Cersaie 2024… Preview van de internationale hoogmis van de keramiek

Geüpdatet op 6 september 2024 door Eleanor Jones en ELLE Partner
Cersaie 2024… Preview van de internationale hoogmis van de keramiek Cersai

Een jaarlijks event met meer dan 100.000 bezoekers uit de hele wereld

Zij het parate kennis of louter faits divers... De weetjes over keramiek die de exposanten op Cersaie niet kennen, zijn op één hand te tellen. Kortom, de internationale design tentoonstelling, die elke september plaatsvindt in het Bologna Exhibition Centre, brengt designliefhebbers en architectuurpauzen samen om alle opkomende trends en technologieën in de sector voor te stellen - en het moet gezegd, de editie 2024 belooft de meest productieve tot nu toe te worden.

Cersaie - Impressie van een stand op Cersaie 2023

In 2023 vierde Cersaie zijn 40-jarig jubileum. Een bewijs van zijn voortdurende relevantie op het vlak van architectuur en dit met een vijfdaags programma van meer dan 625 exposanten, verspreid over 15 hallen. De editie 2024, die op 23 september van start gaat, zal voortbouwen op dit succes, met een ongeëvenaarde line-up van fabrikanten, aannemers en vakspecialisten die toekomstvisies en innovaties evoceren.

Een vernieuwende primeur in de keramieksector tijdens Cersaie is een 'vervolmakingstracject' langsheen discussieforums, visualisaties en productvoorstellingen. Het streefdoel is om via een ecosysteem van lezingen, tentoonstellingen en producten de interesse te wekken van ontwerpers, aannemers en handelaren.

Bezoekers mogen zich aan previews en concepts verwachten, gaande van upscale sanitaire voorzieningen, als gebeeldhouwd uit gepolijst Italiaans marmer of de nieuwe generatie decoratieve porseleinen wand- en vloertegels.

Cersaie - Een van de vele keramische innovaties uitgestald

Als thema voor de programmatie 2024 werd gekozen voor ‘Bouwen, Wonen, Denken’. Zeg maar forums dus over zowat alles... Zoals de evolutie naar meer duurzaamheid van deze keramieksector of een altijd heet hangijzer als de veiligheidsratio van keramische vloeren in natte ruimtes. Meer nog, je ziet er demonstraties en live evocaties van betegelingstechnieken, in het decor van een toepasselijk genaamde ‘Tiling Town’. Het middelpunt van het event zal The Square zijn, een 1.000 vierkante meter grote hub, ontworpen door Dario Curatolo die hier op Cersaie de inspiratie van een Bolognees 'piazza' of stadsplein herdefinieert tot een ruimte voor discussie, netwerking en sociaal engagement... Dat houdt ook in, snuisteren in de goed gevulde designboekwinkel die je binnen deze hub zal vinden.

Zonder betuttelend te willen zijn, biedt de Cersaie beurs ook uitgebreide keuzemenu's om de creatieve 'honger' te stillen van de veeleisende eindgebruiker. Zoals de nieuwe ‘Cersaie Designs Your Home’ corner, waar consumenten persoonlijk advies over interieurcreatie kunnen krijgen van toonaangevende uitgevers.

Voor het 13e jaar op rij organiseert Cersaie een lezing. Ditmaal valt de eer te beurt aan de nieuwste laureaat van de prestigieuze Pritzker Architecture Prize, de Japanse architect Riken Yamamoto. Met zijn voorbeeldige carrière waarin de architect het urbanisatielandschap heruitdacht, zij het qua privéwoningen of sociale huisvesting, werd Yamamoto door de jury gelauwerd voor zijn werkethos die steeds opnieuw focust op ‘verbonden zijn met de samenleving, een open kijk cultiveren en de menselijke aanwezigheid eren’. Zijn keynote speech, die gepland staat op donderdag 26 september is meer dan een toegevoegde waarde aan Cersaie's programmatie.

Een ander niet te missen hoogtepunt is ongetwijfeld de lezing van onze gerenommeerde en dus Belgische architect David Van Severen. Hij is medeoprichter van het in Brussel gevestigde studio OFFICE en laureaat van talloze onderscheidingen, waaronder de Belgische Prijs voor Architectuur – eentje om niet te missen dus op woensdag 25 september.

Ook bij deze editie 2024 keren de populaire Cersaie Press Cafés terug. Een reeks van 18 forums georganiseerd met prominente uitgeverij partners, waaronder ELLE Decor Italia. In deze informele talks van 45 minuten gaan uitgevers in gesprek met bekende figuren uit de sector. De focus ligt op thema’s van architecturaal design, zowel uit Italië als de hele wereld.

Cersaie - Een selectie tegels op Cersaie 2023

Kortom, Cersaie 2024 zet een behoorlijk spektakel in de steigers, maar rekent je er niets voor - je kunt je gratis ticket, dat vijf dagen geldig blijft, eenvoudig verkrijgen door de Cersaie-website te bezoeken en te registreren voor een gratis toegang. Met interactieve set ups en een programma van niet te missen presentaties die dagelijks van 9.00 tot 19.00 uur lopen, is het een van de must see & do's op de designkalender. Boek dus snel je toegang voordat de gastenlijst volzet is.

Cersaie 2024 vindt plaats van 23 tot 27 september. Meer informatie én je GRATIS toegangsticket downloaden op cersaie.it/en.

Dit artikel is opgesteld in nauwe samenwerking met Cersai.

Lees ook:

Zien: de nieuwe MINI pop-upwinkel in Knokke

Zo gebruik je vintage servies om een simpele en stijlvolle tafel te creëren

Pulitzer Amsterdam: hier tel je geen schaapjes maar bloemen