De Corsicaanse gastronomie biedt een symfonie van authentieke smaken waarvan de wortels liggen in een genereuze bodem en een zorgvuldig bewaard erfgoed. Het Île de Beauté biedt een grote verscheidenheid aan specialiteiten die ontstaan zijn uit de lokale teelt en de inheemse flora. De fijne vleeswaren, smaakvolle kazen, opmerkelijke wijnen en typische desserts getuigen van de rijkdom van de lokale productie. Elke bezoeker die op zoek is naar authenticiteit en uitzonderlijke producten vindt op Corsica een belofte van intense en onvergetelijke smaken.
Het gastronomisch symbool van Corsica bij uitstek!
De Corsicaanse vleeswaren zijn ongetwijfeld een van de mooiste gastronomische juwelen van het eiland. De varkens van het Corsicaanse ras nustrale, die met kastanjes, eikels en wilde kruiden gevoed worden, produceren vlees dat een onnavolgbare authentieke smaak geeft aan de karakteristieke gedroogde vleeswaren. Door het nog steeds groeiende succes van deze producten, zijn er veel vervalsingen ontstaan, waarbij het vlees afkomstig is van het continent of zelfs uit het buitenland. Om de lokale authenticiteit en eeuwenoude knowhow te behouden, werd een Appelation d’Origine Protégée (AOP, Beschermde Oorsprongsbenaming) ingesteld. Sinds 2014 genieten drie iconische soorten Corsicaanse vleeswaren de bescherming van dit label: Prisuttu (Corsicaanse gedroogde ham), Coppa di Corsica en Lunzu. Deze producten worden uitsluitend gemaakt met het vlees van deze beroemde nustrale-varkens. Deze heerlijke specialiteiten worden verwerkt volgens de regels van het ambacht en zijn herkenbaar aan het zegel dat ze dragen met daarop de logo’s van de AOP en dat van het Syndicat de Défense et de Promotion des Charcuteries de Corse (Syndicaat ter Verdediging en Promotie van de Corsicaanse Charcuterie) « Salameria Corsa ».
Let tijdens je volgende verblijf op het Île de Beauté op deze labels, die garant staan voor authentieke lokale producten, bereid volgens de puurste Corsicaanse traditie.
Corsicaanse desserts, proef een eeuwenoude traditie
Van alle karakteristieke Corsicaanse specialiteiten is Brocciu zonder enige twijfel het belangrijkste product van het eiland. Deze verse kaas met een eeuwenoude pastorale oorsprong wordt gemaakte van volle geiten- of schapenmelk, afhankelijk van het seizoen. Hij kan zowel in een zoete als in een gezouten versie gegeten worden. De kaas staat in het bijzonder bekend als hoofdingrediënt van Fiadone. De Fiadone is een waar juweel van de Corsicaanse gastronomie, dat fier op de tafels van families op het eiland prijkt. Dit traditionele dessert onderscheidt zich door zijn romige textuur en delicate smaak. Het is het resultaat van een harmonieuze combinatie van Brocciu, citroen en eau-de-vie (brandewijn), met een verfijnde eenvoud en authentieke smaken die je tijdens je verblijf zeker moet proeven.
Een ander genot dat het ontdekken waard is, zijn de Canistrelli! Deze traditionele zoete, droge, brosse koekjes vind je in elk huis en ze worden gegeten bij elke gelegenheid. Of het nu met koffie of thee is, bij het ontbijt of als snack, van deze koekjes genieten kan altijd. Hier vind je het originele recept dat je makkelijk thuis kunt maken.
2,5 kg Canistrelli
Ingrediënten:
- 1,5 kg tarwebloem
- 250 gr gezoete gecondenseerde melk
- 173 gr water
- 17,5 gr zout
- 250 gr suiker
- 8 eieren
- 15 gr druivenbrandewijn
- 15 gr baksoda
- 18 gr bakpoeder
- 150 gr margarine
- 1 handvol anijszaad
- 2 cl sinaasappelextract
- Laat de margarine lichtjes smelten.
- Meng de melk, de eieren, het anijszaad, het sinaasappelextract, de suiker, het water, de brandewijn en het zout in een keukenmachine.
- Voeg 3/4de van de bloem toe, samen met het bakpoeder en de baksoda en meng dit.
- Roer de margarine erdoor, meng goed, voeg de rest van de bloem toe en meng opnieuw.
- Maak bollen van ongeveer 500 gr en laat deze ongeveer 15 minuten rusten.
- Bak ze vervolgens in de oven op 180° gedurende 15 minuten.
- Laat afkoelen.
Corsica loopt over van wonderen die reizigers van over de hele wereld laten wegdromen. Van de adembenemende landschappen tot de authentieke gastronomie, maak er kennis met een gastvrije en warme bevolking die trots is op hun eiland en zijn tradities.
In restaurant A NEPITA geniet je van de smaak van Corsica!
Genesteld in een van de typische steegjes van Ajaccio, op een steenworp afstand van het Justitiepaleis, vind je A Nepita. Dit is zoveel meer dan een gewoon restaurant: het is hét culinair instituut van de Keizerlijke Stad. Na een prestigieuze carrière in verschillende Europese meersterrenrestaurants is Simon Andrews, de meest Corsicaanse Engelse chef, gevallen voor de charmes van het Île de Beauté in een seizoen van 2003. Zeven jaar lang werkte hij in de keukens van het beroemde Palm Beach op de Route des Sanguinaires in Ajaccio, waar hij kennismaakte met Roberta, een vrouw uit Ajaccio die zijn vrouw en de moeder van zijn dochters zou worden.
In 2009 opende hij met Roberta hun eigen restaurant, A Nepita, naar de naam van de wilde marjolein uit de Corsicaanse bergen.
Hier brengt hij vol passie een verfijnde en creatieve eilandkeuken tot leven, die voornamelijk bestaat uit superverse producten die à la minute bereid worden. Elke dag bewijst een ander menu eer aan het beste dat er op de markt verkrijgbaar is, met gedurfde aarde/zee-combinaties die perfect gebakken zijn. Producten die afkomstig zijn van de lokale visvangst staan natuurlijk in de kijker bij deze culinaire creaties en zijn heerlijke gegrilde octopus, aardappelpuree, Vuletta en kalfsjus, het signatuurgerecht van de chef, is een must op zijn menu, dat de smaakpapillen van de inwoners van Ajaccio en van fijnproevers van over de hele wereld in verrukking brengt. Gezien de roem van deze plek wordt reserveren sterk aanbevolen. Hier is gastronomie een levenskunst die delen en eenvoud viert.
A Nepita – 4 rue San Lazaro, 20000 Ajaccio – Tél. : 04 95 26 75 68 – www.anepita.fr
Chef-kok Simon Andrews geeft ons de beste adressen van zijn uitzonderlijke producenten en ambachtslui.
- Vis: vissers Eric en Philippe Costa in Ajaccio
- Groenten en fruit in permacultuur: Sébastien Bonardi in Tavera
- Groenten: Léo Méssineo – Le Jardin de Léo in Ajaccio
- Biologisch kalfsvlees: Paul Bianchi fokker in Villanova
- Kaas en charcuterie: Mireille en Jean-André Mamelli in Sarrola Carcopino
- Aromatische planten: Florence Weis, verzamelaar van wilde planten in Ajaccio
Corsicaanse wijnen: de ziel van het Île de Beauté
Het île de Beauté biedt een opmerkelijke diversiteit aan wijnen, met rijke en gevarieerde aromatische expressies. Van frisse witte wijnen met citroenachtige toetsen tot elegante en fruitige rosés, en krachtige en kruidige rode wijnen: elke AOP en IGP weerspiegelt het unieke karakter van zijn streek. De Corsicaanse wijngaarden bestaan uit negen AOP’s, waaronder twee crus, Patrimonio en Ajaccio. Dit aanbod wordt aangevuld met “Dorp” benamingen, zoals Corse Calvi of Corse Sartène. De AOP Muscat du Cap Corse en de IGP Île de Beauté maken de productie van originele cuvées mogelijk, met name van inheemse druivensoorten, die gestreeld worden door de zeewind. Meer dan tachtig wijndomeinen houden zich bezig met biologische landbouw of zijn aan het omschakelen. Zij profiteren van de gunstige omstandigheden van het eilandklimaat om druivensoorten zoals de Vermentinu, Sciaccarellu en Niellucciu te telen. Deze diversiteit weerspiegelt de toewijding van de wijnbouwers aan de kwaliteit en de eigenheid van Corsicaanse wijnen.
Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met Explore France.
LEES OOK:
Oesters plukken in Zeeland: hier moet je zijn
De croque als back to school gerecht? Oui Monsieur!
Rémy Martin cognacs nodigt u uit om de zomer in stijl te vieren!