De beste gelcrèmes die je huid hydrateren zonder vettig aan te voelen

Geüpdatet op 10 september 2024 door Katie Withington en ELLE België
De beste gelcrèmes die je huid hydrateren zonder vettig aan te voelen Launchmetrics Spotlight

Een ode aan gelcrèmes en lichtgewicht moisturizers op waterbasis.

Als iemand die is opgegroeid met een voortdurend vette en door hormonen beïnvloede acnegevoelige huid (die rond mijn midden twintigste ineens extreem droog werd), heb ik altijd een vaste relatie gehad met gelcrèmes. Mijn eerste kennismaking met deze gewichtloze moisturizers kwam via de beautycollectie van mijn moeder. Ik herinner me nog dat ik in de badkamerkastjes op zoek ging naar haar goed verstopte Clinique Moisture Surge; ik was gefascineerd door de directe kalmte die het mijn geïrriteerde, vlekkerige huid bracht, zonder dat het een vettige teint achterliet zoals de veel minder luxe tea tree-routine die ik destijds volgde.

Sindsdien is het aanbod aan huidverzorgingsproducten enorm uitgebreid, en het is nu gemakkelijk om moisturizers te vinden die passen bij elk huidtype, -textuur en -conditie. Van niet-comedogene formules voor een onzuivere huid en verzachtende texturen voor eczeem, tot verstevigende crèmes voor de rijpere huid en op specifieke ingrediënten gebaseerde formules om een doffe of kwetsbare huid aan te pakken (denk aan peptiden en vitamine C), de mogelijkheden om een vale huid te hydrateren zijn eindeloos.

Of het nu gaat om het voorkomen dat elke spoortje make-up halverwege de dag van mijn glimmende gezicht glijdt, of het snel verlichten van strak aanvoelende wangen na het reinigen, voor mij is er geen enkel product dat effectiever of eenvoudiger te gebruiken is dan een lichtgewicht, ultra-absorberende gelcrème - en dermatologen bevestigen de voordelen hiervan ook. Hier vind je alles wat je moet weten, inclusief de gelcrèmes die echt het verschil maken.

Een sneak peek van de beste gelcrèmes

Mineral 89 72h Hyaluronic Acid Moisture Boosting Creamd
Vichy
Mineral 89 72h Hyaluronic Acid Moisture Boosting Creamd
Moisture Surge 100 Hour Auto-Replenishing Hydrator
Clinique
Moisture Surge 100 Hour Auto-Replenishing Hydrator
VinoHydra Gel Moisturizer
Caudalie
VinoHydra Gel Moisturizer
Oil Control Moisturising Gel-Cream
CeraVe
Oil Control Moisturising Gel-Cream

Wat doet een gelcrème?

"Gelcrèmes zijn lichtgewicht formules op waterbasis die snel in de huid trekken zonder een vettig residu achter te laten," zegt dermatoloog Dr. Derrick Phillip. "Ze hydrateren door vocht te leveren zonder zware oliën, waardoor ze ideaal zijn voor vette of gecombineerde huidtypes. Deze moisturizers hebben vaak een verkoelend, verfrissend gevoel en zijn minder geneigd om poriën te verstoppen, wat ze geweldig maakt voor een acnegevoelige huid."

Wat is het verschil tussen een gelcrème en een gewone dagcrème?

Zoals iedereen die ooit is overgestapt van een traditionele crème naar een gelcrème weet, zit het grootste verschil in de textuur en samenstelling.

"Gelcrèmes zijn op basis van water en trekken snel in, waardoor ze ideaal zijn voor een vette of acnegevoelige huid. Reguliere crèmes daarentegen zijn dikker, bevatten een balans van olie en water en bevatten vaak voedende emolliënten zoals sheaboter, die diepere hydratatie bieden, wat beter geschikt is voor droge of gevoelige huidtypes."

Voor wie zijn gelcrèmes het beste geschikt?

"Mensen met een vette, gecombineerde of acnegevoelige huid zullen het meeste baat hebben bij een gelcrème, omdat de lichtgewicht, niet-vettige textuur hydrateert zonder de poriën te verstoppen," zegt Phillip. "Degenen die in warme of vochtige klimaten leven, geven ook de voorkeur aan gelcrèmes vanwege hun verkoelende, snel absorberende eigenschappen."

De beste gelcrèmes voor elke huidconditie

CeraVe Oil Control Moisturizing Gel-Cream

Deze simpele maar sensuele formule van CeraVe kan dagelijks worden gebruikt om je essentiële vochtbalans te verbeteren, terwijl het ook overtollige glans vermindert. Hyaluronzuur werkt om doffe huiden te hydrateren, terwijl ceramiden na verloop van tijd je huidbarrière versterken.

CeraVe
Oil Control Moisturising Gel-Cream, CeraVe

Shop hier

Caudalie VinoHydra Gel Moisturizer

Deze nieuwe, lichtgewicht gel van Caudalie is perfect voor vette, gecombineerde en gedehydrateerde huidtypes. De gel bevat squalaan, aloë vera en glycerine voor de ultieme vochtboost zonder dat je voelt dat er iets op je huid zit.

VinoHydra Gel Moisturizer gelcrème
VinoHydra Gel Moisturizer, Caudalie

Shop hier

Lancôme Hydra Zen Gel Cream

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft een gevoelige huid niet altijd zware crèmes nodig; soms biedt een lichte opluchting ook uitkomst. De kenmerkende mix van centifolia rozenextract en hyaluronzuur van Lancôme is hier perfect voor.

Lancome hydra zen gelcrème
Hydra Zen gelcrème, Lancome

Shop hier

La Roche-Posay Hyalu B5 Aquagel SPF30

Als je vaak zonnebescherming overslaat vanwege angst voor een glimmende huid, probeer dan deze comfortabele gelcrème met SPF. Het is perfect voor iedereen die niet van rijke producten houdt, zonder in te boeten op die belangrijke UV-bescherming.

La Roche-Posay Hyalu B5 Aquagel SPF30
Hyalu B5 Aquagel SPF30, La Roche-Posay

Shop hier

Clinique Moisture Surge 100 Hour Auto-Replenishing Hydrator

Zoals eerder genoemd, ben ik sinds dag één geobsedeerd door deze sorbetachtige formule. Een echte cultklassieker, het gebruikt hyaluronzuur, cica en een aloë bio-ferment om je huidbarrière te versterken, terwijl het irritatie verzacht en elke vorm van droogheid verlicht. Bovendien kan het ook gebruikt worden als nagelriemverzorging, als primer voor een dewy finish of zelfs als gezichtsmasker.

Moisture Surge 100h Auto Replenishing
Moisture Surge 100 Hour Auto-Replenishing Hydrator, Clinique

Shop hier

Laneige Water Bank Blue Hyaluronic Acid Gel Moisturizer

Fans van K-beauty zullen al bekend zijn met de lichte texturen van Koreaanse SPFs en essences, en de moisturizers van het land zijn niet anders. Deze ultra-verfrissende gel zit boordevol hydraterend hyaluronzuur en gebruikt verkoelende muntblaadjes om de glans bij een vettere huid te verminderen.

Laneige
Water Bank Blue Hyaluronic Acid Gel Moisturizer, Laneige

Shop hier

Glow Recipe Watermelon Glow Pink Juice Moisturizer

Deze juicy, vitaminerijke moisturizer heeft de textuur van een serum zonder in te boeten op hydraterende eigenschappen. In tegenstelling tot veel gelcrèmes, die prioriteit geven aan het verminderen van glans, laat deze lichte formule de huid stralen met die ultieme 'glass skin' glow. Bovendien kan het gemengd worden met je favoriete foundation voor een stralende en volle custom skin tint.

Glow Recipe Watermelon Glow Pink Juice Moisturizer
Watermelon Glow Pink Juice Moisturizer, Glow Recipe

Shop hier

Vichy Minéral 89 72HR Hyaluronic Acid Moisture Boosting Cream

Als je al fan bent van het legendarische Minéral 89 serum, dan is deze gelcrème een perfecte aanvulling. Getest op gevoelige huidtypes, van normaal tot beschadigd, het is geurvrij en hypoallergeen, wat het ideaal maakt voor gevoelige en reactieve huidjes.

Mineral 89 72h Hyaluronic Acid Moisture Boosting Cream
Minéral 89 72HR Hyaluronic Acid Moisture Boosting Cream, Vichy

Shop hier

Origins Ginzing Energizing Gel Cream

Denk aan deze gelcrème als een supersmoothie voor je huid; met cafeïne en vitamine C is het de ultieme oppepper voor een doffe en droog gelaat. Het beste deel? Het geeft je een volle, dewy glow die de hele dag blijft zonder ooit vettig te worden.

Ginzing gelcrème origins
Ginzing Energizing Gel Cream, Origins

Shop hier