Creëer thuis een Mediterrane oase met een overkapping

Gepubliceerd op 20 augustus 2024 door ELLE Belgique
Creëer thuis een Mediterrane oase met een overkapping

1. Overkapping

De basis voor je Mediterrane oase is een goede overkapping. Dit creëert niet alleen een beschutte plek tegen regen en wind, maar zorgt ook voor de juiste sfeer. Kies voor een overkapping van hout of aluminium in een stijlvolle uitvoering die past bij de Mediterrane stijl. Denk aan een pergola met klimplanten of een moderne overkapping met een plat dak. Zo kun je optimaal genieten van je tuin, ook als het weer wat minder is.

2. Glazen schuifwand

Om het hele jaar van je overkapping te kunnen genieten, kun je een glazen schuifwand laten plaatsen. Hiermee creëer je een flexibele ruimte die je naar wens kunt openen of sluiten. Op zwoele zomeravonden schuif je de wand volledig open voor een echte buitenbeleving. En als het frisser wordt, sluit je de wand voor een knusse en beschutte plek. Zo geniet je optimaal van je Mediterrane oase, ongeacht de weersomstandigheden.

3. Sfeervolle verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in het creëren van de juiste sfeer. Voor een Mediterrane uitstraling kies je voor warme en subtiele lichtbronnen. Denk aan lichtsnoeren, lantaarntjes of lampionnen. Ook inbouwspots in de overkapping of sfeervolle vloerlampen dragen bij aan de Mediterrane ambiance. Met de juiste verlichting tover je je overkapping om tot een gezellige plek waar je tot laat kunt natafelen.

Tips voor sfeervolle verlichting:

  • Kies voor warm wit licht
  • Combineer verschillende lichtbronnen voor een speels effect
  • Gebruik dimbare verlichting voor extra sfeer
  • Hang lampionnen of slingers met lichtjes

4. Mediterrane planten

Planten zijn onmisbaar in een Mediterrane oase. Ze brengen leven en kleur in je tuin en versterken het vakantiegevoel. Kies voor typisch Mediterrane planten zoals olijfbomen of citroenboompjes. Andere soorten die perfect bij het thema passen zijn lavendel, oleander of bougainville. Wat ook direct die Mediterrane sfeer oproept is een mooie palmboom of Yucca in een grote pot. Al deze planten doen het overigens goed in potten en bakken, zodat je ze makkelijk kunt verplaatsen en combineren. Zet grote planten in de hoeken of tegen de wanden van je overkapping voor een weelderige uitstraling.

5. Terrasverwarming

Om ook op frissere avonden lekker lang buiten te kunnen zitten, is terrasverwarming een must. Een elektrische heater of gaslamp zorgt voor een behaaglijke warmte onder je overkapping. Zo verleng je het buitenseizoen en kun je tot laat in de avond genieten van je Mediterrane oase. Kies voor een verwarming die past bij de stijl van je overkapping en voldoende capaciteit heeft om de ruimte te verwarmen.

6. Passende terrasmeubels

Kies voor meubels die passen bij de Mediterrane stijl, zoals rotan stoelen, houten tafels of loungebanken met veel kussens. En wat dacht je van zo'n typische bistro tuinset? Met comfortabele en stijlvolle meubels creëer je een uitnodigende plek waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten. Voeg wat kleurrijke accessoires toe zoals kussens en plaids voor extra sfeer en gezelligheid.

Met deze tips creëer jij jouw eigen Toscaanse oase of Zuid Franse bistroterras in je achtertuin. Een plek waar je heerlijk kunt ontspannen, genieten van het buitenleven en je even helemaal in vakantiesferen waant. De combinatie van een sfeervolle overkapping, glazen schuifwand, warme verlichting, weelderige planten, behaaglijke terrasverwarming en comfortabele meubels zorgt voor een ultiem Mediterraan gevoel. Dus ga aan de slag en geniet je het hele jaar door van la Dolce Vita!