ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Milos

Geüpdatet op 6 september 2024 door Sofie Kegelaers
ELLE Ontdekt: alle tips en adressen in Milos @Shutterstock

Stel je een eiland voor waar het diepblauw van de zee prachtig afsteekt tegen witte kliffen, waar elke zonsondergang een schilderij lijkt, en waar slow living centraal staat. Dat is Milos, een van de best bewaarde geheimen van de Griekse Cycladen. Hier overnacht je in charmante vissershutjes, of 'syrmatas', direct aan het water, omringd door adembenemende stranden en pittoreske dorpjes.

Of je nu op zoek bent naar rust, avontuur, of een beetje van beide, Milos heeft het allemaal. Laat je verrassen door de warmte van de lokale bevolking, de smaak van vers gevangen vis, en de ongerepte natuur van dit vulkanische juweel. Milos is niet zomaar een eiland dat je bezoekt; het is een eiland dat je beleeft.

Bezienswaardigheden

Het antieke theater van Milos

Dit goed bewaarde oude theater biedt een fascinerend kijkje in de geschiedenis van Milos en Griekenland. Het theater dateert uit de Hellenistische periode en het adembenemende uitzicht over de baai van Adamas maakt dit historische pareltje extra bijzonder.

Milos

Klima

Klima is een pittoresk vissersdorpje, beroemd om zijn kleurrijke huisjes die direct aan de waterlijn zijn gebouwd. Dit dorpje ademt een authentieke Griekse sfeer en is een prachtig decor voor foto’s. Veel van de traditionele vissershuisjes zijn omgetoverd tot vakantieverblijven. Je mag ze écht niet missen, want ze bieden het mooiste uitzicht over de haven en de zee.

Klima

Plaka

In het gezellige dorp Plaka, ook de hoofdstad van Milos, kan je schilderachtige straatjes verkennen, waar witgekalkte huisjes en gezellige tavernes je met open armen verwelkomen. De kasteelruïne die je terugvindt in het dorp is ook een bezoekje waard, want vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

Milos

Kleftiko

Kleftiko is een spectaculaire kuststrook die alleen per boot bereikbaar is. Je kan er zwemmen in kristalhelder water tussen indrukwekkende rotsformaties. En de oude piratengrotten die je er kunt ontdekken, die geven je écht het gevoel dat je in een avonturenfilm bent beland!

Kleftiko

Sarakiniko

Sarakiniko is een iconisch strand in Milos, bekend om zijn surrealistische maanlandschap met witte rotsen en helderblauw water. Het is de perfecte plek om te zonnebaden, snorkelen of gewoon te genieten van de prachtige omgeving.

Milos

Accommodatie

Dream boathouse

Dit charmante vissershutje biedt een terras en balkon met een prachtig uitzicht over de haven van Adamas. De inrichting combineert modern comfort met traditionele Griekse charme, waardoor het de perfecte keuze is voor een romantisch uitje of een ontspannen vakantie, met alle gemakken van thuis.

www.booking.com

Klima on the waterfront

Klima on the waterfront is een traditionele syrmata, op slechts enkele minuten lopen van het schilderachtige strand van Klima. Hier geniet je van een authentieke Griekse ervaring met een adembenemend uitzicht op de zee en de charmante haven, ideaal voor een rustige en ontspannen vakantie.

www.booking.com

Noma

Wie op zoek is naar een verfijnd en comfortabel verblijf in Milos, kiest best voor Noma. Dit adults-only hotel in Pollonia biedt een moderne twist op de traditionele Griekse verblijfservaring met stijlvolle kamers en een ontspannen sfeer. Gelegen vlakbij het strand en lokale eetgelegenheden, verwelkomt Noma je met een warme ambiance, perfect voor een rustige en luxueuze vakantie.

www.nomamilos.gr

Seaweed studio

Onze persoonlijke favoriet: seaweed studio, een sfeervol studio-appartement dat oorspronkelijk diende als winteropslag voor boten. Het werd omgetoverd tot een charmante zomerresidentie, en op slechts een paar minuten stappen van het strand biedt het een moderne, minimalistische inrichting met een sterke focus op slow living. Het is de perfecte keuze voor koppels of solo-reizigers die op zoek zijn naar een rustige en ontspannen vakantie, met een authentieke, onvergetelijke ervaring als resultaat.

www.airbnb.com

Turquoise boathouse

Dit betoverende vissershuisje biedt een perfecte combinatie van traditionele charme en moderne luxe. Gelegen aan de waterkant van Adamas, heb je vanaf het terrasje een prachtig uitzicht over de haven en directe toegang tot de vele bezienswaardigheden van het dorp.

www.booking.com

Eten en drinken

Kyra

Voor een heerlijke brunch of een romantisch diner in Plaka moet je bij Kyra zijn. Dit charmante restaurant verwelkomt je in een sfeervolle setting en biedt een verfijnde selectie Griekse gerechten, met een focus op verse zeevruchten en lokale ingrediënten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KYRA (@kyra.milos)

+30 2287 027350

Medusa

Versgevangen inktvis die in het zicht te drogen hangt? Dan moet je naar Medusa, een must-visit eetplekje met een schitterend uitzicht op de haven van Adamas, waar je de authentieke Griekse keuken ten volle kunt ervaren.

+30 2287 023670

Mikros Apoplous

Mikros Apoplous is een culinaire hotspot in Adamas, geliefd bij zowel locals als toeristen. Gelegen op een bevoorrechte locatie direct aan het strand, biedt dit gezellige restaurant een ontspannen sfeer. Op het menu? Verse vis en authentieke Griekse klassiekers, ideaal voor een smaakvolle maaltijd met uitzicht op zee.

www.mikrosapoplous.com 

O! Hamos!

O! Hamos! is een gezellige Griekse taverne aan het strand van Papikinou, vlakbij de haven van Adamas. Deze charmante plek, verscholen in een tuin vol bloemen en bomen, biedt een bijzondere ervaring met handgeschreven menu’s en recepten om mee naar huis te nemen. Je kunt hier genieten van authentieke gerechten uit Milos, allemaal bereid met verse lokale ingrediënten en vlees en kaas van de eigen boerderij.

+30 2287 021672

Yialos

Yialos biedt een unieke eetervaring met uitzicht op de schilderachtige haven van Pollonia. Hier kun je genieten van traditionele Griekse gerechten en verse zeevruchten in een relaxte sfeer, perfect voor een romantisch diner of een gezellige maaltijd met vrienden.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yialos Milos (@yialos.milos)

+30 2287 041208

Praktische informatie

Beste reistijd

Milos is een bestemming die het hele jaar door bezocht kan worden, maar de beste tijd om het eiland te verkennen is van mei tot oktober. Tijdens deze maanden geniet je van aangename temperaturen en volop zon, perfect voor lange strandwandelingen en het genieten van de rustige sfeer van het eiland.

Vervoer

De beste route naar Milos is via Athene (ATH). Van daaruit heb je twee opties: je kunt de veerboot nemen vanuit de haven van Piraeus, gelegen op ongeveer vijfenveertig minuten van de luchthaven. Veerboten vertrekken regelmatig en de overtocht duurt ongeveer drie tot vier uur. Een snellere optie is het nemen van een vlucht naar Milos Airport (MLO), maar die moet je wel op voorhand reserveren.

Zodra je op Milos aankomt, zijn er verschillende manieren om het eiland te verkennen:

  • Auto's en scooter verhuur: Het huren van een auto of scooter is een handige manier om het eiland op eigen tempo te verkennen.
  • Taxi's en openbaar vervoer: Er zijn taxi's beschikbaar op het eiland en het openbaar vervoersnetwerk omvat een aantal bussen die de belangrijkste dorpen en stranden met elkaar verbinden. Houd er wel rekening mee dat het busnetwerk beperkt kan zijn, vooral buiten het hoogseizoen.
  • Fietsverhuur: Milos biedt diverse schilderachtige routes en paden die je met de fiets kunt verkennen.

Advies

Milos is over het algemeen een veilige bestemming, maar zoals op elk toeristisch eiland, is het belangrijk om je persoonlijke bezittingen in de gaten te houden en waakzaam te zijn in drukke gebieden.

Evenementenkalender

Voor 2025 (exacte data nog te bevestigen)

Milos Festival - Een reeks culturele evenementen en muziekoptredens, waaronder lokale traditionele muziek- en dansvoorstellingen in het openluchttheater van Milos.
Food Festival in Milos – Een gastronomisch evenement waar je kunt genieten van lokale Griekse gerechten, met aandacht voor zeevruchten en traditionele recepten uit de regio.
Milos Arts Week – Een week vol kunsttentoonstellingen, workshops en lezingen met een focus op de lokale kunstenaars en ambachtslieden.

Voor meer informatie kan je terecht op de website: www.milosgreece.gr

Lees ook: