Cortisol face: maakt stress het gezicht echt dikker?

Gepubliceerd op 4 september 2024 door Lore Ginneberge
Cortisol face: maakt stress het gezicht echt dikker? Launchmetrics Spotlight

Op TikTok houden veel gebruikers het stresshormoon cortisol verantwoordelijk voor hun zogenaamd gezwollen gezicht. Maar is dat echt zo?

De afgelopen weken wordt sociale media overspoeld met onrustwekkende berichten over 'cortisol face'. Met meer dan 16,7 miljoen views op het moment van schrijven, houdt dit onderwerp veel beautyfans in z'n greep. Het idee? Cortisol, het stresshormoon, de schuld geven van een opgezwollen gezicht dat de fijne gelaatstrekken zou verbergen. Dit hormoon wordt inderdaad afgescheiden wanneer je fysiek en mentaal onder druk staat, maar kan het dan echt verantwoordelijk zijn voor een opgeblazen, puffy gezicht? Experts geven antwoord.

Wat is 'cortisol face'?

'Cortisol face' verwijst naar een gezwollen, rond gezicht door verhoogde cortisolniveaus als gevolg van stress. Dr. Brynna Connor legt aan Verywell Mind uit dat verhoogde cortisolniveaus enige zwelling kunnen veroorzaken, maar meestal is dit effect tijdelijk en niet ernstig. Ook Jess Sepel, klinisch voedingsdeskundige, benadrukt in Byrdie dat dagelijkse stress zelden genoeg is om extreme zwelling te veroorzaken zoals gesuggereerd wordt op sociale media.

@itsbrookeelle I literally dont even recognize myself WHAT 🫠 #cortisolface #cortisol #cortisollevels #cortisolimbalance #glowup #howtoglowup #faceglowup #faceslimming #facetransformation #lensbuddy ♬ original sound - Brooke Elle

Wanneer moet je je zorgen maken?

Volgens Healthline kunnen de symptomen van 'cortisol face' lijken op die van het zeldzame Cushing-syndroom, waarbij het lichaam te veel cortisol aanmaakt. Dr. Todd Dorfman van Rebalance Health waarschuwt dat dergelijke symptomen meestal alleen voorkomen bij ernstige gezondheidsproblemen en niet bij de alledaagse stress die de meeste mensen ervaren.

Hoe ga je om met gezwollenheid door stress?

Merk je dat je gezicht wat opgeblazen toont? Experts raden eenvoudige veranderingen aan zoals het verminderen van zoutinname, voldoende hydratatie en het verbeteren van slaapgewoonten. Stress verminderen kan bijvoorbeeld door middel van meditatie, lichaamsbeweging. Ook een gezond slaapritme kan zowel je mentale als fysieke welzijn ondersteunen.

Dus, bestaat er zoiets als 'cortisol face'?

Hoewel 'cortisol face' trending is op TikTok, wijzen experts erop dat stress zelden zulke uitgesproken fysieke veranderingen veroorzaakt. Sociale media vergroten het probleem uit, maar de meeste mensen ervaren geen extreme effecten van cortisol. Bij aanhoudende gezichtszwelling is het altijd verstandig om raad te vragen bij je huisarts.