionele Egyptische gerechten, maar ook enkele mediterrane en midden-oosterse specialiteiten. Het restaurant heeft een supergezellige vibe, ideaal voor zowel casual diners met vrienden als speciale gelegenheden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dine at Norma (@normaegypt)

www.normaegypt.com

Sachi

Sachi biedt een eigentijdse draai aan de traditionele Egyptische keuken. Met zijn stijlvolle, moderne inrichting is het de ideale locatie voor zowel een trendy eetervaring als een romantische date night. Het menu biedt een verfijnde mix van lokale gerechten en internationale klassiekers, zorgvuldig samengesteld om zowel vertrouwde smaken als verrassende nieuwigheden te presenteren.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sachi Restaurants (@sachirestaurants)

www.sachirestaurant.com

Zööba Zamalek

Zööba is dan weer geliefd bij locals en bezoekers die houden van creatieve Egyptische streetfoodgerechten, zoals bijvoorbeeld quinoa falafel en zoete aardappel koshari. De hippe, casual setting maken het een geweldige plek om te genieten van een snelle lunch of een casual diner.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by زووبا (@zoobakw)

www.zoobaeats.com

Praktische informatie

Beste reistijd

De beste tijd om Caïro te bezoeken is tijdens de herfst (september tot november) en de lente (maart tot mei). In deze seizoenen zijn de temperaturen mild en aangenaam, variërend van 20°C tot 30°C. Dit maakt het ideaal om de stad te verkennen en buitenactiviteiten te ondernemen zonder de intense hitte van de zomermaanden.

Vervoer

De meeste internationale vluchten landen op de Internationale Luchthaven van Caïro (CAI), ongeveer twintig kilometer ten noordoosten van het stadscentrum.

Eenmaal in Caïro is een taxi een makkelijke en betaalbare manier om je te verplaatsen. Er zijn twee soorten: de oudere zwart-witte taxi’s waarbij je moet onderhandelen over de prijs, en de nieuwere witte taxi’s met een meter. Uber is ook een populaire optie in Caïro, met vaste prijzen en een handige app om je ritten te plannen.

Veel van de interessante bezienswaardigheden in Caïro liggen relatief dicht bij elkaar, vooral in het centrum en in de buurt van de Nijl. Wandelen kan een aangename manier zijn om de stad te verkennen, maar houd rekening met het drukke verkeer en het gebrek aan voetpaden in sommige delen van de stad.

Advies

Iedereen is welkom in Egypte, en de vele hotels bieden een veilige omgeving voor zelfexpressie. Echter is het van belang om respect te tonen voor de lokale cultuur en gewoonten van het land. We raden je dan ook aan om bescheiden kledij mee te nemen voor het bezoeken van locaties buiten de accommodatie.

Voor reizigers uit de meeste landen, waaronder Nederland en België, is een visum vereist om Egypte binnen te komen. Een toeristenvisum kan bij aankomst op de luchthaven worden verkregen, maar het is ook mogelijk om vooraf online een e-visum aan te vragen via de website www.visa2egypt.gov.eg.

Evenementenkalender

08.02.25 > 11.02.24: Art Caïro -  Internationale kunstbeurs in het Groot Egyptisch Museum.
13.02.25 > 15.02.24: Caïro fashion & tex - Internationale tentoonstelling over garen, textiel, kleding en toebehoren in Egypte.

Voor meer informatie kan je terecht op de website: www.visitegypt.com.

Lees ook: