Dolce & Gabbana lanceert hondenparfum – en daar is niet iedereen blij om

Geüpdatet op 10 september 2024 door Kelly Haddad en Lore Ginneberge
Dolce & Gabbana lanceert hondenparfum – en daar is niet iedereen blij om Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana heeft officieel zijn eerste parfum speciaal voor honden onthuld. Deze alcoholvrije geparfumeerde mist, speciaal ontworpen voor onze viervoeters, is vriendelijk voor de huid en ogen van dieren. Terwijl veel hondeneigenaars te vinden zijn voor de mogelijkheid om hun huisdier te parfumeren en onaangename geuren te maskeren, zijn dierenactivisten minder enthousiast.

Geïnspireerd door Domenico Dolce’s onvoorwaardelijke liefde voor zijn trouwe hondje Fefé, is deze geur, gecertificeerd door Safe Pet Cosmetics, een protocol dat dezelfde veiligheidsnormen hanteert als die voor menselijke cosmetica, nu verkrijgbaar voor 99 euro. Het subtiele mengsel is verpakt in een groene flacon met een gouden pootafdruk van 24-karaats goud en een Dolce & Gabbana medaillon aan een halsband.

Een controversiële lancering

In een reclamecampagne omschrijft het luxemerk de geur met noten van ylang-ylang, musk en sandelhout als “delicaat, authentiek en charismatisch.” Dolce & Gabbana verklaarde dat de markt “goed heeft gereageerd” op de nieuwste lancering. “Iedereen werd gek bij de aankondiging,” vertelde Stefano Gabbana, medeoprichter van het bedrijf, aan de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Maar niet iedereen deelt dat enthousiasme. Dierenrechtenorganisatie PETA reageerde al snel na de lancering met een persbericht waarin ze hun bezorgdheden uitten. Ingrid Newkirk, oprichtster van de organisatie, verklaarde: “Het besprenkelen van honden met een parfum ontworpen om mensen te plezieren, kan hen aanzienlijk verstoren. Honden hebben honderden miljoenen meer geurreceptoren in hun neus en kunnen 10.000 tot 100.000 keer beter ruiken dan mensen.”

Ingrid Newkirk voegde daar nog aan toe: “Parfums op hun vacht kunnen irritatie en stress veroorzaken en hun vermogen verstoren om andere geuren in hun omgeving waar te nemen en met andere dieren te communiceren.”

Ook dierenartsen zijn het niet eens met het gebruik van parfums voor honden, omdat deze de reukzin van het dier kunnen verstoren en slechte geuren kunnen maskeren die een symptoom van ziektes kunnen zijn. Federico Coccia, doctor een dierenarts in Rome, legde uit aan AP: “Honden herkennen zichzelf en anderen aan geuren. Als je de natuurlijke geur van een hond verandert, beïnvloed je zijn vermogen om zijn omgeving te begrijpen.” Cocciaj waarschuwde ook dat het bedekken van natuurlijke geuren problematisch kan zijn bij het diagnosticeren van dermatologische aandoeningen.

Hoewel het luxemerk niet op deze kritiek heeft gereageerd, verzekert het dat de geur met goedkeuring van dierenartsen is ontwikkeld. Wordt vervolgd...