De 7 grote momenten waar iedereen naar uitkijkt tijdens Paris Fashion Week 2024

Geüpdatet op 6 september 2024 door Lore Ginneberge
De 7 grote momenten waar iedereen naar uitkijkt tijdens Paris Fashion Week 2024

Paris Fashion Week 2024 belooft de boeken in te gaan als een van de meest dynamische ooit. De spanning is voelbaar, en niet zonder reden. Hier zijn de zeven momenten waar de hele modewereld reikhalzend naar uitkijkt.

1. Dries Van Noten zonder Dries

Dries Van Noten's vertrek eerder dit jaar liet een gapend gat achter in de modewereld. Zijn besluit om zich terug te trekken om zich op persoonlijke projecten te richten, schudde het huis op dat hij bijna vier decennia lang heeft gekarakteriseerd met zijn unieke mix van verfijning en artistieke flair. De vraag die op ieders lippen brandt: wie kan de schoenen van deze Belgische grootmeester vullen? De spanning is te snijden. Zal het huis voor een gevestigde naam gaan, of worden we verrast door een volledig nieuw talent?

Dries Van Noten SS25 Fashion week
Dries Van Noten SS25 menswear - Launchmetrics Spotlight

2. Chanel’s studio collectie: wie wordt de opvolger?

Chanel, het toonbeeld van Parijse mode, staat op een cruciaal keerpunt na het vertrek van Virginie Viard in mei 2024. Terwijl de modewereld zich buigt over speculaties, is er nog steeds geen opvolger aangekondigd. De aanstaande show, ontworpen door het in-house team, wordt een cruciaal moment voor het huis. Zal Chanel tijdens deze Paris Fashion Week eindelijk de nieuwe creatieve leiding onthullen? Namen als Simon Porte Jacquemus en de intrigerende Belg Pieter Mulier circuleren in de geruchtenmolen en de spanning is te snijden...

Chanel SS25 Resort Paris Fashion Week
Chanel SS25 Resort - Launchmetrics Spotlight

3. Alessandro Michele’s veelbesproken Valentino-debuut

Alessandro Michele heeft de modewereld al eerder op zijn kop gezet, en nu is het de beurt aan Valentino. Na zijn tijdperk bij Gucci, waar hij met zijn maximalistische stijl een revolutie ontketende, maakt Michele zijn debuut voor Valentino tijdens deze Paris Fashion Week. De verwachtingen zijn torenhoog, vooral na de verrassende sneak peek van zijn Resort 2025 lookbook eerder dit jaar. Zal Michele zijn kenmerkende excentriciteit injecteren in het doorgaans romantische DNA van Valentino? Eén ding is zeker: deze show wordt een niet te missen spektakel, en de modepers staat klaar om elk detail te ontleden.

4. Ganni ruilt Kopenhagen voor Parijs

Deense fashion darling Ganni maakt haar debuut op de Parijse modekalender. Bekend om de speelse, toegankelijke ontwerpen en hits zoals de buckle ballerina's en luipaardprintcollectie, hoeft het niet te verbazen dat Copenhagen Fashion Week net een maatje te klein werd. Ganni's catwalkshow vindt plaats op de openingsdag, net na Dior en slechts enkele uren voor Saint Laurent - hét bewijs van het aanzien dat het merk heeft verworven. Met de mix van Scandi cool en Parijse flair, brengt Ganni’s eerste show in de Franse hoofdstad een frisse wind.

Ganni Fashion Week Parijs
Ganni SS24 - Launchmetrics Spotlight

5. Coperni brengt de catwalk naar Disneyland Paris

Het Parijse merk Coperni, beroemd om zijn baanbrekende en technologische benadering van mode, sluit Paris Fashion Week af met een ongeziene stunt. De show vindt plaats in Disneyland Paris, een locatie die even onverwacht als perfect is voor een merk dat niet bang is om de grenzen van het mogelijke te verkennen. Na eerdere virale momenten, zoals het sprayen van een jurk op Bella Hadid, belooft Coperni alweer een show vol spectakel en innovatie. Leuk weetje: nooit eerder is het een modehuis gelukt om deze locatie te strikken. Of de modellen en gasten als wederdienst met Mickey Mouse-oren moeten opdraven, valt nog te zien...

Coperni
Coperni SS24 - Launchmetrics Spotlight

6. Y/Project’s terugkeer

Na een kort intermezzo is Glenn Martens terug met Y/Project, en de verwachtingen zijn torenhoog. Martens, de man die Y/Project naar de voorhoede van avant-gardistische mode bracht, heeft de tijd genomen om zijn creatieve energie op te laden en is nu klaar om weer te schokken en te verrassen. Zijn werk bij Diesel heeft al voor de nodige buzz gezorgd, maar het is Y/Project waarmee hij de regels van mode herschrijft. Deze comebackshow belooft alles wat we van Martens verwachten: gedurfde silhouetten en een flinke dosis creativiteit.

Y/Project paris Fashion Week 2024
Y/Project SS24 - Launchmetrics Spotlight

7. Nieuwkomers AlainPaul en Niccolò Pasqualetti

De toekomst van mode wordt geschreven door opkomende talenten, en dit jaar maken AlainPaul en Niccolò Pasqualetti hun officiële debuut op de Paris Fashion Week kalender. AlainPaul, met zijn indrukwekkende achtergrond bij Vetements en Louis Vuitton, belooft een samensmelting van klassieke elegantie en ongetemde creativiteit. Niccolò Pasqualetti, een finalist voor de LVMH Prize, brengt een verfrissend perspectief met zijn duurzame en ambigue ontwerpen die de grenzen tussen mannelijke en vrouwelijke mode doen vervagen. Deze nieuwkomers belichamen de toekomst van de mode en zullen ongetwijfeld voor opwinding zorgen op de catwalks van Parijs.