Deze neutrale kleuren zijn het beste alternatief voor wie geen witte muren wil

Geüpdatet op 20 september 2024 door Maëva Leray en ELLE België
Deze neutrale kleuren zijn het beste alternatief voor wie geen witte muren wil Instagram @Rupp Studio

Wanneer het aankomt op het kiezen van een kleur voor de muren, kiezen veel huishoudens voor wit. Toch zijn er andere alternatieven die even neutraal zijn, maar toch meer karakter geven.

In de woonkamer, slaapkamer, badkamer en zelfs de keuken is wit een van de meest populaire tinten in interieurdecoratie. Geliefd om zijn veelzijdigheid, zien designliefhebbers wit vaak als een veilige en tijdloze keuze die bij elke stijl en elk meubelstuk past. Hoewel het zeker enkele voordelen heeft, kent wit ook veel nadelen. Gelukkig zijn er alternatieven. Zonder te kiezen voor felroze of opvallend groen, kun je een nieuwe dimensie aan een kamer geven door te kiezen voor elegante tinten die toch subtiel blijven.

Waarom wil je witte muren soms vermijden?

Hoewel wit een klassieker is die geliefd is om zijn tijdloze uitstraling, kan het snel de vijand van je interieur worden. Allereerst vanuit praktisch oogpunt: op wit zie je elke vlek, vingerafdruk, stofdeeltje of spetter. Dit kan niet alleen slordig ogen, maar ook je schoonmaakroutine in de war sturen. Ook muren moeten onderhouden worden! Dit kan zelfs de meest georganiseerde mensen gaan storen.

Een ander nadeel om rekening mee te houden: veroudering. Witte muren kunnen na verloop van tijd vergelen of verkleuren, vooral in ruimtes die aan direct zonlicht of nicotine zijn blootgesteld. Het mag duidelijk zijn: witte verf f behangpapier brengt een reeks complicaties met zich mee. En wat betreft esthetiek? Ook hier is wit niet onomstreden. Het wordt vaak bekritiseerd omdat het een onpersoonlijke en steriele sfeer creëert, die doet denken aan een ziekenhuis of wachtkamer. In vergelijking met warmere tinten kan wit een ruimte kil en ongezellig maken. Het ontbreken van contrast en muurdecoratie kan dit probleem nog verergeren en de kamer saai doen lijken.

Welke kleuren kunnen wit vervangen?

Wit is niet de beste keuze om je kamer stijl te geven. Om het te vervangen, kun je kiezen voor opvallende en levendige tinten, compleet tegenovergesteld aan je vorige inrichting. Als je echter niet klaar bent voor een gewaagde kleurexplosie, zijn er zachtere opties.

1. Taupe

Een gegarandeerd quiet luxury-effect met deze tint die tijdloos en stijlvol is. In een minimalistisch, modern, Scandinavisch of haussmanniaans interieur is dit dé universele kleur die overal bij past. Maar wees niet bang dat 'universeel' synoniem is voor saai. Deze kleur koppelt namelijk het nuttige aan het aangename. Licht maar warm, vergroot het de ruimte en creëert het een gezellige cocooning-sfeer.

2. Zandkleur

Wit vervangen hoeft niet te betekenen dat je koude kleuren vermijdt. En deze tint bewijst dat. Een ster in neutrale paletten, linnen combineert de helderheid van wit met de decoratieve kracht van taupe. Het resultaat? De perfecte optie voor wie geen grote risico's wil nemen. Gecombineerd met meubels die de schoonheid van natuurlijke materialen zoals hout of rotan benadrukken, krijg je een minimalistische en stijlvolle look die in elk interieur past.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mike Rupp (@ruppstudio)

3. Mintgroen

Authentiek, natuurlijk en zacht, mintgroen is een van de meest veelzijdige tinten. Het is zowel klassiek als trendy en combineert perfect met warme tinten zoals terracotta en mosterdgeel, maar ook met koelere tinten zoals petrolblauw. Dit opent een scala aan mogelijkheden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lebanese In DC (@lebaneseindc)

4. Terracotta

Nog een ultra-trendy tint: terracotta. Warm en uitnodigend, deze kleur kan gekozen worden in een meer uitgesproken versie, zoals aardekleur, of in een zachtere variant, die dichter bij lichtroze ligt. Een breed scala aan mogelijkheden maakt het een gemakkelijke keuze, afhankelijk van je wensen. Het resultaat? Een modern maar gastvrij interieur dat aanvoelt als een warm nest.

5. Geel

Lichtgeel is waarschijnlijk een van de meest interessante opties. Perfect voor interieurs die een decoratieve twist willen zonder de hele sfeer om te gooien, past deze kleur prachtig bij elke stijl en elk meubelstuk. Het brengt vrolijkheid en levendigheid in de decoratie. Zo kun je genieten van de helderheid van wit, zonder het koele effect.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bree (@breeleech)

Via ELLE France