Designer Sinéad O’Dwyer verrast op Copenhagen Fashion Week: “Ik wil herdefiniëren voor wie luxemode bedoeld is”

Gepubliceerd op 18 augustus 2024 door Lore Ginneberge
Designer Sinéad O’Dwyer verrast op Copenhagen Fashion Week: “Ik wil herdefiniëren voor wie luxemode bedoeld is” James Cochrane

Sinéad O'Dwyer verraste op Copenhagen Fashion Week met haar lente/zomer 2025-collectie, 'Everything Opens To Touch', na het winnen van de Zalando Visionary Award 2024. Haar show prikkelde de zintuigen en stelde tegelijkertijd nieuwe normen voor inclusiviteit: "Ik verzet me tegen het idee dat er maar één sample size is"

Het Deense Opera Park veranderde in een droomwereld, met grote sculpturen gebaseerd op 3D-scans van O'Dwyers eerdere werken, gemaakt door kunstenaar en model Jade O'Belle. Geluidscollages van Witch Trials en Cosha, aangevuld met een gedicht van Anastasiia Fedorova, versterkten de sfeer en maakten de ervaring voor het publiek compleet.

Een nieuwe norm voor inclusiviteit

O'Dwyer maakte vooral indruk met haar toewijding aan inclusiviteit, mede door haar samenwerking met de Hair and Care Foundation. Voor de tweede keer werden blinde en slechtziende gasten uitgenodigd om de show volledig mee te beleven via audiobeschrijvingen en stofmonsters. Dit jaar liep ook Lucy Edwards, een blind model, voor het eerst mee op Copenhagen Fashion Week, aan de zijde van haar geleidehond.

Sinéad O'Dwyer tijdens Copenhagen Fashion Week
Sinéad O'Dwyer's show tijdens Copenhagen Fashion Week - James Cochrane

Tijdens een panelgesprek met de Zalando Visionary Award juryleden zei casting director Emma Matell daarover: "Ik zag dat de modellen zich echt erkend voelden." Ook designer en creatief directeur Edward Buchanan uitte bewondering voor Sinéad O'Dwyer's aanpak: "Inclusiviteit en diversiteit beginnen bij het model," beklemtoonde het jurylid, "Sinéad begrijpt hoe die zich voelen in haar kleding."

Giuliano Calza van GCDS, die ook deel uitmaakte van de jury van de Zalando Visionary Award, prees O'Dwyer’s visie: "Je wordt succesvol wanneer je weet waar je naartoe gaat, en Sinéad heeft die visie en een duidelijke missie: minder stijlen, meer maten."

Sinéad O'Dwyers show tijdens Copenhagen Fashion Week
Sinéad O'Dwyer's show tijdens Copenhagen Fashion Week - James Cochrane

Materialen die het lichaam omhullen

O'Dwyers signatuur ontwerpen kregen een frisse interpretatie in deze lente/zomercollectie. Denk aan shibari-geïnspireerde harnassen met korte mouwen en denim op denim silhouetten, net als sportieve ballerina's geïnspireerd op Ierse dansschoenen onder micro-culottes met schuine volants. O'Dwyer werkt voortdurend aan nieuwe stoffen en technieken die "de lichaamsvorm behouden". Zo werkte  de designer met een breisel van katoen elastaan waarvan ze "de techniek volledig heeft weten te perfectioneren" voor haar meest recente items.

Sinéad O'Dwyer
Sinéad O'Dwyer's show tijdens Copenhagen Fashion Week - James Cochrane

Sinéad O'Dwyer’s werk gaat mode en trends voorbij. Het draait om de mensen die haar ontwerpen dragen en zich daarin gezien voelen. Zoals model Jade O'Belle, die de show meeliep, het verwoordde: "Je stelt je lichaam ter beschikking, dus het is fijn om je gewaardeerd te voelen door het merk dat je vertegenwoordigt." O'Dwyer blijft grenzen verleggen met haar inclusieve aanpak, waardoor ze een belangrijke stem is in de mode van morgen. "De klant is er wel, maar ze weet niet altijd waar ze moet kijken. Het kost veel tijd om dat vertrouwen op te bouwen en om opnieuw te definiëren voor wie luxemode bedoeld is."