Milan Fashion Week highlight moderne nostalgie

Gepubliceerd op 20 september 2024 door Lore Ginneberge
Milan Fashion Week highlight moderne nostalgie

De eerste dagen van Milan Fashion Week SS25 toonden een spannende reis door tijd, ambacht en stijl, met merken die elk hun eigen benadering van mode-innovatie presenteerden. Een blik op de shows van Italiaanse zwaargewichten als Fendi, Marni en Prada.

De collecties voor SS25 staan in het teken van herinterpretatie van tradities: historische elementen, iconische silhouetten en ambachtelijke technieken werden getransformeerd tot iets nieuws en hedendaags. Een diepere dialoog tussen verleden en toekomst lijkt de rode draad, met prachtige stukken tot gevolg.

Fendi: moderne nostalgie en couture DNA

De viering van Fendi's naderende honderdjarige bestaan voor SS25 gaf artistiek directeur Kim Jones de kans om terug te grijpen naar de jaren 1920, een tijdperk dat hij beschreef als de "basis voor hoe vrouwen zich vandaag kleden." Jones combineerde het couture-erfgoed van het huis met moderne prêt-à-porter, wat resulteerde in een collectie vol rijke details en elegante materialen. Denk aan delicate zijde, organza en krokodillenleer, gecombineerd met eigentijdse knipogen zoals gebreide hotpants en Red Wing-laarzen. Deze ontmoeting tussen antieke glamour en moderne streetwear geeft Fendi een tijdloze, maar tegelijk vernieuwende flair.

Marni: surrealistische fantasie en ambacht

Francesco Risso van Marni creëerde een eigenzinnige wereld vol surrealistische verwijzingen en artistieke invloeden. De SS25-collectie was als de doos van Pandora vol grenzeloze creativiteit. Met volumineuze jurken van katoen, leer en suède, verfraaid met gigantische hoeden en bloemenmotieven, toonde Risso hoe ambacht en innovatie hand in hand kunnen gaan. De oversized silhouetten, gedrapeerd met reststoffen, zetten een krachtig statement neer over duurzaamheid en hergebruik, terwijl de collectie zelf een speelse, bijna sprookjesachtige vibe uitstraalde.

Prada: kleurrijke excentriciteit en uniformen met een twist

Miuccia Prada en Raf Simons blijven hun reputatie als avant-gardisten eer aandoen. Voor SS25 bracht Prada een explosie van kleur en vorm, met uniformen als vertrekpunt, maar dan door de lens van eigenzinnigheid. Van felgekleurde cut-out rokken tot Space Age-jurken met metalen ringen, de collectie was zowel gedurfd als toegankelijk. Het spel met contrasten—sheer jurken over poloshirts en metalen accessoires op grijze mantelpakken—zette Prada opnieuw neer als de voorhoeder van unieke stijl. De accessoires, zoals futuristische zonnebrillen en hybridische hoeden, zorgden ervoor dat de show baadde in een compleet eigen beeldtaal.

Max Mara: wiskundige precisie en intellectuele verfijning

Max Mara's creatieve directeur Ian Griffiths koos een onverwachte bron van inspiratie voor SS25: de vierde-eeuwse wiskundige Hypatia. Deze intellectuele verwijzing resulteerde in een collectie vol scherpe hoeken en perfect gesneden maatwerk. Griffiths combineerde wiskundige concepten met mode, waarbij hij kleuren gebruikte die aan laboratoriumexperimenten deden denken, zoals zilvernitraat en koperoxide. De minimalistische tinten en strakke silhouetten brachten een ingetogen elegantie naar voren, terwijl de subtiele kreukels en plooien verwezen naar de chaos die inherent is aan de wetenschap. Max Mara bewees opnieuw dat eenvoud en intellect een krachtig duo vormen.

MM6 Maison Margiela: deconstructie en tactiele rebellie

MM6 Maison Margiela omarmde opnieuw zijn iconische deconstructieve benadering, met een SS25-collectie die gepresenteerd werd onder mysterieus, industrieel licht. In een bunkerachtige setting werden neutrale tinten en ruwe materialen zoals transparante, plastic-achtige stoffen tot het uiterste gedreven. De collectie bracht hyper-distressed denim, diepe V-halslijnen en oversized zonnebrillen naar een nieuw niveau. Waar andere merken misschien zouden terugdeinzen voor zulke ruwe esthetiek, zette MM6 deze elementen in als een vorm van kritiek op de overdaad aan fast fashion en kopiecultuur. Dit was Margiela op z'n best: rebels, maar tegelijkertijd doordacht en geïnspireerd door vakmanschap.

Deze modeweek laat zien dat vakmanschap in de hedendaagse modecontext fun is én mooi om zien. Van de hypergestyleerde accessoires van Prada tot de deconstructieve rebellie van MM6 Maison Margiela: de eerste dagen van Milan Fashion Week geven een voorproefje van de creatieve vrijheid die het nieuwe seizoen zal domineren... Wordt vervolgd!