ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Cappadocië

Geüpdatet op 6 september 2024 door Sofie Kegelaers
ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Cappadocië @Shutterstock

Wie aan Cappadocië denkt, denkt meteen aan feeërieke schoorstenen, uitgehouwen rotswoningen en kleurrijke luchtballonnen die bij zonsopgang de hemel sieren. Dit magische stukje Turkije is doordrenkt met romantiek en mysterieuze charme, en biedt de perfecte setting voor een romantische ontsnapping vol avontuur en verwondering.

ELLE neemt je mee op een betoverende reis langs de mooiste bezienswaardigheden, charmante verblijfplekken, en verborgen restaurants en cafés in de regio. Laat je verrassen door elke nieuwe ontdekking en geniet iedere nacht van een sterrenhemel zoals je die nog nooit gezien hebt.

Bezienswaardigheden

Göreme Nationaal Park & Openluchtmuseum

Het Göreme Nationaal Park & Openluchtmuseum is een UNESCO-werelderfgoed en een absolute must-see voor elke reiziger die Cappadocië bezoekt. Dit openluchtmuseum is een indrukwekkend complex van outgehouwen rotskerken, kloosters, en woningen met prachtig bewaarde fresco's uit de 10e tot 12e eeuw. Bij een bezoek aan het museum stap je letterlijk terug in de tijd, en kan je het monastieke leven van de vroegchristelijke gemeenschappen die hier eeuwen geleden leefden ten volle ervaren. De Buckle Church is een van de hoogtepunten, bekend om zijn opvallende blauwgekleurde fresco's.

Insider tip: Plan je bezoek vroeg in de ochtend om de drukte te vermijden. Vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen, want het terrein is rotsachtig en kan op sommige plekken glad zijn.

Cappadocië
De feeënschoorstenen van Pasabag

De feeënschoorstenen van Pasabag, ook wel bekend als de Monnikenvallei, zijn een van de meest iconische bezienswaardigheden van Cappadocië. Deze unieke rotsformaties, die lijken op reusachtige paddenstoelen, zijn gevormd door eeuwenlange erosie en staan bekend om hun bijzondere vormen en feeërieke uitstraling. De vallei dankt zijn naam aan de eenzame monniken die zich in deze schoorstenen terugtrokken om in afzondering te leven. Het is een surrealistische plek waar de natuur haar artistieke talenten heeft laten zien - een bestemming die je zeker op je lijst moet zetten tijdens je bezoek aan Cappadocië.

Cappadocië
De ondergrondse steden van Derinkuyu en Kaakali

De ondergrondse steden van Derinkuyu en Kaymakli zijn verbluffende voorbeelden van hoe mensen zich vroeger beschermden in tijden van gevaar. Deze steden, die wel acht verdiepingen diep onder de grond gaan, boden duizenden mensen een veilige schuilplaats tijdens aanvallen. Je vindt er smalle gangen, woonruimtes, keukens, opslagruimtes en zelfs kapellen - alles wat nodig was om ondergronds te leven. De koele, donkere tunnels hebben iets mysterieus, en een bezoek aan deze verborgen steden voelt als een reis terug in de tijd.

Cappadocië
Het kasteel van Uchisar

Het kasteel van Uchisar, gelegen op het hoogste punt van Cappadocië, biedt een adembenemend uitzicht over het sprookjesachtige landschap. Dit indrukwekkende fort, uitgehouwen in een vulkanische piek, diende ooit als verdedigingswerk en schuilplaats voor de lokale bevolking. Binnenin vind je een doolhof van kamers, gangen en tunnels die door de eeuwen heen zijn gevormd. Beklim de top voor een panoramisch uitzicht dat reikt tot aan de Erciyes-berg, want het is de perfecte plek om de schoonheid van Cappadocië in al haar glorie te bewonderen.

Cappadocië
De Ihlara Vallei

De Ihlara Vallei is een verborgen juweeltje in Cappadocië, beroemd om zijn diepe kloof en weelderige groene landschap. Deze schilderachtige vallei, uitgesleten door de Melendiz-rivier, biedt een prachtige wandelroute langs rotskerken en fresco’s die in de kliffen zijn uitgehouwen. Het pad door de vallei leidt je langs idyllische plekjes en oude kapellen die dateren uit de Byzantijnse tijd. De rustige omgeving en het verrassende landschap maken een bezoek aan de Ihlara Vallei tot een verfrissende ontsnapping in de natuur.

Cappadocië

Accommodatie

Argos in Cappadocia

Bij Argos in Cappadocia ervaar je de magie van Cappadocië op zijn best. Dit luxe hotel biedt een bijzondere overnachting in grotwoningen die zijn omgevormd tot stijlvolle suites. Wat dit hotel echt uniek maakt, is de geschiedenis die door elke kamer heen sijpelt, met prachtig bewaarde elementen van de oude architectuur. Ontspan in de serene binnentuinen of geniet van een gastronomisch diner met een panoramisch uitzicht over de valleien.

www.argosincappadocia.com

Divan Cave House

Bij Divan Cave House voel je je onmiddellijk thuis door de warme, uitnodigende sfeer en de charmante, traditionele inrichting. Dit intieme hotel is perfect voor wie op zoek is naar authentieke grotwoningen met een modern comfort. Elke kamer is een meesterwerk van vakmanschap en biedt een uniek uitzicht op de rotsformaties van Cappadocië. De persoonlijke service en het gezellige restaurant maken je verblijf compleet.

www.divancavehouse.com

Hezen Cave Hotel

Hezen Cave Hotel biedt een verfijnde en hedendaagse twist aan de traditionele grotwoning. Het hotel is beroemd om zijn stijlvolle interieurs en het adembenemende uitzicht dat je vanuit je kamer kunt bewonderen. Hier ontwaak je elke ochtend met een prachtig uitzicht op de zonsopgang over de rotsformaties en geniet je van een luxe ontbijt met lokale delicatessen.

www.hezenhotel.com

Kayata Cave Suites

Een verblijf bij Kayata Cave Suites betekent luxe en comfort in een authentieke setting. De suites combineren moderne luxe met de charme van traditionele grotwoningen, waardoor je een onvergetelijke ervaring hebt. Het hotel staat bekend om zijn uitstekende persoonlijke service en het adembenemende uitzicht op de omliggende valleien. De intieme sfeer en de stijlvolle inrichting maken dit hotel tot een perfecte keuze voor een romantisch uitje.

www.kayatacavesuites.com

Sultan Cave Suites

Sultan Cave Suites biedt een magische ervaring met zijn luxe grotvilla’s en schitterende panoramische terrassen. Het hotel is beroemd om zijn unieke uitzicht op de kleurrijke luchtballonnen die de ochtendhemel sieren. De charme van de grotwoningen en de persoonlijke aandacht van het personeel zorgen ervoor dat je verblijf zowel comfortabel als onvergetelijk is. Begin je dag met een ontbijt op het dakterras, met een uitzicht dat je nergens anders vindt.

www.sultancavesuites.com

Eten en drinken

Kaira Rooftop Bar & Restaurant

Of je nu komt voor een romantisch diner bij zonsondergang of een ontspannen cocktail onder de sterren, Kaira biedt een magische sfeer die je bezoek aan Cappadocië compleet maakt. Proef lokale specialiteiten met een moderne twist terwijl je geniet van het uitzicht op de feeënschoorstenen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kairarooftop (@kairarooftop)

+90 384 271 30 68

Lavante Panorama Café

Voor een ontspannen middagstop is Lavante Panorama Café een echte aanrader. Dit gezellige café, met een schilderachtig uitzicht over de valleien, is de perfecte plek om even op adem te komen na een ochtend vol avontuur. Geniet van een vers kopje Turkse koffie of thee, vergezeld van traditionele zoetigheden, terwijl je de serene omgeving in je opneemt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by anaV (@majestic_epiphany)

www.facebook.com/lavantapanoramacafe 

Logarto

Logarto is een verborgen parel die je niet mag missen. Dit restaurant, gelegen in een historisch gebouw, biedt een verfijnde eetervaring met een menu dat de rijkdom van de Turkse keuken viert. De sfeervolle setting, met uitzicht op de omliggende bergen en valleien, maakt het de ideale plek voor een romantisch diner.

www.deresuites.com

Seten Restaurant & Rooftop Bar

Bij Seten Restaurant & Rooftop Bar geniet je van authentieke Cappadocische gerechten in een stijlvolle omgeving. Het restaurant staat bekend om zijn rijke smaken en het gebruik van lokale, biologische ingrediënten. Na je maaltijd kun je ontspannen op het dakterras met een glas lokale wijn, terwijl je uitkijkt over de verlichte valleien die 's avonds tot leven komen. Het is de perfecte plek om je dag in Cappadocië af te sluiten.

www.setenrestaurant.com 

Topdeck Cave Restaurant

Topdeck Cave Restaurant biedt een unieke eetervaring in een intieme grotsetting. Dit charmante restaurant wordt gerund door een lokale familie en serveert traditionele gerechten die met liefde en passie worden bereid. De kleine, knusse ruimte maakt het een bijzondere plek voor een diner bij kaarslicht, waar je kunt genieten van authentieke smaken en de warmte van de Cappadocische gastvrijheid.

www.facebook.com/TopdeckCave

Praktische informatie

Beste reistijd

De beste tijd om Cappadocië te bezoeken is tijdens de lente (april tot juni) en de herfst (september tot oktober). In deze periodes zijn de temperaturen mild en aangenaam, variërend van 15°C tot 25°C, ideaal om de regio te verkennen en te genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen en ballonvaarten.

Vervoer

De meeste internationale reizigers komen aan via de luchthaven Kayseri Erkilet (ASR) of de luchthaven Nevşehir-Kapadokya (NAV). Beide luchthavens liggen op ongeveer een uur rijden van de belangrijkste toeristische plaatsen zoals Göreme en Ürgüp.

Eenmaal in Cappadocië zijn er verschillende manieren om je te verplaatsen:

  • Shuttlebus: Veel hotels bieden een shuttlebusservice aan vanaf de luchthavens, die vaak de goedkoopste optie is.
  • Taxi: Taxi's zijn beschikbaar en een handige manier om van de luchthaven naar je accommodatie te komen. Het is aan te raden om de prijs van tevoren af te spreken of een taxi te nemen met een meter.
  • Autoverhuur: Als je meer flexibiliteit wilt en van plan bent om de regio op eigen tempo te verkennen, kun je een auto huren. Dit geeft je de vrijheid om afgelegen plekken en kleinere dorpen te bezoeken die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Binnen Cappadocië zelf is wandelen een populaire manier om de unieke landschappen te verkennen, vooral in de valleien rondom Göreme. Voor langere afstanden kun je gebruik maken van lokale bussen, taxi's of georganiseerde tours.

Advies

Cappadocië is over het algemeen een veilige en gastvrije bestemming voor reizigers. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de conservatieve cultuur, en dat vooral in de kleinere dorpen. Draag dus bescheiden kleding bij een bezoek aan religieuze sites om problemen te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om in laagjes te kleden, aangezien de temperaturen in de regio sterk kunnen variëren.

Evenementenkalender

19.10.24 > 20.10.24: Salomon Cappadocia Ultra-Trail - Een ultratrail door het adembenemende landschap van Cappadocië

Voor 2025 (exacte data nog te bevestigen)

Cappadocia Balloon Festival - Een van de hoogtepunten van het jaar, met kleurrijke luchtballonnen die de hemel vullen

Voor meer informatie kan je terecht op de website: www.visitcappadocia.com.

Lees ook: