12 Copenhagen Fashion Week catwalktrends om nu al te shoppen

Gepubliceerd op 13 augustus 2024 door Madison Rexroat en Lore Ginneberge
12 Copenhagen Fashion Week catwalktrends om nu al te shoppen Opérasport SS25 - Launchmetrics Spotlight

Wat heeft het coole kleine zusje van de Fashion Month te bieden? Bubbelrokken, capribroeken en bandeautops: deze trends moet je kennen om mee te zijn met de mode van morgen.

Copenhagen Fashion Week, ook wel bekend als het coole kleine zusje van de Fashion Month, biedt een eerste blik op de trends voor lente/zomer 2025, voordat New York, Londen, Milaan en Parijs je Instagram-feed overnemen. Scandi-stijl loopt immers vaak een stap voor op de curve, dus het is altijd een goede indicator van wat er in onze kasten komt, ongeacht het seizoen. En met merken als Rotate, Opérasport en A. Roege Hove op het programma, werd het gegarandeerd een modieus moment.

Als het ongewoon aangename weer in de Deense hoofdstad een hint was, dan is komende lente helemaal gericht op vreugde: de vreugde van kleding, de vreugde van buiten zijn, de vreugde van expressie en de vreugde van het leven. “We ontwerpen jurken waarin je snel kunt lopen,” vertelt Marimekko’s creatief directeur Rebekka Bay aan ELLE. “Je kunt er zelf invulling aan geven, je beslist hoe je het wilt dragen, maar je kunt ook gewoon doorgaan met je leven.”

Ontwerper Joao Maraschin voegt toe: “De vooruitstrevende trend is een moeiteloos veelzijdige garderobe die casual, chique, coole en gelaagde stijlen allemaal samenbrengt. Het is allemaal tegelijk, organisch op hetzelfde moment, waarbij contrasterende elementen samenkomen, zoals getailleerde jasjes met badkleding en hakken, cocktailjurken met zware denim, [en] maxi-truien en jassen met minirokjes en sneakers.” De catwalkshows boden precies dat, van elegante doorschijnende stoffen tot motorleer van top tot teen en opvallende accenten in gifgroen.

Een andere belangrijke factor die de Copenhagen Fashion Week onderscheidt van zijn modieuze tegenhangers? De focus op duurzaamheid. Om deel te nemen, moeten ontwerpers voldoen aan een minimumstandaard voor milieuvriendelijke praktijken, waaronder het gebruik van ten minste 60 procent gecertificeerde, voorkeurs- of deadstock-materialen. Dit is het vierde seizoen dat de eisen van kracht zijn, en andere modeweken, zoals Berlin Fashion Week, plannen om dit voorbeeld te volgen.

Benieuwd wat voor moois dat allemaal opleverde? Hieronder de 12 grootste trends voor komende zomer.

1. Stijlvolle shorts

Dankzij Billie Eilish en een groepje coole kids uit de Lower East Side zijn lange, wijde shorts weer in de mode. Je hoeft geen tomboy te zijn om mee te doen aan deze skater-vriendelijke trend. Knie-lange denim shorts of luchtige kaki shorts bieden een enigszins neutrale benadering van de trend. Zoals bij elk statementstuk, ligt de kunst in hoe je het stylet. Combineer met sneakers of motorlaarzen voor een meer casual look of draag met sandaaltjes of clogs voor een verfijnde uitstraling.

2. Zomerse breisels

Breisels en truien zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt bij zomer, maar denk aan frisse avonden aan de kust, nachten op het strand of ochtenden op een boot. Zomerse breisels zijn een eigen categorie op zich, omdat ze ademend en licht moeten zijn, maar toch gezellig. Open breipatronen en delicate garens spelen hier een rol, zoals te zien was op de catwalks van Rolf Ekroth, Joao Maraschin en Herskind. De sleutel tot het vinden van jouw perfecte zomerse breisel is te beslissen wat je eronder zult dragen - als je al iets draagt.

3. Sporty chic

Move over, tennis-core. De nieuwste sport-geïnspireerde trend zal ons allemaal in strepen en kragen hebben, met rugby als de stijl voor lente/zomer 2025. Of het nu lange of korte mouwen zijn en ongeacht de kleuren, deze trend is niet alleen op de catwalks te zien, zoals bij Opérasport en Marimekko, maar  werd ook al veelvuldig gespot tussen de streetstyle van Kopenhagen.

4. Zilveren juwelen

Het cool kid van de Fashion Month heeft gesproken: zilver en witgoud zijn de accessoires van het seizoen. Van Joao Maraschin tot Deadwood, zilveren sieraden versierden looks van edgy leer tot ingetogen breisels. Kettingen en riemen boden streetwear-achtige vibes bij Han Kjøbenhavn, terwijl sculpturale armbanden en oorbellen chic en verfijnd waren bij Remain.

5. Doorzichtig en luchtig

Licht en luchtig is altijd de vibe voor de warmere maanden, maar vooral bij Copenhagen Fashion Week's The Garment en Remain shows. Gelaagde doorschijnende stukken zijn bijzonder chic, dus als je een beetje huid wil laten zien, is er geen betere tijd dan komende lente.

6. Grijstinten

Corporate-core mag nog steeds een moment hebben, maar de belangrijkste conclusie is het grijze kleurenpalet dat overal op de catwalks te zien was. Van houtskool tot koel leisteen, van doorschijnend en zijde tot tweed en krijtstrepen, grijs is duidelijk de kleur du jour. Maar de chique, minimalistische kleur hoeft niet alleen zakelijk te zijn. “Ik voelde me aangetrokken tot de schijnbaar contrasterende modetijdperken van de jaren '80 en '90,” zei Remain-ontwerper Martin Asbjørn. “Ik vond inspiratie in die gedeelde liefde voor ‘power dressing.’ We hopen deze vrouw deze stukken te zien dragen in haar dagelijks leven, zich krachtig en elegant voelend in alles wat ze doet; van het kantoor tot de kunstgalerie tot de wijnbar.”

7. Total look leer

Je zou denken dat leer een wintermateriaal is, maar CPHFW beslist daar anders over. Van top tot teen lederen looks sierden de catwalks bij Gestuz en Won Hundred, en de kleuren varieerden van helemaal zwart, helemaal bruin, helemaal grijs tot motor-race contrasten.

8. Dubbele denim

Een andere van-top-tot-teen trend die op de catwalks favoriet was? All denim. Canadian tuxedo’s zijn natuurlijk niets nieuws, maar lente/zomer 2025 bewijst dat er verschillende manieren zijn om je denimstukken te stylen.

9. Bandeau-tops

Pas op voor tan lines: lente/zomer 2025 draait helemaal om de mouwloze top. Of je nu een strapless jurk/top draagt, een korset, een bandeau of een sjaaltop, het decolleté zal in de warmere maanden volop te zien zijn, dus gebruik deze winter om je crèmes en serums naar behoren aan te brengen. Er is een zorgeloosheid aan het ontbreken van bandjes, en bij shows zoals The Garment en Lovechild 1979 nam de bandeau-stijl een vloeiende, bijna boho-achtige vibe aan. “We waren geïnteresseerd in de verschillende perspectieven op wat een hedendaags kantooruniform is, met vervaagde lijnen tussen werk en vrije tijd,” zei Lovechild 1979-ontwerper Anne-Dorthe Larsen. “Het idee van bewegen tussen verschillende settings en omgevingen, en hoe onze kleding daarbij verandert, of misschien helemaal niet.” Met stukken zoals een strapless jurk of bandeau-top kun je overal en altijd naartoe, terwijl je een vrije en elegante uitstraling behoudt.

10. Capribroeken

Capri’s maken een onverwachte maar zeer welkome comeback op recente catwalks, en ze staan op het punt om terug te keren in de mainstream mode. Of het nu gebreid of katoen is, gecombineerd met kitten heels of teenslippers, capri’s passen in elke garderobe als een teken van het lenteplezier dat komen gaat.

11. Gifgroen

Brat Summer is momenteel al wat de klok slaat. Maak je klaar om er volgende zomer ook alles over te horen, want gifgroen is een blijvertje. Niet zeker hoe je het moet stylen? Ga ladylike à la The Garment of Lovechild 1979, of speels zoals Baum und Pferdgarten of Sinead O'Dwyer.

12. Bubbelrokken

Zowel ‘80s als 2010s geïnspireerd, bubbelrokken draaien om volume. Van nature vrouwelijk, voegt de silhouet een focuspunt toe aan elke outfit, of je het nu stylet onder een blazer of met een crop top, met kniehoge laarzen of platte Mary-Janes. Zwier je een weg door de zomer met de leuke en flirterige extra stof.

Dit artikel verscheen oorsponkelijk op ELLE US.