Heeft blootstelling aan de zon een nadelig effect op fillers?

Geüpdatet op 5 augustus 2024 door Lisa Aelvoet
Heeft blootstelling aan de zon een nadelig effect op fillers?Launchmetrics Spotlight

Nu behandelingen als fillers en botox steeds meer mainstream worden, rijst de vraag naar nadelige effecten en bijwerkingen. Als we sommige horrorverhalen op sociale media mogen geloven, zou de zon absoluut te vermijden zijn na een behandeling met fillers. Maar is dat ook echt zo?

Van het verzachten van fijne lijntjes en rimpels tot het opvullen van een slappe huid. Injectables leveren snelle resultaten op zonder veel hersteltijd. Ze winnen dan ook steeds meer aan populariteit. Nu de zomer in volle gang is, krijgen steeds meer dokters vragen over het effect van de zon op fillers. Zo maken patiënten zich zorgen over mogelijke risico's en eventuele beschadiging van de huid. Wij gingen het voor je na.

Wat zijn fillers?

Fillers zijn eigenlijk een soort 'huidvullers' die doorgaans hyaluronzuur bevatten. Ze worden in de huid geïnjecteerd en behandelen bijvoorbeeld rimpels, dunner wordende lippen, fijne lijntjes rond de mond, volumeverlies onder de ogen en meer. Hoewel de resultaten en de levensduur variëren afhankelijk van de injectielocatie en de patiënt houden de resultaten gemiddeld zes tot twaalf maanden aan.

Welke invloed heeft de zon op fillers?

Een korte online zoektocht wijst op heel wat tegenstrijdige medische meningen, beperkt medisch onderzoek en weinig definitieve antwoorden. Daarom stelden wij de vraag Dokter Joshua Van der Aa, die binnen een paar weken de deuren van zijn gloednieuwe kliniek op de Prins Albertlei opent. "Filler is een soort gel die geïnjecteerd wordt in het weefsel, en niet in de huid. Uv-stralen penetreren gewoonweg niet zo diep. Daarbovenop dient filler puur om volume te creëren en heeft het verder geen actieve werking. De zon heeft hier dus totaal geen effect op", aldus Dr. Joshua.

Plastisch chirurg Dr.Lyle Leipziger, MD, vertelt aan ELLE US dat het niet zozeer om de filler zelf gaat, maar om de injectie en de reactie van het lichaam op die injectie. "Sommige gezichtsinjecties kunnen blauwe plekken en zwellingen veroorzaken, die ontstekingen kunnen veroorzaken als ze te vroeg aan de zon worden blootgesteld."

Nu moeten we er bij zeggen dat directe blootstelling aan de zon sowieso slecht voor je is - fillers of niet. Uv-stralen maken namelijk vrije radicalen aan in de huid die op hun beurt rimpels, fijne lijntjes en hyperpigmentatie kunnen veroorzaken. Smeer daarom elke dag - en bovendien meerdere keren per dag - voldoende SPF. Vermijd tot slot de vlakke zon en vertoef zoveel mogelijk in de schaduw.