Oesters plukken in Zeeland: hier moet je zijn

Geüpdatet op 21 augustus 2024 door Lisa Aelvoet
Oesters plukken in Zeeland: hier moet je zijn Unsplash

Of je nu een fijnproever bent of gewoon van de natuur houdt, oesters plukken in Zeeland hoort thuis op je bucket list. Maar waar moet je zijn om de beste oesters te vinden? We nemen je mee langs de beste plekken waar je deze zilte delicatesse zelf kunt plukken.

Het oesterseizoen komt er weer aan! Dat loopt ongeveer van september tot en met april, met als gouden regel: zit er een 'r' in de maand, dan kunnen er oesters worden geraapt. De uitgelezen plek om dit te doen ligt bovendien op een boogscheut van ons eigen land, namelijk Zeeland.

But first things first: oesters plukken mag dan gratis zijn, er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zo mag je:

  • maximaal tien kilo oesters plukken per persoon, en dat enkel voor eigen gebruik;
  • niet op het slik komen (oftewel het gebied dat droog komt te staan bij laagwater);
  • niet over de bodem roeren, scheppen, of schrapen tijdens het plukken;
  • geen planten of wier beschadigen;
  • geen krabben of kreeften meenemen.

Daarnaast trek je best rubberen laarzen aan en neem je naast werkhandschoenen, een schroevendraaier en emmer mee. Ook een oestermes is onmisbaar indien je meteen wil kunnen proeven van je verse vangst.

1. Yerseke

Wie oesters zegt, zegt Yerseke. Dit dorp is hét centrum van de oesterkweek in Nederland en vormt dan ook de uitgelezen plek om je oesteravontuur te beginnen. Langs de oevers van de Oosterschelde vind je tal van plekken waar je zelf oesters kunt plukken. Na een succesvolle pluk kan je bovendien in een van de vele visrestaurants van lokale visgerechten proeven.

Tip: Wie er liever niet alleen op uittrekt en meer wil bijleren over 's werelds meest populaire weekdier, kan in Yerseke bij 'De Oesterij' terecht voor een heuse experience. Deze omvat een boottocht, wandeling over de kweekgronden en smaakvolle lunch. Meer informatie vind je hier.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oesterij (@oesterij)

2. Wilhelminadorp 

In de gemeente Goes ligt het pittoreske Wilhelminadorp. In het Goese Sas, waar de kreek uitmondt in de Oosterschelde, kun je bij laagwater langs de Westhavendijk of Oosthavendijk wandelen en volop oesters vinden. Het is een prachtig gebied waar je niet alleen kunt genieten van de vangst, maar ook van de serene Zeeuwse omgeving. Vergeet je laarzen niet, want je zult over modderige paden lopen om bij de beste plekken te komen.

3. De Oesterdam

Nog aan de Oosterschelde ligt De Oesterdam. Deze loopt tussen Tholen en Zuid-Beveland. Op het uitgestrekte strand is het prima oesters plukken vanaf zo'n twee uur voor tot zo'n twee uur na eb. Maar dat is niet alles: het dorpje staat tevens bekend als een goede duikplaats.