De bubble skirt uit je jeugd is helemaal terug

Geüpdatet op 30 juli 2024 door Lore Ginneberge
De bubble skirt uit je jeugd is helemaal terug Launchmetrics Spotlight

De bubble skirt, oftewel de ballonrok, maakt een spectaculaire comeback. Dit iconische mode-item, geïntroduceerd door Cristobal Balenciaga en Pierre Cardin en geliefd door Prinses Diana, keert anno zomer 2024 terug om de modewereld te veroveren.

Het spelen met grote volumes om onverwachte silhouetten te creëren is niets nieuws. Cristobal Balenciaga, Pierre Cardin en Christian Lacroix waren de eersten om ballonrokken in hun collecties te stoppen, zowel in mini-jurken met een strak lijfje als in lange, uitvergrote vormen. Door de jaren heen werd dit ontwerp ook gebruikt in jassen en jurken met een lage taille, en uiteindelijk overgenomen door ontelbare luxe én high street merken.

De favoriete rok van Prinses Diana en Ariana Grande

Na de hype rond plooirokken, zien we nu de opmars van de bubble skirt als de grote modetrend van 2024. Bekende namen zoals Sabrina Carpenter, Selena Gomez en Kylie Jenner hebben deze trend al omarmd, en laten zien hoe veelzijdig en stijlvol de ballonrok kan zijn. In juni 2024 poseerde Kylie Jenner bijvoorbeeld voor haar merk Khy in een ecru bubble skirt, gecombineerd met een kort topje en een strohoed.

Popsterren als Ariana Grande en Selena Gomez kozen eerder dit jaar al voor volumineuze rokken. Sabrina Carpenter stal dan weer de show op het Met Gala 2024 in een zwart-blauwe Oscar de la Renta-jurk, waar het strakke lijfje naadloos overging in een imposante ballonrok.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sabrina Carpenter (@sabrinacarpenter)

Misschien wel het bekendste voorbeeld is Prinses Diana in 1987 op het Cannes Film Festival. Daar droeg ze een gestreepte jurk met een lage taille bubble skirt. Haar ensemble, afgewerkt met een witte blazer, blijft een van de meest memorabele looks in de geschiedenis van deze trend.

De ballonrok op de catwalk

De heropleving van de ballonrok begon al tijdens de herfst/winter 2023-shows op London Fashion Week, waar Christopher Kane gelaagde rokken met ruches presenteerde. Dit werd gevolgd door Jacquemus, die modellen liet opdraven in ieniminie ballerina-rokjes op zijn herfst/winter 2023 defilé. Miu Miu, Proenza Schouler, Loewe, Bally en ontelbare andere modehuizen toonden de rok vervolgens in hun lente/zomer collecties van 2024. En de trend was zo goed als herboren.

Hoe draag je de bubble skirt in 2024?

Het dragen van de bubble skirt in 2024 draait om het creëren van een gebalanceerde en moderne look. Combineer de volumineuze rok met een eenvoudige tanktop of T-shirt om de nadruk op de rok te leggen. Nog helemaal in de ban van ballet-core? Dan draag je 'm met ballerina's (wat anders?), strikjes en pastelkleuren. Eerder tomboy? Een ballonrok met sportsokken en (ballerina)sneakers zorgt voor een interessante look vol contrasten.

Metallic rokje
1
Ottolinger
Metallic rokje
SHOP HIER
Jurk met pofrok
2
H&M
Jurk met pofrok
SHOP HIER
3
ASOS
Korte ballonrok met strepen
SHOP HIER
Maxi bubble skirt
4
COS
Maxi bubble skirt
SHOP HIER
Grijze ballonrok
5
Weekday
Grijze ballonrok
SHOP HIER
Korte ballonjurk
6
Reformation
Korte ballonjurk
SHOP HIER
7
Patou
Zwarte glanzende bubble
SHOP HIER