ELLE Ontdekt: op cruise langs de IJslandse fjorden

Gepubliceerd op 20 september 2024 door Mandy Kourkouliotis
ELLE Ontdekt: op cruise langs de IJslandse fjorden

Een cruise naar IJsland? Het is misschien niet de eerste bestemming waaraan je denkt voor een vakantie op volle zee, maar het is een onverwachte ontdekking. Plannen om af te reizen naar het hoge noorden? Hier vind je de leukste tips! 

Ruige schoonheid

Uitbarstende vulkanen, warmwaterbronnen, zandwoestijnen, groene valleien... Precies alsof je in een andere wereld beland bent! In de nazomer, wanneer het ijs alleen nog de bergtoppen bedekt, komt IJsland tot leven met zijn ruige vulkanische landschappen, bedekt met weelderige groene mossen. Varen vanuit Reykjavik – IJslands kloppend hart – om het bovenste halfrond te verkennen, biedt een betoverende ervaring. ‘s Zomers variëren de temperaturen op het eiland in het noorden van de Atlantische Oceaan tussen de 10 en 13 graden, de zon schijnt er gelukkig lang.

Varen tussen de fjorden

Een weekje werken op zee terwijl ik van de IJslandse zomer proef? Als iemand die nooit eerder op een cruise verbleef, ging ik in op het atypische maar intrigerende voorstel van de Amerikaanse cruisemaatschappij Seabourn, bekend om haar kleinschalige schepen die de sfeer van een privéjacht ademen. Aan boord van de Sojourn – met een lengte van 200 meter en een breedte van 25 meter – kunnen slechts 458 gasten mee, wat zorgt voor een intieme ervaring. Zo'n 330 personeelsleden staan als een hecht en intuïtief team voor je klaar. Alles draait hier om persoonlijke aandacht: je wordt bij je (familie)naam aangesproken, ontvangt een hartelijk welkom met champagne, hebt een persoonlijk gevulde minibar in je suite en geniet doorlopend van kaviaar. De cruise is premium all-inclusive, wat inhoudt dat je volledig in de watten wordt gelegd door het toegewijde personeel. De suites zijn modern en gezellig ingericht, met een kingsize bed, een ruime badkamer met zowel een douche als een ligbad, een inloopkast en een zithoek. Je eigen veranda, voorzien van een grote raampartij, biedt elke ochtend adembenemende uitzichten over de omliggende, magische natuur. Wakker worden met een bijzonder decor van mistige bergen voor je? Subliem! 

Stop 1: Reykjavik

Het startpunt van deze cruise is Reykjavik, de bruisende en compacte IJslandse hoofstad. In 3 à 4 uur kan je op je gemak bezienswaardigheden zoals de Hallgrímskirkja, Harpa Concert Hall en de oude haven te voet verkennen. Culinaire zielen kunnen er hun smaakpapillen uitgebreid verwennen, want de stad bezit vele hippe food hotspots. Aanraders zijn wijnbar Brút waar je geniet van lekkere wijnen en sharing dishes, Brauð & Co waar je de beste cinnamon roll van je leven eet, en het gezellige restaurant Apotek waar je overheerlijke visgerechten kunt bestellen. Een uniek fine dining adresje is dan weer Dill, een éénsterrenrestaurant waar je vroeg genoeg moet reserveren. Hier toveren chef Gunnar Karl Gíslason en zijn team vernieuwende gerechten op tafel, geïnspireerd door de rauwe natuur van IJsland.

Denk aan een New Nordic keuken waarbij het draait om seizoensgebonden gerechten waar  lokale ingrediënten en traditionele technieken centraal staan. Je beleeft er een schitterende avond in een warm interieur met zicht op de culinaire talenten in de open keuken. Reykjavik is ook ideaal gelegen om enkele natuurexcursies te maken. Zo kun je de ‘Golden Circle’ tour doen, waar je het adembenemende Þingvellir National Park vol robuuste kloven, de Strokkur-geiser en de indrukwekkende Gullfoss-waterval kunt zien. Hou je van wellness? Reserveer dan zeker een plekje van tevoren bij de populaire Blue Lagoon (vermijden als je niet van drukte houdt!) of de Sky Lagoon, die hoog boven de stad Reykjavik uitkijkt, met een panoramisch uitzicht en een modern ontwerp dat een perfecte aanvulling vormt op de IJslandse natuur. 

Stop 2: Ísafjörður

Voor een scenische roadtrip langs dramatische landschappen in de wilde Westfjorden van IJsland, moet je in Ísafjörður zijn. Hier word je betoverd door ruige landschappen en ongerepte natuur, en het vormt de perfecte uitvalsbasis voor diverse excursies in de regio. Zo kan je vanuit hier het afgelegen natuurreservaat Hornstrandir, de imposante Drangajökull-gletsjer en de steile kliffen van Látrabjarg, waar duizenden zeevogels broeden, bezoeken. Ook de majestueuze Dynjandi-waterval, een van de meest iconische watervallen van IJsland, ligt op korte afstand. Ook leuk om te doen: paardrijden door de glooiende landschappen. Met de GetYourGuide-app boek je heel erg makkelijk en snel een excursie.

Stop 3: Akureyri

'S zomers is Akureyri de ideale uitvalsbasis om walvissen, zoals bultruggen en blauwe vinvissen, te spotten. In deze periode trekken deze dieren namelijk naar het noorden omdat de regio rijk is aan voedsel. Verschillende walvissafari's vertrekken regelmatig vanuit de haven van deze stad. Verder kun je vanuit Akureyri ook naar de majestueuze Godafoss-waterval op excursie vertrekken. Ik koos voor een excursie die ook een tussenstop deed in een museum van IJslandse turfhuizen, de typische huizen gemaakt met turf, hout en stenen die vaak begroeid met gras en mos zijn. De wellnessliefhebbers kunnen vanuit Akureyri ook naar de rustige Forest Lagoon trekken, waar je vanuit een geothermische infinity pool naar besneeuwde bergtoppen kunt staren, of heerlijk kunt ontspannen in een van de natuurbaden van het vulkanische landschap in Mývatn.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Guide to Iceland (@guidetoiceland)

Stop 4: Vopnafjörður

De laatste stop rond het noordelijk halfrond van IJsland is Vopnafjörður, een klein en ongerept vissersstadje. De natuur is er prachtig en de tijd lijkt er stil te staan. Je hoort er zelfs een speld vallen. Toegegeven, deze stop is de minst interessantste van ze allemaal maar op anderhalf uur rijden ligt de indrukwekkende Dettifoss-waterval, de krachtigste van heel Europa. Je kan dit combineren met een tripje naar Ásbyrgi Canyon, een unieke hoefijzervormige canyon waar je prachtige wandelroutes en uitzichtpunten hebt. Ook het landschap tijdens de rit ernaartoe is subliem.

Culinair genieten

Mijn IJsland-trip was voornamelijk gevuld met natuurexcursies, terwijl mijn ochtenden en avonden op de cruise werden besteed aan het verkennen van de vele culinaire gelegenheden aan boord. Een kraakvers ontbijt – met een aanbod van zowel warme als koude gerechten – geserveerd door vriendelijk glimlachende Seabourn-medewerkers, wist mijn reizigershart onmiddellijk te veroveren. Het verse fruit, de diverse charcuterie- en kaassoorten, de heerlijke à la carte gerechten, de smaakvolle ontbijtkoeken en het krokante broodaanbod… Als doorgewinterde ontbijtliefhebber kan ik er uren over praten. Maar ook ‘s avonds was het culinair genieten. In The Colonnade proef je elke avond gerechten uit een andere wereldkeuken, terwijl The Restaurant klassieke, verfijnde maaltijden serveert. Een absolute aanrader? Reserveer ruim van tevoren een tafel in het gastronomische restaurant Solis, dat begin 2024 zijn deuren opende. Dit fine dining restaurant brengt de mediterrane sfeer en keuken naar zee onder leiding van Master Chef Anton Egger, die samen met Senior Corporate Chef Franck Salein het culinaire concept ontwikkelde. Het interieur heeft een warme en gezellige uitstraling met een zonnige seventies-touch, ontworpen door het duo My en Linh Nguyen.

Unieke escape 

Tot slot biedt de Seabourn Sojourn volop ruimte en mogelijkheden voor ontspanning. Tijdens de dagen op volle zee vond ik mijn escape in verschillende zones. Na een heerlijk ontbijt werkte ik in de koffiebar met aangrenzende bibliotheek en werkruimte aan mijn stukken, terwijl de lieftallige barista Aaron mijn latte's steevast voorzag van prachtige latte art. Wanneer mijn inspiratie op was, nam ik een pauze in de prachtige Observation Bar, die adembenemende uitzichten op zee bood. In de wellnessruimte genoot ik van een weldadige hotstone massage; de hammam en sauna zorgden voor verkwikkende verfrissing, en het uiterst stijlvolle fitnesscentrum met Technogym-toestellen daagde me uit tot een deugddoende jogsessie. Wanneer de zon tevoorschijn kwam, genoot ik met een smoothie op het prachtige dek. ‘S Avonds werden mijn zintuigen verder verwend met ontspannende shows van wereldpianist Congyu Wang en de hilarische Britse comédienne Mandy Muden. Elk detail droeg bij aan een onvergetelijke ervaring van luxe en ontspanning – een digitale detox, hoewel de wifi naar behoren werkte – die ik hard nodig had.

Je vindt alle beschikbare cruises voor 2024-2025 terug op de website van Seabourn.

Seabourn.com