Je eigen stek in Spanje? Waar wacht je nog op?

Geüpdatet op 7 september 2024 door Jolien Vanhoof
Je eigen stek in Spanje? Waar wacht je nog op?

De zomer loopt stilaan op z’n einde, maar niet voor wie een optrekje heeft in de buurt van Alicante, dat met gemiddeld 349 zonuren per maand de zonnigste stad in Europa is. Zelf een droomwoning kopen kan via Hip Estates.

Flashback naar een koude novemberavond in 2001. Ik schuif enthousiast heen en weer op mijn stoel. Ik ben 16 en mijn ouders overwegen een tweede verblijf op het Iberisch Schiereiland. Olé! We zitten in een zaal met andere kandidaat-kopers die maar al te graag willen ontsnappen aan het Belgische weer. De tapas gaan vlotjes binnen, maar naarmate de infoavond vordert, vult de ruimte zich met twijfel. Want hoe zit het met zo’n buitenlandse akte? En hoeveel bedragen de extra jaarlijkse kosten alweer? De motivatie is er, het lef niet zo. Ook mijn ouders keren met de staart tussen de benen huiswaarts.

Van Schilde naar de Costa Blanca

Vandaag liggen de kaarten duidelijk anders: 2023 was een recordjaar voor de verkoop van Spaanse woningen aan Belgen, met een gemiddelde van 13 woningen per dag. Een van de belangrijkste spelers op de markt is Hip Estates, het vastgoedkantoor van Leen Vermeulen en haar man Steven Theunis. Samen helpen ze al 25 jaar mensen aan een droomverblijf in het zuidoosten van Spanje, van Alicante aan de Costa Blanca tot Murcia aan de Costa Cálida. Voor Leen was de stap destijds snel gezet: als kind bracht ze haar zomermaanden altijd door in het buitenland, dus toen ze de kans kreeg om vastgoed te verkopen in Spanje, greep ze die met beide handen. Ze overtuigde Steven die aan de slag was als verzekeringsmakelaar. “Veel argumenten had hij niet nodig,” lacht ze. “Vastgoed verkopen is nu eenmaal fijner dan verzekeringen afsluiten. We helpen mensen bij het vinden van hun droomwoning, hun tweede thuis, en dat geeft enorm veel voldoening.”

Spanje, immo, vastgoed, tweede verblijf, Hip Estates
Villa Calacatta is een oase van rust met uitzicht op de omringende heuvels, de greens van het Golf Resort en een natuurreservaat. De woning is volledig energieneutraal.

Dat doet het koppel en hun team trouwens lang niet slecht. Hip Estates werd in 2014 uitgeroepen als best verkopende agent voor Las Colinas Golf & Country, in 2019-2020 als best verkopende agent voor La Finca Golf Resort en Lo Romero Golf Resort, en in 2021 als best verkopende agent gedurende tien jaar bij Patrimi. Hun grootste troef? Leen en Steven zijn quasi locals, want ze verdelen hun tijd evenredig tussen het Antwerpse Schilde en de Costa Blanca, een streek die bekend staat om de populaire badplaatsen en parelwitte stranden, maar waar je ook charmante dorpjes, citrusplantages en amandelbloesems vindt. Leen: “We kennen alle hotspots en goed verborgen plekjes op onze duim. Na een eerste infogesprek op kantoor in Schilde trekken we meestal drie dagen met de klant naar zijn geselecteerde locatie. Zo kan hij écht proeven van het Spaanse leven en een weloverwogen beslissing nemen. We verkopen nooit alleen een woning, maar eveneens het uitzicht op een heel ander leven.”

Doe de test

Penthouse. Met dakterras, zeezicht en privézwembad. Drie slaapkamers … Op de website van Hip Estates kunnen zowel dromers als potentiële kopers een korte test invullen die hen een stap dichter bij hun eigen Spaanse woning brengt. Ik behoor tot de eerste categorie dus ik laat me volledig gaan in naam van de grondige research. De prijzen van de aangeboden panden variëren tussen de 200 000 euro voor een appartement of eengezinswoning en vijf miljoen euro voor een luxe villa in een van de meest prestigieuze golfresorts van Europa. Het verschil is groot, maar voor elk budget krijg je wel een nieuwbouwwoning. “De bouwkwaliteit in Spanje lag lange tijd ver onder niveau,” legt Leen uit. “Oude huizen werden bijvoorbeeld niet of amper geïsoleerd. De huidige bouwnormen zijn een stuk strenger en houden ook rekening met duurzaamheid en efficiëntie. Bovendien hebben we bij een nieuwbouw steeds de garantie dat alle licenties in orde zijn. Dat geeft gemoedsrust, voor ons en zeker voor de klant.”

De naam van Villa Calacatta is een knipoog naar het vele marmer dat het interieur siert.

Leen en Steven werken met modelwoningen. Tijdens een bezichtigingstrip – van a tot z georganiseerd door Hip Estates – krijgt de klant een gedetailleerd beeld van de kwaliteit en het afwerkingsniveau van het pand. Kamerhoge ramen en grote terrassen zijn al enkele jaren favoriet, net als natuurlijke materialen, zachte tinten en accentmuren van natuursteen. “Vroeger was men overwegend op zoek naar een simpel vakantieverblijf, tegenwoordig mag het allemaal wat ruimer en luxueuzer zijn,” zegt Leen. “Waarom zou je thuis in alle comfort leven en dan op vakantie moeten inboeten?”

Mentaliteitsshift

Rest de vraag: waarom durfden mijn ouders het meer dan 20 jaar geleden niet aan en kopen vandaag zelfs jonge dertigers met een peuter een plek onder de Spaanse zon? Volgens Leen bracht de pandemie in het bijzonder een mentaliteitsshift op gang. “Mensen willen meer van het leven genieten, en wel meteen. Niet ‘ooit, later, als we op pensioen zijn’. Ver voor corona kregen we vaak klanten over de vloer die wel interesse toonden maar er eerst eens goed over wilden nadenken. Uiteindelijk stelden ze de aankoop voor onbepaalde duur uit. Dat zien we nu steeds minder. Kandidaat-kopers beslissen gemakkelijker en sneller.”

Uiteraard speelt ook het prijskaartje een belangrijke rol. Een tweede verblijf aan de Belgische kust is intussen vrijwel onbetaalbaar, en dan heb je nog geen garantie op mooi weer. “De Spaanse prijzen zijn onze grootste troef,” zegt Leen. “Hier heb je al een nieuwbouw tweeslaapkamerappartement voor rond de 200 000 euro. Vooral gezinnen met jonge kinderen ondervinden telkens weer hoe duur de klassieke hotelvakanties uitvallen. Op termijn is het dus veel voordeliger om te investeren in een vakantiewoning. Bovendien wordt zo’n eigen stek vaker dan ooit gebruikt. Eigenaars wachten niet meer tot de zomermaanden, maar komen al eens een verlengd weekend naar Spanje. Op amper twee uur vliegen ben je hier. Als je tijdens een zonnig weekend in de file naar de Belgische kust moet rijden, ben je langer onderweg.” (lacht)

Geïnspireerd door de golvende vormen van kiezels, glad gepolijst door de golven: Villa Pebbles, ontworpen door Langarita-Navarro Architects, is een intieme maar veelzijdige woning op het Las Colinas Golf Resort.

Zelf kopen in 1, 2, 3

  1. Zorg voor een goede begeleiding. Leen: “Laat je altijd bijstaan door een Spaanse advocaat, hij controleert de bouwvergunning en zorgt voor de bankgaranties voordat je naar de notaris gaat. Betaal zeker niet zomaar aan een verkoper, maar stort je geld op een beveiligde derdenrekening.”
  2. Zelf gebruiken of verhuren? Leen: “Denk op voorhand na waarvoor je de woning wil inzetten. Zal je er zelf vaak verblijven of is het eerder een investering? Er zijn klanten die de verhuur zelf regelen, via bijvoorbeeld Booking of Airbnb, maar Hip Estates heeft ook een verhuurdienst ter plekke voor wie zorgenvrij wil zijn. Wij zorgen voor alles: contract, lakens, handdoeken …”
  3. Volg je gevoel. Leen: “Zoals bij elke grote aankoop is het belangrijk om naar je intuïtie te luisteren. Je moet in de woning staan en denken: ‘Ja, dit is het!’ Overhaast niets. Voor onze nieuwbouwwoningen moet je soms even wachten op de oplevering, maar het is de moeite waard!”

De favoriete resto’s van Hip Estates

  • Maloca, aan het strand van Mar Menor, Murcia. Je komt hier voor de relaxte sfeer en de croquetas de jamón.
  • WOW Beach: hippe beachclub in Dehesa de Campoamor met Balinese bedden en een infinity pool met uitzicht op de Middellandse Zee.
  • El Rubio 360°, aan de wandelboulevard van Lo Pagan. Typische Spaanse keuken met visgerechten tegen betaalbare prijzen.
  • Lulu Beachclub, gelegen in het vissersdorp Moraira, tussen geurige citroenbomen en de majestueuze berg Montgo.
  • Cala Clemence, aan de baai van Portixol. Bohemian vibes, verse mediterrane producten en lekkere cocktails.

Nog meer Spanje? Lees ook: Alle tips en adressen in Mallorca