‘It Ends With Us’: het boek versus de film in 5 grote verschillen

Gepubliceerd op 13 augustus 2024 door Lore Ginneberge
‘It Ends With Us’: het boek versus de film in 5 grote verschillen© Sony Pictures/Everett Collection.

De verfilming van Colleen Hoover's bestseller 'It Ends With Us' was een van de langverwachte releases van 2024. Terwijl het boek veel lezers in zijn greep hield met zijn intense verhaallijn en complexe personages, heeft de film enkele significante aanpassingen gemaakt. Hier zijn vijf van de grootste verschillen tussen de roman en de film.

Opgelet: bevat serieuze spoilers over het boek en de film!

1. De leeftijden van de personages

In het boek is Lily 23 jaar oud en Ryle 30, maar de filmversie heeft deze leeftijden aanzienlijk aangepast. Blake Lively, die de rol van Lily vertolkt, is 36 jaar, en Justin Baldoni, die Ryle speelt, is 40. Colleen Hoover gaf toe dat ze de leeftijden van de personages in het boek te jong had gemaakt, vooral gezien het feit dat een neurochirurg zoals Ryle veel meer jaren opleiding achter de rug zou hebben. De film lost dit op door de personages ouder en daardoor geloofwaardiger te maken.

it ends with us verschillen boek film
© Sony Pictures/Everett Collection.

2. Het dagboek en Ellen DeGeneres

Een van de meest opvallende wijzigingen is het weglaten van Lily's obsessie met Ellen DeGeneres. In het boek schrijft Lily haar dagboek in de vorm van brieven aan de beroemde talkshowhost, en een van de terugkerende motieven is de quote 'blijven zwemmen' uit 'Finding Nemo'. Deze elementen spelen een belangrijke rol in Lily’s relatie met Atlas. In de film zijn deze verwijzingen sterk verminderd. Hoewel er nog enkele subtiele knipogen naar Ellen te vinden zijn, heeft de film ervoor gekozen om zich meer te concentreren op de kern van het verhaal zonder deze specifieke details.

It ends with us Blake Lively boek film
© Sony Pictures/Everett Collection.

3. Atlas’ restaurant

In het boek noemt Atlas zijn restaurant 'Bib’s', een afkorting van 'Better in Boston', verwijzend naar een magnetische souvenir die hij Lily gaf toen ze jong waren. In de film is het restaurant hernoemd naar 'Root', wat nog steeds een symbolische connectie heeft met de relatie tussen Atlas en Lily. Deze naamswijziging zorgt voor een beter begrip van hun band voor degenen die het boek niet hebben gelezen.

It ends with us boek film
© Sony Pictures/Everett Collection.

4. De perceptie van misbruik

Een belangrijk verschil tussen het boek en de film is hoe Lily's perceptie van het misbruik door Ryle wordt gepresenteerd. In het boek erkent Lily Ryle’s gewelddadige gedrag onmiddellijk, terwijl de film deze scènes aanvankelijk op een meer ambigue manier weergeeft. Pas later, wanneer Lily de realiteit van haar situatie accepteert, worden de gewelddaden duidelijker in beeld gebracht. Dit verschil in presentatie benadrukt de complexiteit van het erkennen en omgaan met misbruik.

5. Het einde en de impact ervan

Een van de meest besproken veranderingen in de film is de manier waarop het verhaal van Lily en Ryle eindigt. In het boek blijft Ryle betrokken bij Lily's leven als mede-ouder van hun dochter, maar in de film wordt dit aspect volledig weggelaten. In een interview met The Wrap verklaarde regisseur en hoofdrolspeler Justin Baldoni dat het niet logisch voelde om Ryle nog een rol in Lily’s leven te laten spelen, gezien de realiteit dat de meeste mannen die gewelddadig zijn geweest, opnieuw in dergelijk gedrag vervallen. Hij wilde de cyclus van misbruik definitief doorbreken en ervoor zorgen dat Ryle de consequenties van zijn daden onder ogen zag.

Baldoni zei daarover: "Het voelde niet juist om een verhaal te vertellen over een man die een uitzondering vormt, omdat dat het oorspronkelijke doel van waarom we dit verhaal wilden vertellen, niet zou eren... Het beste einde voor Ryle was om te kijken naar zijn vrouw en kind, en het leven dat hij had kunnen hebben, het leven dat hij verwoestte, en om de deur uit te lopen zonder dat we hem ooit nog zouden zien."

Justin Baldoni
© Sony Pictures/Everett Collection.

Dit besluit om Ryle uit Lily’s leven te verwijderen, kan worden gezien als een correctie van een grote 'fout' in het boek. Waar het boek suggereerde dat een scheiding voldoende zou zijn om Lily te beschermen, erkent de film dat dit misschien niet genoeg is om haar en hun dochter veilig te houden. Zoals ELLE US bespreekt, blijft de film trouw aan het idee dat hoewel niet alle mensen die slechte dingen doen, slechte mensen zijn, ze wel moeten worden geconfronteerd met de gevolgen van hun daden. Deze aanpassing benadrukt dat het niet Lily’s verantwoordelijkheid is om Ryle te 'redden'; haar prioriteit moet liggen bij het beschermen van zichzelf en haar dochter.

Blake Lively Colleen hoover
© Sony Pictures/Everett Collection.

In zijn geheel erkent de filmversie van 'It Ends With Us' de noodzaak om de cyclus van geweld te beëindigen en toont een duidelijke breuk met de oorspronkelijke verhaallijn van het boek, waarin Ryle’s verlossing nog een mogelijkheid leek. Dit leidt tot een krachtigere en meer definitieve afsluiting van het verhaal.