Mag je retinol gebruiken als je rosacea hebt? Experts geven advies

Geüpdatet op 27 augustus 2024 door Roberta Schroeder en Lore Ginneberge
Mag je retinol gebruiken als je rosacea hebt? Experts geven advies Launchmetrics Spotlight

Retinol wordt vaak genoemd als de oplossing voor elk huidtype, maar mensen die vatbaar zijn voor rosacea weten wel beter. Kunnen de twee ooit samen werken? De experts leggen het uit…

Als je de afgelopen jaren een drogisterij binnengelopen bent, dan ben je ongetwijfeld bekend met de populariteit van retinol (of retinoïden, de overkoepelende term voor alle vitamine A-derivaten). Bijna elk huidverzorgingsmerk ter wereld heeft zich op de retinoïdentrein gestort en belooft stevigheid, vernieuwing, helderheid en vollere huid.

Als je alles gelooft wat je leest, zou je retinoïden als dé oplossing voor alle huidproblemen beschouwen. Veroudering? Gebruik een retinoïde om de klok terug te draaien. Puistjes? Goede oude vitamine A zal die verstopte huid vernieuwen. Pigmentatie? Absoluut. Maar gevoeligheden? Wacht even...

Heeft een gevoelige huid baat bij retinol?

De moeilijkheden bij het gebruik van een retinoïde zijn goed gedocumenteerd: dit actieve ingrediënt kan effectief zijn, maar het eindresultaat wordt zelden bereikt zonder enige moeite. Roodheid, verhoogde gevoeligheid en zelfs de gevreesde ‘tretinoïne-purge’ zijn allemaal mogelijke bijwerkingen, vooral als je te snel of te intens begint. Ondanks dit blijven veel merken volhouden dat retinoïden (met name hun retinoïden) geschikt zijn voor zelfs de meest delicate huiden, inclusief die met rosacea. Het enige wat je hoeft te doen is je product slechts één keer per maand te gebruiken, onder het licht van de volle maan, en het aan te brengen als onderdeel van een 'vochtinbrengende sandwich' zodat de halve kilo crème die je hebt aangebracht, voorkomt dat de actieve stof echt doordringt. De rest van de week smeer je een barrière-versterkende zalf om ervoor te zorgen dat je huid niet zo boos wordt dat je een aanval van periorale dermatitis krijgt.

Dus, kunnen rosacea en retinol ooit gunstig samenwerken – en belangrijker nog, zou je dat willen? Als je je momenteel afvraagt of je gevoelige huidverzorgingsroutine moet worden uitgebreid met vitamine A, is het eerste dat je moet overwegen waarom je je aangetrokken voelt tot retinol. Als het antwoord simpelweg is dat retinoïden overal zijn, kun je dat beter snel vergeten. Het feit dat iedereen die je kent een bepaald ingrediënt gebruikt, is geen reden om het zelf ook te doen. Maar als je rosacea-gevoelige huid tekenen vertoont van pigmentatie, acne of fijne lijntjes, kan het de moeite waard zijn om te proberen retinol te laten werken voor jou.

Ten eerste, geloof niet alles wat je leest in de beauty-gangen: retinol is niet het beste ingrediënt om rosacea zelf te behandelen. Als je nog steeds probeert je opflakkeringen onder controle te krijgen, gebruik dan liever een ontstekingsremmend ingrediënt zoals azelaïnezuur. Nog beter, vertrouw op een merk dat wordt ondersteund door artsen.

Retinol en rosacea: dit zeggen de experten

Zodra je je rosacea onder controle hebt, kan retinol nuttig zijn, zoals huidspecialist Dr. Sam Bunting uitlegt. 'Bij rosacea die stabiel is, kan een retinoïde een zeer nuttige aanvulling zijn,' zegt ze. 'Rosacea komt vaak voor bij mensen met een lichte huid en lichte ogen: een groep die risico loopt op zonneschade en de bijbehorende schade aan collageen. De waarde van een retinoïde bij het helpen herstellen van de dermale matrix is dus potentieel enorm.'

'Retinolen kunnen ook helpen bij het verminderen van abnormale bloedvatvorming,' voegt Dr. Bunting toe, wat een rol speelt bij de rode, spinachtige adertjes die mensen met rosacea kunnen ervaren. 'Zoals altijd, voorzichtig te werk gaan – overweeg om eerst een niet-receptplichtige retinoïde te proberen.' Ze raadt aan om een granactieve retinoïde te proberen, die zachter is voor de huid.

Hoe begin je dan met een retinoïde product als je huid gevoelig is? Dr. Bunting legt uit dat de huid die vatbaar is voor rosacea een lagere drempel heeft voor droogheid en irritatie, wat betekent dat de bijwerkingen van retinol vaak versterkt kunnen zijn. 'Daarom is het belangrijk om te beginnen met een product met een lage sterkte,' zegt ze.

Bij het gebruik van een retinoïde op rosacea-gevoelige huid is het cruciaal dat je je aan de regels houdt: begin langzaam, werk toe naar toepassing om de nacht, en gebruik altijd een zachte reiniger (een niet-schuimende reinigingsmelk of -gel is ideaal) en een eenvoudige, voedende moisturizer (geen dure producten nodig: Cerave en La Roche-Posay zijn perfect).

De beste retinol voor rosacea-gevoelige huid

Crystal Retinal van Medik8

Medik8’s Crystal Retinal komt in zes verschillende sterktes. De rosacea-gevoelige huid kan beginnen met de mildste Crystal Retinal 1, die een zachte celvernieuwing stimuleert, wat resulteert in minder pigmentatie en een vollere huid zonder je huidbarrière uit te dagen.

Crystal Retinal van Medik8
Crystal Retinal, Medik8

Shop hier

The Retinol 0.1 van Cosrx

De allerlichtste retinolversie van Cosrx is ideaal voor beginners en mensen met een gevoelige huid. Deze crème bevat 0.1% pure retinol en is verrijkt met panthenol, adenosine en vitamine E om irritatie te verminderen en de huid te hydrateren. Het helpt fijne lijntjes te verminderen, huidtextuur te verbeteren en de elasticiteit van de huid te versterken​.

The Retinol 0.1 van Cosrx
The Retinol 0.1, Cosrx

Shop hier

Retinol B3 Serum van La Roche-Posay

La Roche-Posay biedt een mild retinolserum dat speciaal is ontwikkeld voor gevoelige huiden. Het serum bevat retinol en vitamine B3 om de huidtextuur te verbeteren en fijne lijntjes te verminderen, terwijl het de huidbarrière beschermt en versterkt.

Retinol B3 Serum La Roche-Posay
Retinol B3 Serum, La Roche-Posay

Shop hier

Sensitive Retinol Oil van Byoma

Specifiek ontwikkeld voor gevoelige huid, bevat deze retinoïde olie hydroxypinacolone retinoate, een milde vorm van retinol die ideaal is voor mensen met een reactieve huid.

Sensitive Retinol Oil gevoelige huid rosacea
Sensitive Retinol Oil, Byoma

Shop hier