Waarom je (g)een foundation stick wilt

Geüpdatet op 17 september 2024 door Lisa Aelvoet
Waarom je (g)een foundation stick wilt INSTAGRAM / @WESTMANATELIER

Foundation sticks lijken de perfecte oplossing voor iedereen die on-the-go wat dekking nodig heeft. Ze zijn compact, handig in gebruik en bieden vaak een full-coverage finish. Maar is het echt de beste keuze voor iedereen? Laten we de voor- en nadelen van de foundation stick op een rij zetten.

Een foundation stick is een echte multitasker in de vorm van een lipstick-achtige verpakking. Je kan hem direct aanbrengen op je huid, zonder kwasten of beautyblenders. Voor wie vaak onderweg is of snel een touch-up nodig heeft, is dit ideaal. Geen gedoe, geen geknoei. Even bijwerken na de lunch, of wat extra dekking op dat ene lastige plekje? Een foundation stick to the rescue.

Voor- en nadelen van de foundation stick

Een ander groot pluspunt: foundation sticks staan bekend om hun goede dekking. Ze zijn meestal dikker van structuur dan vloeibare foundations, wat betekent dat je minder product nodig hebt om imperfecties te verdoezelen. Perfect dus als je van een flawless finish houdt zonder meerdere lagen aan te brengen.

Toch zijn er ook wat minpunten. Foundation sticks kunnen namelijk snel wat droog aanvoelen, vooral op de huid die van nature al wat droger is. Ze kunnen zich ophopen in fijne lijntjes of droge plekjes extra benadrukken. Als je een droge of gedehydrateerde huid hebt, kan het zijn dat een foundation stick je huid er minder fris uit laat zien.

Daarnaast kan het gebruik van een foundation stick in warme klimaten of bij een vette huid problemen geven. Doordat de textuur vaak zwaarder is, kan het product bij hitte of vochtigheid gaan glijden of vlekken veroorzaken, vooral als je geen setting powder gebruikt.

Voor wie is het?

Een foundation stick kan een oplossing zijn voor mensen met een normale tot gemengde huid, die op zoek zijn naar een snelle, on-the-go oplossing. Het is ook een goede keuze voor wie fan is van een matte finish en een full coverage look. Heb je echter een vette of droge huid, dan is het misschien verstandig om twee keer na te denken voordat je naar deze foundation grijpt. Hydrateren blijft sowieso key, maar met foundation sticks is dit nóg belangrijker.

Shop onze selectie

Zoals met veel beautyproducten, hangt het af van jouw huidtype en wat je van een foundation verwacht. Uiteindelijk is het een kwestie van proberen en kijken of deze multitasker jouw go-to wordt, of dat je toch liever bij je vloeibare foundation blijft.

1
Dior
Forever Skin Perfect Foundation Stick
SHOP HIER

Dior Forever Skin Perfect is een multifunctionele foundationstick met een lichte textuur die zich makkelijk aan de huid aanpast. De dekking is opbouwbaar en zorgt voor een natuurlijke, egaliserende finish die oneffenheden minimaliseert. Daarnaast biedt het product langdurige hydratatie en comfort, terwijl het bestand is tegen warmte en vochtigheid. Met een subtiel ‘blurring’ effect kan de stick gebruikt worden voor een volledige foundation, als concealer of voor snelle touch-ups onderweg.

2
Hourglass
Vanish Seamless Finish Foundation Stick
SHOP HIER

De Vanish Seamless Finish Foundation Stick van Hourglass combineert foundation en concealer in één, met een lichte en waterproof formule die lang blijft zitten. De foundation heeft tweemaal zoveel pigment als andere formules en biedt onmiddellijk volledige dekking. Dankzij de innovatieve textuur past het product zich aan je lichaamstemperatuur aan voor een natuurlijke blend.

3
ILIA Beauty
Skin Rewind Complexion Stick
SHOP HIER

De Complexion Stick van ILIA is een opbouwbare foundation stick die medium dekking biedt met een matte finish tot 12 uur. Hij helpt de huid zichtbaar te egaliseren, verstevigen en fijne lijntjes te verminderen. Met huidverzorgende ingrediënten zoals een ceramidepeptidecomplex dat de huidbarrière versterkt, gevleugeld kelpextract voor een jeugdige uitstraling, en vlinderlavendelextract om rimpels glad te strijken, combineert deze stick make-up en huidverzorging.

4
Westman Atelier
Vital Skin Foundation Stick
SHOP HIER

Deze crèmige foundation stick van Westman Atelier kan zowel als foundation als concealer gebruikt worden en versmelt met de huid voor een egale teint. H is rijk aan voedende antioxidanten en plantaardige actieve stoffen die roodheid en ontstekingen kalmeren en het vochtgehalte van de huid in balans houden. Daardoor is het product bijzonder geschikt voor gevoelige huidtypes, waaronder rosacea. Het resultaat is een natuurlijke finish, waarbij de huid er net een tikkeltje beter uitziet zonder zwaar aan te voelen.

5
Charlotte Tilbury
Unreal Skin Sheer Glow Tint Hydrating Foundation Stick
SHOP HIER

De Unreal Skin Sheer Glow Tint Hydrating Foundation Stick biedt een lichte, opbouwbare dekking met een natuurlijke glow en hydrateert de huid tot 24 uur. De stick is verrijkt met Collageneer™, hyaluronzuur, en daikon-radijszaadolie, die de huid versterken en rimpels verminderen. De innovatieve Light Mapping Mesh Tech™ geeft een 3D-liftend effect voor een zachte, stralende finish. De vegan formule is ideaal voor een gladde, gezonde uitstraling en geschikt voor diverse huidtinten.