9 Noorse merken die je als Scandi lover moet kennen

Gepubliceerd op 30 september 2024 door Jolien Vanhoof
9 Noorse merken die je als Scandi lover moet kennen

ELLE’s verdict na een weekje Oslo Runway: de Noorse mode is uiterst ingetogen, puur en draagbaar. Maar daarom niet minder creatief of uitdagend. Ontdek onze favoriete merken uit het Hoge Noorden.

‘Really embarrassing!’ Het zijn niet onze woorden, maar die van de influencer naast ons aan tafel. Ze beschrijft de Noorse modescene van pakweg tien jaar geleden: pover, amateuristisch en dus vrij beschamend. Vandaag ziet het landschap er heel anders uit, met jonge dynamische labels, uitgepuurde collecties en de mooiste kwalitatieve materialen. Intussen heeft Oslo ook een eigen modeweek, Oslo Runway, waar ELLE België enkele dagen te gast was voor de voorstelling van de lente-zomercollecties 2025. Op onze radar:

1. Christian Aks

Hemels, dat was het catwalkdebuut van Christian Aks in één woord. Op het dak van het Folketeater, omgeven door grote glazen raampartijen, zweefden de onberispelijk samengestelde looks over het visgraatparket. Losse broeken en zware breisels in romige tinten, bermuda’s en korte jurken in tule gewikkeld, spannende zwart-witverhoudingen … De broers Christian en Frederik Aks tonen zich meesters in minimalisme. Onze favorieten? Een A-lijn rok met handgeperste bloemenprint en een bandeautop in versnipperde zijde.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (@christian.aks)

2. The Curated

Wat begon als een klein project tijdens haar zwangerschapsverlof, groeide eind 2018 uit tot een wolk van een label voor Nicola Harlem. De Australische verhuisde naar Oslo voor de liefde en is sindsdien gefascineerd door wat ze de moderne Scandinavische vrouw noemt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door THE CURATED (@shopthecurated)

Haar allereerste ontwerp, een kasjmieren camel mantel, werd meteen opgepikt en al snel volgden ook wollen jassen, blazers, knitwear en accessoires. Geen item dat we zelf niet in onze kleerkast zouden willen. Gelukkig hanteert The Curated democratische prijzen: voor 345 euro heb je een klassieke turtleneck in pure kasjmier, voor 390 euro een handtas van LWG-gecertificeerd leer.

3. Josephine

Wil je een bijzonder juweel van JOSEPHINE, dan moet je wat dieper in je portemonnee tasten. Camilla Johnsen en Sarah Herland, het duo achter het Noorse label, zweren bij solide sieraden die een leven lang meegaan. Geen verguld goud of zilver, maar massieve metalen die bewerkt worden tot je ze bijna gewichtloos op je lichaam draagt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JOSEPHINE (@josephine__studio)

Hun creaties met sensuele volumes en verrassende contrasten zijn volgens de twee vriendinnen een knipoog naar de rebelse stijl van keizerin Joséphine Bonaparte. Wij zijn fan, net als de voltallige Noorse influencer community.

4. Johanna Lundell

Niet echt wat je zou verwachten van een jonge ontwerpster, maar de Zweedse Johanna Lundell haalt haar inspiratie uit de Scandinavische volksdrachten, tradities en rituelen. In haar tweede collectie ‘Ghost Town’ vertaalt ze gevoelens van eenzaamheid en isolatie in verschillende materialen en texturen. Ze combineert ambachtelijke technieken zoals breien en haken met gedurfde silhouetten boordevol boeiende details. Dat ze voornamelijk aan de slag gaat met vintage stoffen die ze verzamelt bij familie, vrienden en tweedehandswinkels, past helemaal binnen haar duurzame filosofie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Johanna Lundell (@johannalundell)

5. Pearl Octopuss.y

De excentrieke creaties van Cathrine Børter bewijzen dat Scandinavisch design meer is dan strak minimalisme. De ontwerpster werkte bijna tien jaar in de mode voor ze haar passie voor juwelen ontdekte. “Ik werd op slag verliefd op het proces en het gevoel om zo gedetailleerd met mijn handen te werken,” zegt ze. “Het is mijn eigen persoonlijke ruimte waar ik dingen kan vormgeven die ik mooi vind, en het geeft ook veel voldoening om iets échts te maken.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PEARL OCTOPUSS.Y (@pearloctopuss.y)

In 2018 richtte Cathrine Pearl Octopuss.y op, dat naast opvallende handgemaakte sieraden ook uit tassen en blazers bestaat. Tijdens haar SS25-show ‘Eclipse’ verraste ze het publiek met een bijbehorende kledingcollectie van geraffineerde en vloeiende ontwerpen in diep zwart en donkerblauw tot goud en burned orange. De cirkel – of eclips – is rond.

6. byTiMo

Nog zo’n buitenbeentje volgens Scandinavische standaarden: byTiMo. Het vintage geïnspireerde kleding- en decomerk van Tine Mollatt zou zo in Milaan of Londen gevestigd kunnen zijn. Denk: volumineuze snits, romantische bloemenprints en tijdloze tailoring. Na een carrière als kostuumontwerpster vond Mollatt de tijd rijp voor een eigen verhaal, onder haar (deels) eigen naam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door byTiMo (@bytimo)

Sinds de lancering in 2004 ontwikkelde byTiMo een herkenbare signatuurstijl vol schizofrene tegenstellingen: edgy en klassiek, speels en serieus, rebels en elegant. Van compromissen moet de ontwerpster niets weten. Zowel op het vlak van design als duurzame productie vaart ze resoluut haar eigen koers.

7. Tarinii

Modeontwerpster Tarinii Martinsen studeerde in 2015 af aan het prestigieuze IED-college in Milaan, maar door persoonlijke problemen stelde ze vorig jaar pas haar eerste collectie voor. Die was meteen een schot in de roos, want dit seizoen werd ze samen met Murlong Cres geselecteerd voor het mentorprogramma Oslo Runway NEXT.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tarinii (@tarinii.official)

Tarinii staat voor ‘menswear for all’, met onberispelijke pasvormen en groovy kleuren die verwijzen naar de androgynie van de seventies. Good to know: alle kledingstukken zijn gemaakt van deadstock en gerecyclede stoffen, van o.a. Haider Ackermann en Dries Van Noten.

8. Envelope1976

De Jakob Church of Culture daverde even op haar grondvesten tijdens de finale van een van Oslo’s meest geliefde cultmerken, Envelope1976. Het oorverdovende applaus zorgde voor een waar kippenvelmoment. En terecht. Co-founder en creatief directeur Celine Aagaard liet zich inspireren door heilige ceremonies (bruiloften, begrafenissen en alles daartussenin), een gedroomd thema waarbij ze haar liefde voor zwart en wit kon botvieren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ENVELOPE1976 (@envelope1976)

Contrasterende silhouetten in tule, leer, fluweel en omgekeerd lam verschenen van achter het altaar op het dramatische ‘Sadeness Part I’ van Enigma. Een schril contrast met Aagaards eerste stappen in de mode, als blogger achter Hippie Hippie Milkshake.

9. Woodling

‘Join our Nordic universe of timeless quality fashion, 3D knitting and alpacas’, leest de Instagram bio van Woodling, een van de oudste merken die we ontdekten tijdens Oslo Runway. Te midden van het woeste kustlandschap van Jæren maakt de familie Seland al sinds 1998 tijdloze kleding van duurzame wol en de zachtste zijde-alpacamixen, geïnspireerd op een diepgewortelde liefde voor de natuur.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Woodling (@woodlingstudio)

Het kleurenpalet van de nieuwste SS25-collectie simuleert het zachte blauw van een zomerlucht, het wit schuim op de golven en de beige zandkorrels op het strand. Ontwerpster Siv Elise Seland liet elk stuk vervaardigen in de omgebouwde schuur op het familiedomein, met behulp van zes ultramoderne 3D-breimachines. Clean design meets Scandinavisch vakmanschap.

Lees ook: Van de Noorse fjorden tot 'Emily in Paris': de knitwear van O.A.D. is hot!