Home, sweet home. Thuis is natuurlijk dé plek waar je jezelf kunt zijn en kunt ontspannen. Dat geldt voor jou, maar ook voor de mensen om je heen, zoals je ouders. Je hele leven in je huis blijven wonen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met ouder worden komen er langzaam maar zeker ook ouderdomskwaaltjes. En kijk je naar je (groot)ouders of andere familieleden, dan zijn er misschien al fysieke of mentale veranderingen te zien.
Grote kans dat naarmate de tijd vordert zelfstandig wonen voor je (groot)ouders steeds lastiger wordt. Wil jij je familieleden een handje helpen, zodat zij comfortabel en zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen? Lees dan verder, want we geven je een paar handige tips.
Klein gebaar
Door kleine taken over te nemen, kun je het leven van je oudere familieleden al gauw comfortabeler maken. Denk bijvoorbeeld aan opruimen en schoonmaken, iets wat steeds lastiger wordt naarmate je bewegingsproblemen krijgt. Maar ook (samen) boodschappen doen en af en toe koken kan al voor veel rust zorgen bij je naasten.
Slimme apparaten
Een huis schoonhouden kan voor fysiek minder fitte mensen een behoorlijke opgave zijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig handige apparaten die veel werk uit handen kunnen nemen. Met slimme apparaten kun je het wooncomfort van je (groot)ouders verbeteren, waardoor ze langer thuis kunnen wonen.
Denk bijvoorbeeld aan apparaten zoals een robotstofzuiger met dweilfunctie. Ook slimme thermostaten zijn een uitkomst, waardoor je niet telkens naar de thermostaatknop hoeft te lopen.
Een andere handige oplossing voor wat minder mobiele mensen is het gebruiken van slimme lampen. Deze kun je op afstand aan en uit doen. Deze kun je met een afstandbediening of op je smartphone bedienen. Zo kunnen je (groot)ouders een verlichte ruimte betreden, zonder eerst in het donker te zoeken naar een lichtknop.
Aanpassingen aan huis
De volgende maatregelen kun je nemen als je bang bent dat je (groot)ouders zullen vallen. Voor ouderen kan een valpartij grote fysieke en mentale gevolgen hebben. Gelukkig zijn er verschillende aanpassingen die je in huis kan doen om het risico op een valpartij te verkleinen. Kijk samen met je (groot)ouders waar in huis winst te behalen valt. Om je hierbij te helpen, nemen we verschillende ruimtes in huis onder de loep.
Badkamer
De badkamer kan een gevaarlijke omgeving zijn voor mensen met fysieke problemen. Het is er vaak glad en de ruimte is beperkt. Gelukkig kun je met een aantal aanpassingen al veel onveilige situaties voorkomen. Denk aan handgrepen of -steunen in de douchecabine en bij de wc. Ook een antislipmat en een douchestoel helpen bij het verminderen van het valrisico in de badkamer.
Gang
In veel huizen zitten er drempels tussen de verschillende kamers. Jij stapt er natuurlijk zonder nadenken overheen, maar je opa of oma heeft hier waarschijnlijk meer moeite mee. Om het risico op vallen zo klein mogelijk te houden, kun je deze drempels verlagen of zelfs helemaal weghalen.
Ook zit er in veel huizen een trap. Voor minder mobiele mensen is traplopen een uitdaging. Gelukkig biedt een traplift uitkomst. Zelfs met een bocht in een trap is een traplift vaak mogelijk. Zo kunnen je (groot)ouders gemakkelijk zelfstandig naar boven en beneden.
Woonkamer
In de woonkamer kan je ook (relatief kleine) aanpassingen maken om het valrisico van je (groot)ouders te verminderen. Losliggende tapijten of voorwerpen in de kamer kunnen tot vervelende valpartijen leiden. Ook spullen die veel gebruikt worden, maar ergens in een laag dressoir liggen kunnen beter verplaatst worden naar een makkelijke plek. Zorg daarom dat tapijten op de vloer vastliggen en er geen moeilijke obstakels in de kamer zijn. Leg spullen die veel gebruikt worden op makkelijke en toegankelijke plekken.
Keuken
Het laatste punt bij de woonkamer geldt natuurlijk ook voor in de keuken. Zet de spullen die het meest gebruikt worden op plekken waar je makkelijk bij kunt. Ook uitschuifbare en draaibare hulpmiddelen kunnen zonder moeite in een kastje gemonteerd worden.
Hulp inschakelen
Mochten de huishoudelijke taakjes te intensief worden na verloop van tijd? Schakel dan huishoudelijke hulp in van de gemeente of van speciale bedrijven, zoals poetshulp of huishoudelijke hulp. Doordat zij verschillende huishoudelijke taken uit handen nemen, betekent dit minder stress voor jou en ontspanning voor je (groot)ouders.
Samen kijken wat mogelijk is
Zoals we hierboven noemen zijn er veel aanpassingen mogelijk om je (groot)ouders zelfstandig langer in huis te laten wonen. Kijk daarom samen wat mogelijk is in huis, want er is niets fijner dan het behouden van je privacy en je eigen leefruimte.