ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Ithaka

Geüpdatet op 20 september 2024 door Sofie Kegelaers
ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Ithaka @Shutterstock

Ithaka, het ongrijpbare thuisland van Odysseus in Homer's Odyssee, biedt een unieke reis door tijd en mythologie. Dit betoverende eiland is meer dan alleen een fysieke plaats; het is een metaforisch landschap dat je uitnodigt om de reis zelf te waarderen. Want hier, in de azuurblauwe wateren van de Ionische Zee, wacht een bestemming die zowel je hart als ziel zal betoveren.

Laat je meeslepen door de magische landschappen, de warme gastvrijheid van de eilandbewoners en de stille schoonheid van dit legendarische vaderland. ELLE nodigt je uit om je eigen persoonlijke reis te maken naar Ithaka, een plek die veel meer is dan alleen een markering op de kaart.

Bezienswaardigheden

Afales

Afales is een afgelegen baai in het noorden van Ithaka, bekend om zijn kristalheldere, turquoise water en indrukwekkende kliffen. Het strand is minder toegankelijk dan de meeste andere stranden, wat het een serene en bijna privé-bestemming maakt voor wie op zoek is naar rust en natuurpracht. Het is een ideale plek om te zwemmen, snorkelen of gewoon te genieten van de ongerepte natuur.

Ithaka

Gidaki

Gidaki wordt vaak beschouwd als een van de mooiste stranden van Ithaka. Dit afgelegen, paradijselijke strand is alleen te voet of per boot bereikbaar, wat bijdraagt aan zijn exclusieve en serene sfeer. Het witte zand, helderblauwe water en de ongerepte omgeving, maken het tot de perfecte plek voor een ontspannen dag van zonnen en zwemmen.

Ithaka

Kathara klooster

Het 17e-eeuwse klooster van Kathara is gelegen op de hoogste berg van Ithaka, en heeft om die reden een spectaculair uitzicht over het hele eiland en de omliggende zee. Het is een rustige plek voor bezinning, en op heldere dagen kan je, als je geluk hebt, vanaf hier zelfs het naburige eiland Kefalonia zien liggen.

Ithaka

Kioni

Kioni, een pittoresk vissersdorpje aan de oostkust, is een van de meest geliefde bestemmingen op Ithaka. Het dorpje lijkt bijna onaangetast door de tijd, met traditionele huizen die tegen de heuvel zijn gebouwd en een charmante haven die wordt omringd door kleurrijke vissersbootjes. Kioni is de perfecte plek voor een ontspannen wandeling langs de waterkant of een rustige lunch in een van de tavernes met uitzicht op zee.

Ithaka

Vathi

Vathi, de charmante hoofdstad van Ithaka, ligt verscholen in een natuurlijke baai en is een van de meest schilderachtige havens van de Ionische Zee. Slenter door de smalle straatjes, bewonder de Venetiaanse architectuur en bezoek het Archeologisch Museum van Vathi, waar vondsten uit de Myceense tijd tentoongesteld zijn. De haven zelf biedt een prachtig uitzicht op de omliggende heuvels, en er zijn talloze cafés en tavernes waar je kunt genieten van de lokale sfeer.

Ithaka

Accommodatie

Een venster op de Ionische Zee

Deze charmante Airbnb biedt een adembenemend uitzicht op de Ionische Zee en is de perfecte plek om je te laten omringen door de schoonheid van Ithaka. De accommodatie combineert traditionele Griekse architectuur met moderne gemakken, waardoor je het beste van beide werelden ervaart. Het ruime terras is ideaal voor een ontspannen ontbijt met zicht op de opkomende zon, terwijl het interieur rust en comfort biedt na een dag vol avontuur.

www.airbnb.com

Ionian Breeze, huis met geweldig uitzicht op zee

Ionian Breeze is een prachtig huis dat zijn naam eer aan doet. Gelegen op een heuvel met uitzicht op de Ionische Zee, biedt dit huis een serene ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven. Met een smaakvolle inrichting die de traditionele Griekse stijl combineert met moderne voorzieningen, worden gasten hier op een rustgevende en luxueuze ervaring getrakteerd.

www.airbnb.com

Lysiponon Boothuis

Deze unieke Airbnb, gehuisvest in een traditioneel boothuis, biedt een intieme ervaring direct aan de waterkant. Lysiponon Boothuis is perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een authentieke en onvergetelijke verblijfservaring op Ithaka. Het minimalistische interieur en de nabijheid van de zee maken het een ideale keuze voor liefhebbers van eenvoud en natuurlijke schoonheid.

www.airbnb.com

Vakantiehuis Lahos

Dit gezellige huis is perfect voor gezinnen of groepen vrienden die op zoek zijn naar een thuis ver van huis. Met ruime kamers, een volledig uitgeruste keuken en een groot terras is dit de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van Ithaka. Geniet van lange avonden onder de sterrenhemel op het ruime terras.

www.airbnb.com

Villa Vivere

Deze exclusieve villa heeft alles wat je nodig hebt voor een luxueuze en ontspannen vakantie. Met een privézwembad, ruime slaapkamers en een panoramisch uitzicht over de Ionische Zee, is dit de perfecte plek om te genieten van de rust en privacy die Ithaka te bieden heeft. De moderne architectuur en het stijlvolle interieur maken Villa Vivere tot een droomverblijf voor reizigers die houden van comfort.

www.airbnb.com

Eten en drinken

Agathi

Agathi is een verborgen juweeltje op Ithaka, geliefd om zijn authentieke Griekse keuken en warme gastvrijheid. Hier proef je traditionele gerechten bereid met verse, lokale ingrediënten en geniet je van eenvoudige maar smaakvolle menuopties. De gezellige sfeer en het vriendelijke personeel maken het tot een must-visit voor fijnproevers.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by αγκάθι (@agathi_thiaki)

+30 2674 032978

Kirki

Kirki is een charmante taverne gelegen aan het prachtige Filiatro-strand. Het is de ideale plek om te genieten van een lichte lunch of diner na een dagje op het strand. Op het menu staan bovendien verschillende Griekse gerechten, variërend van verse zeevruchten tot klassieke salades en mezze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KIRKI (@kirki_filiatro_)

+30 698 212 2154

Lizzy’s

Lizzy's is een plek waar je terugkomt voor zowel het eten als de vriendelijke service. Het menu is een mix van traditionele Griekse en moderne Europese invloeden, met veel aandacht voor seizoensgebonden en lokale ingrediënten. De sfeer is ontspannen en gezellig, perfect voor een avondje uit met vrienden of familie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rachael L (@flutterchase)

www.ithacagreece.com 

Mills

Gelegen in een schilderachtige omgeving, biedt Mills een prachtig uitzicht dat perfect samengaat met de culinaire hoogstandjes die hier worden geserveerd. Het menu varieert van verse visgerechten tot rijke vleesgerechten, allemaal bereid met de beste ingrediënten. Voor een luxueuze dinerervaring op Ithaka is dit restaurant dus een uitstekende keuze.

www.mills-restaurants.com 

Myrtia

Myrtia is een geliefde eetgelegenheid op Ithaka, waar je kunt genieten van authentieke Griekse smaken in een gastvrije omgeving. Het restaurant is gelegen in een prachtige tuin, en het menu biedt een selectie van traditionele gerechten, bereid met veel passie en zorg. Het is de perfecte plek voor een romantisch diner of een gezellige avond met vrienden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myrtia Ithaca (@myrtia_ithaca)

www.myrtiaithaca.com 

Praktische informatie

Beste reistijd

Ithaka heeft zijn rustige charme weten te behouden en is nog niet aangetast door massatoerisme. Het eiland is dus het hele jaar door een serene bestemming, maar de maanden van mei tot oktober zijn het meest ideaal voor een bezoek. Tijdens deze periode variëren de temperaturen tussen de 20°C en 30°C, wat perfect is voor het verkennen van schilderachtige dorpjes en het genieten van de prachtige kustlijn.

Vervoer

De meest logische route om Ithaka te bereiken is via de luchthaven van Preveza (PVK). Weet wel dat er geen rechtstreekse vluchten zijn vanuit België, dus je zult eerst een tussenstop moeten maken in Athene (ATH). Eenmaal aangekomen op Preveza Airport, ligt de haven van Nidri op het eiland Lefkas op ongeveer vijfenveertig minuten rijden. Van daaruit vertrekken regelmatig veerboten naar Ithaka, met een overtocht van anderhalf tot twee uur.

Zodra je op Ithaka aankomt, zijn er verschillende manieren om het eiland te verkennen:

  • Auto- en scooterverhuur: Het huren van een auto of scooter is een gemakkelijke manier om Ithaka op je eigen tempo te ontdekken.
  • Taxi's en openbaar vervoer: Er zijn taxi's beschikbaar, en hoewel er een beperkt busnetwerk is, kan je enkele van de belangrijkste dorpen en stranden bereiken.
  • Fietsverhuur: Voor avontuurlijke reizigers zijn er ook fietsen te huur, ideaal om de rustige paden en routes van het eiland te verkennen.

Advies

Ithaka is over het algemeen een veilige bestemming, maar zoals op elke vakantiebestemming is het belangrijk om je persoonlijke bezittingen in de gaten te houden.

Evenementenkalender

20.07.25: Het feest van profeet Elias in Kioni - Op deze dag trekken de inwoners van Kioni naar de kapel van de profeet Elias, gelegen op een rots aan de kust. De reis naar de kerk wordt gemaakt met kleine bootjes, gevolgd door een heilige liturgie. Tot slot wordt er 's avonds de ‘Panigyri’ gevierd aan de waterkant, waar lokale producten en gerechten uit nabijgelegen tavernes en cafés worden geserveerd, vergezeld van lokale wijn. Daarnaast speelt er een live orkest aan de rand van het water, wat zorgt voor een unieke en onvergetelijke ervaring die je niet mag missen.

26.07.24: Wijnfestival in Perachori - Wijnfestival in Perachori met proeverijen van lokale wijnen, begeleid door traditionele muziek en dans. Dit festival is een must voor liefhebbers van cultuur en gastronomie.

Voor meer informatie kan je terecht op de website: www.ithaca.gr

Lees ook: