Alles wat je moet weten over babybotox

Geüpdatet op 19 augustus 2024 door Lisa Aelvoet
Alles wat je moet weten over babybotoxLaunchmetrics Spotlight

Het kleine zusje van de traditionele botoxbehandeling wint aan populariteit dankzij haar zachte aanpak. Benieuwd wat babybotox precies inhoudt en waarom steeds meer mensen zich aan deze behandeling wagen?

Wij gingen te rade bij Dokter Joshua Van der Aa, die bekend staat om zijn feilloze injectable behandelingen met een natuurlijk resultaat. We beginnen bij het begin, want wat is Botox nu eigenlijk? "Botox is een merknaam voor botuline-toxine, een spierontspanner", legt Dr. Joshua uit. "Zo spuiten we het bijvoorbeeld in de spieren die kraaienpootjes veroorzaken om de spieren wat te temperen. Het resultaat is dat de kraaienpootjes vanzelf wegtrekken."

Wat is babybotox?

Net als haar grote zusje groeide babybotox uit tot een populair middel om rimpels en fijne lijntjes te bestrijden. "Babybotox verwijst naar een lichtere vorm van botox, waarbij een kleinere hoeveelheid botulinetoxine wordt geïnjecteerd in bepaalde zones. Het effect ziet er natuurlijk uit en je zou het kunnen omschrijven als de perfecte behandeling voor wie bang is voor Botox (lacht)." Een soort Botox voor beginners dus.

"Het grote verschil met de traditionele botoxbehandeling zit hem in de duur van het resultaat. Deze is namelijk dosisgerelateerd. Aangezien het bij babybotox om een kleinere dosis gaat, houdt het effect ook minder lang aan. Aangezien we ongeveer de helft van de gebruikelijke dosis injecteren, kan je rekenen op een duur van ongeveer zes weken. Daarom ben ik persoonlijk niet zo'n voorstander van deze behandeling. Traditionele botox werkt immers gemiddeld genomen zo'n vier maanden, een pak langer dus", vertelt Dr. Joshua. Ben je op zoek naar een langdurig effect, dan opteer je dus best voor traditionele botox.

Misschien hoop je met babybotox een natuurlijker resultaat te bekomen, maar ook daar maakt Dr. Joshua een belangrijke kanttekening bij: "De al dan niet natuurlijke uitstraling van je Botox heeft meer te maken met de persoon die het injecteert dan de dosis zelf. Zo zijn de specifieke plekken die deze uitkiest om te injecteren veel belangrijker voor het resultaat."

Hoe werkt babybotox?

Bij babybotox worden zeer kleine hoeveelheden botulinetoxine ingespoten in de behandelde gebieden. Deze lagere dosis zorgt ervoor dat de spieren in je gezicht minder intensief worden geblokkeerd, waardoor je een natuurlijkere expressie behoudt. Het resultaat is een frissere uitstraling en een gladdere huid zonder de 'bevroren' look die soms geassocieerd wordt met traditionele botoxbehandelingen.

Dat maakt de behandeling populair onder acteurs en actrices. "Zij moeten een hoger niveau van mimiek kunnen tonen dan de normale mens. In die gevallen raad ik het wel aan", aldus Dr. Joshua. "Daarnaast zijn sommige mensen heel gevoelig voor Botox, waardoor de effecten van een behandeling langer aanhouden. Ook voor hen is babybotox geschikt."

Wat kan je verwachten tijdens de behandeling?

Een babybotoxbehandeling duurt slechts enkele minuten. "De consultatie vooraf duurt vaak tien keer zo lang dan de behandeling zelf", legt Dr. Joshua uit. "Maar dat is goed, want het is heel belangrijk dat de patiënt en behandelaar op dezelfde lijn zitten. Na afloop van de consultatie ontsmet ik de huid en onderzoek ik de te injecteren zone. Ik plaats kleine stipjes waar vervolgens geprikt wordt. Met een zeer fijne naald injecteer ik tot slot kleine hoeveelheden Botox in de huid."

De behandeling is relatief pijnloos, hoewel je een lichte prik of tinteling kan voelen. Vlak na de behandeling zwellen de plekjes van de injectie lichtjes op, vergelijkbaar met kleine muggenbulten. Deze trekken snel weer weg, al kunnen wel wat roodheden achterblijven. Afhankelijk van de zone, krijgen sommige patiënten last van hoofdpijn of een zwaar voorhoofd. Dit kan ongeveer een week aanhouden. Verder kan je wel onmiddellijk weer je dagelijkse activiteiten oppakken.

De effecten van babybotox beginnen meestal binnen een paar dagen zichtbaar te worden, met een optimaal resultaat na ongeveer twee weken. Dr. Joshua raadt aan om na de behandeling zo'n twee uren rechtop te blijven, twee dagen niet intensief te sporten en een week lang geen sauna of stoombad te nuttigen.

Voor- en nadelen van babybotox

Voordelen

  • Subtiele resultaten: Babybotox zorgt voor een subtiele verbetering, waardoor je rimpels verminderen zonder dat je gezicht er stijf of onnatuurlijk uitziet.
  • Minimale hersteltijd: Omdat de behandeling minder ingrijpend is, heb je doorgaans een kortere hersteltijd en kun je snel weer je dagelijkse activiteiten hervatten.
  • Minder bijwerkingen: Door de kleinere hoeveelheid botulinetoxine is de kans op bijwerkingen zoals blauwe plekken of zwelling kleiner.

Nadelen

  • Kortstondig effect: Vanwege de lage dosis, houdt het effect slechts zo'n zes weken aan.
  • Duur: Omdat de behandeling even veel tijd in beslag neemt als een traditionele botoxbehandeling is er een miniem of geen prijsverschil.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een babybotox-behandeling? De prijs varieert van kliniek tot kliniek maar ligt gemiddeld tussen de 150 en 250 euro per zone.

Is babybotox pijnlijk? De meeste mensen ervaren slechts een lichte prik tijdens de injectie. De behandeling wordt doorgaans als goed te verdragen beschouwd.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie? Je begint meestal binnen enkele dagen verschil te merken, met het volledige resultaat zichtbaar na ongeveer twee weken.

Kan ik direct na de behandeling weer aan het werk? Ja, je kunt meestal onmiddellijk na de behandeling je dagelijkse activiteiten hervatten, hoewel sommige mensen lichte roodheid of zwelling kunnen ervaren.

Met deze informatie ben je hopelijk goed voorbereid om een weloverwogen beslissing te maken over babybotox. Bezoek wel steeds een betrouwbare kliniek en laat je adviseren door een specialist.