Vergeet retinol, er is een nieuwe ster in onze schoonheidsroutines: retinal. Maar wat onderscheidt deze twee vormen van vitamine A eigenlijk van elkaar, en waarom steelt retinal de show van retinol? Hier is alles wat je moet weten over dit nieuwe actieve ingrediënt dat volop in de schijnwerpers staat.
De opkomst van retinal
Jarenlang was retinol hét onmisbare ingrediënt in skincare, gewaardeerd om zijn vermogen om rimpels glad te strijken, de huidtextuur te verbeteren en acne te behandelen. Maar nu is er een ander ingrediënt uit dezelfde familie dat veel aandacht krijgt: retinal. Krachtiger, sneller, en net zo toegankelijk, zou dit actieve bestanddeel wel eens de nieuwe favoriet kunnen worden in anti-aging verzorging, vooral nu retinol te maken krijgt met nieuwe regelgeving in Europa.
Vanaf eind 2023 geldt er in Europa namelijk een wet die strikte beperkingen oplegt aan de concentratie retinol in cosmetica. Vanaf 2026 mogen crèmes en serums met meer dan 0,3% retinol niet meer vrij verkocht worden in Europa, en voor lichaamsverzorging daalt deze limiet zelfs naar 0,05%. Deze nieuwe regelgeving, ingesteld door het Wetenschappelijk Comité van de EU, is niet bedoeld om retinol te verbieden, maar om het gebruik ervan beter te controleren en overmatige blootstelling aan vitamine A te voorkomen, wat bij hoge doses huidproblemen of verzwakte botten kan veroorzaken. Producten van merken zoals The Ordinary of Paula’s Choice, die boven deze limieten uitkomen, zullen hervormd moeten worden om op de markt te blijven.
Retinol versus retinal: wat zijn de verschillen?
Hoewel retinol en retinal tot dezelfde familie van retinoïden behoren, werken ze niet op dezelfde manier. “Om effectief te zijn, moet retinol in de huid verschillende transformaties ondergaan voordat het wordt omgezet in retinoïnezuur, de actieve vorm die direct inwerkt op huidcellen,” legt een dermatoloog uit. Dit proces, hoewel effectief, kan tijd kosten, waardoor de zichtbare resultaten worden vertraagd. Retinal daarentegen is een directe voorloper van retinoïnezuur. “Het vereist slechts één omzetting om actief te worden, wat het krachtiger en sneller maakt dan retinol,” aldus de expert. Dit betekent dat retinal effectiever werkt en zichtbare resultaten in kortere tijd biedt.
@xthuyle RETINAL works 11x faster than RETINOL! Ad @Beauty of Joseon ginseng & retinal eye serum, Naturium retinaldehyde & Medik8 crystal retinal. #retinol #retinal #reviveeyeserum #retinoleyeserum #eyecream #eyeserum #retinolserum #retinalserum ♬ original sound – XTHUYLE
Wat zijn de voordelen van retinal?
Retinal biedt een breed scala aan voordelen voor de huid: het stimuleert de productie van collageen, versnelt de celvernieuwing, vermindert rimpels en verbetert de huidtextuur. Daarnaast is het dankzij zijn antimicrobiële eigenschappen bijzonder geschikt voor huidtypen die gevoelig zijn voor acne. Bovendien helpt het pigmentvlekken te verminderen en de teint egaler te maken, waardoor de huid zichtbaar stralender wordt.
Ondanks zijn vele voordelen blijft retinal een krachtig actief ingrediënt dat met voorzichtigheid gebruikt moet worden om irritaties te voorkomen. Experts raden aan om geleidelijk te beginnen, zodat je huid zich kan aanpassen aan dit ingrediënt.
@drabby6 Should you be using a retinol or retinal to help the look of skin aging? That one letter can make a big difference since retinal, also known as retinaldehyde, can often work faster to reverse the signs of aging and discoloration. Like all retinoids, they have potential to be drying, so use a moisturizer after and best to be used by experienced users of retinoids. I’m reviewing @theordinary’s Retinal 0.2% Emulsion to explain the difference between the two and this product’s benefits. #ad #theordinarypartner #retinal #skincare #antiaging #dermatology #skintok ♬ original sound – Dr. Abby / Dermatologist
Hoe gebruik je retinal volgens experten?
Begin met het gebruik van retinal één of twee keer per week, vooral als je nog nooit eerder retinoïden hebt gebruikt. Breng ‘s avonds een kleine hoeveelheid product aan op een schone en droge huid, na het reinigen maar voor je vochtinbrengende crème. Deze methode minimaliseert het risico op reacties terwijl je profiteert van de voordelen van retinal gedurende de nacht, een moment waarop de huid zich van nature regenereert.
Als je huid goed reageert op retinal na een paar weken, kun je de gebruiksfrequentie geleidelijk verhogen naar drie keer per week, en uiteindelijk naar dagelijks gebruik. Het is echter cruciaal om naar je huid te luisteren: als je tekenen van irritatie opmerkt, zoals roodheid, jeuk of overmatige schilfering, verminder dan de gebruiksfrequentie. Het doel is om een balans te vinden waarbij je profiteert van de effecten van retinal zonder je huid te overbelasten.
Naast deze nachtelijke toepassing is het essentieel om een zonnebrandcrème met hoge SPF toe te voegen aan je ochtendroutine. Net als alle retinoïden verhoogt retinal de gevoeligheid van de huid voor UV-stralen, wat kan leiden tot verbranding of hyperpigmentatie als je je huid niet goed beschermt. Een zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger wordt aanbevolen om je huid de hele dag door te beschermen.
Tot slot, combineer retinal met hydraterende en kalmerende producten om de huidbarrière te versterken en het risico op irritatie te verminderen. Experts adviseren crèmes te gebruiken met ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine of ceramiden, die helpen de huid gehydrateerd te houden en de natuurlijke bescherming te versterken. Het wordt ook aangeraden om het gebruik van andere krachtige actieve ingrediënten, zoals exfoliërende zuren, te beperken op de dagen dat je retinal gebruikt, om te voorkomen dat je huid overbelast raakt en geïrriteerd raakt.