De eerste dagen van september na een lange vakantie kunnen soms ontzettend hectisch verlopen. Het is dan makkelijk om wat comfort food in huis te halen. Onze favoriet? Een old school Croque Monsieur, maar dan met een twist, zoals een recept met Zwitserse kazen voor dat extra beetje smaak.

1. Croque fondue

Een meesterwerk van Zwitserse kaasmakerskunst, deze double cheese. Met Le Gruyère d’Alpage AOP, een harde kaas wereldwijd geprezen om zijn fruitige en kruidige smaak, en de zachte Tomme Fleurette die doet denken aan bergweiden.

Recept

Voor de compote van ui en sjalot

1. Stoof een ui, look en sjalot in 20g schuimende boter, voeg tijm toe, breng op smaak met zout en peper en overgiet met 50g witte wijn en 100g gevogeltefond.

2. Laat koken tot een compote.

3. Haal de compote van het vuur en laat hem afkoelen.

Saus

1. Klop 70g mayonaise, 30g Griekse yoghurt en 4g gehakte look op in een mengkom en breng op smaak met zout en peper.

Walnoten

1. Sauteer enkele walnoten lichtjes in de beurre noisette, haal van het vuur, voeg een snuifje zout, zachte-paprikapoeder en piment d’Espelette toe.

2. Laat uitlekken op keukenpapier en houd droog.

Salade

1. Meng 1/3 ijsbergsla, 1/3 veldsla en 1/3 rucola in een saladekom, breng op smaak met notenolie, cider- en esdoornazijn, zout en gemalen peper.

2. Verdeel het mengsel over kleine kommetjes en versier met de brunoise van augurk, enkele gebakken spekblokjes, walnoten, wat dille-pluksels en enkele bloempjes.

Build your croque

1. Wrijf 2 sneden meergranenbrood in met een gehalveerd teentje look en boter, en schik er de compote van ui en sjalot, brunoise van augurk en enkele gebakken spekblokjes op.

2. Dek af met een sneetje Le Gruyère d’Alpage AOP, gekookte ham en Tomme Fleurette.

3. Bestrooi met wat gemalen peper, sluit alles af en houd koel in bakpapier.

4. Verwarm het paninitoestel tot 220°C en plaats de panini in het toestel tussen een vel bakpapier.

5. Draai de panini na de helft van de baktijd een kwarttoer.

6. Bak verder tot de kaas lichtjes begint te lopen.

2. De very veggie versie met Tête de Moine AOP

Ook voor de vegetariërs bestaat er meer dan ‘eentje met enkel kaas’. Maak kennis met de Tête de Moine AOP, geproduceerd in de Zwitserse Jura en geschaafd in fijne rozetten die al zijn aroma’s onthullen.

Recept

Auberginechutney

1. Snijd de helft van een rode ui in fijne schijfjes. Laat ze 10 minuten stoven in een kookpot met balsamicoazijn (2el), bruine suiker (2el), ciderazijn (1el), zeezout (1tl), pimentvlokken (1tl) en nigellazaden (1tl).

2. Laat 30 min verder op het vuur stoven terwijl je water toevoegt zodat de ui niet aanbakt.

3. Snijd een aubergine in blokjes van 1 x 1 cm en stoof ze in een pan tot ze goudbruin zijn.

4. Voeg de aubergine aan de ui toe.

5. Laat verder stoven tot het vocht ingekookt en de ui en de aubergine zacht zijn.

Courgetteschijfjes

1. Snijd een courgette in de lengte in schijfjes van ongeveer 0,5 cm dik. Schik ze op een ovenschotel.

2. Rook de courgettes en bak ze met lookolie.

Spiegelei

Bak een spiegelei, maar doorbak het niet helemaal aangezien het in de croque nog verder kan garen.

Salade

1. Meng citroensap (2el), mosterdzaad (1el), olijfolie en een snuifje zout door elkaar.

2. Stel een salade samen van enkele blaadjes mosterdblad, rucola & mizuna.

3. Meng de vinaigrette door de salade vlak voor het opdienen.

Build your croque

1. Snijd het brood in sneden en bestrijk deze aan de buitenkant met wat ghee.

2. Schik 3 schijfjes courgette op de helft van het brood.

3. Voeg 2 flinke eetlepels chutney toe.

4. Leg het (halfrauwe) spiegelei er bovenop. Bestrooi met zout.

5. Leg er een tweede sneetje brood naast.

6. Bak gedurende 8 minuten in een oven op 190°C.

7. Bestrooi het ei met 80g Tête de Moine AOP. Voeg de salade toe en sluit de croque. We voegen de kaas niet voor het bakken toe omdat hij koud een mooie

 

Dit artikel is opgesteld in nauwe samenwerking met Kaas uit Zwitserland.

LEES OOK:

Recept: pancakes met citroen en maanzaad met Anco-bloem

3x lekkere lunchrecepten voor een thuiswerkdag

Foodtrip: 8 hotspots in de Champagnestreek die je niet mag missen