In gesprek met Jaume Roig, de Spaanse meester van imperfecte kunst

Geüpdatet op 24 september 2024 door Mandy Kourkouliotis Foto’s: Shari Ruzzi
In gesprek met Jaume Roig, de Spaanse meester van imperfecte kunst

In een wereld waar kunst vaak vluchtig aanvoelt, creëert de Spaanse kunstenaar Jaume Roig werk dat tegen de stroom in zwemt. Zijn creaties, een unieke mix van schilderkunst en keramiek, ademen een gevoel van tijdloosheid. ELLE Decoration sprak met Jaume over zijn inspiratie, creatieve visie en wat de toekomst voor hem in petto heeft. De Belgische fotografe Shari Ruzzi had het genoegen om hem in zijn atelier op Mallorca op de gevoelige plaat vast te leggen.

Omringd door keramiek vanaf dag één

Opgegroeid in Palma, te midden van klei en keramiek, kreeg Jaume Roig kunst met de paplepel ingegoten. “Mijn moeder had een traditionele pottenbakkerij in het centrum van Palma, dus keramiek was altijd om me heen,” vertelt hij. Toch voelde Jaume zich aangetrokken tot iets meer expressiefs. “Het heeft even geduurd voor ik mijn weg vond, maar inmiddels combineer ik keramiekelementen in mijn schilderijen, wat volume en diepte toevoegt.” Deze evolutie naar een multidisciplinaire praktijk, waar schilderkunst en keramiek elkaar vinden, stond echter niet op de planning van de Spaanse kunstenaar. Het is het resultaat van een natuurlijk proces dat Jaume beschrijft als een zoektocht die nog steeds voortduurt.

© Shari Ruzzi

Eenvoud, imperfectie en abstracte kunst

Jaume's werk bevat een fascinerende combinatie van eenvoud en imperfectie. Jaume: “Ik zoek naar vormen en stijlen die tijdloos aanvoelen. Om dit te bereiken, houd ik mijn werk zo simpel mogelijk, gebruik ik rauwe klei en minimale gereedschappen.” Maar de echte magie, zo verklapt hij, zit in de balans tussen het ruwe en het afgewerkte. “De imperfecties en sporen van de hand moeten zichtbaar blijven, maar het uiteindelijke resultaat moet er toch schoon en af uitzien.” Die balans tussen rauwheid en verfijning is misschien wel wat Roigs werk zo aantrekkelijk maakt. Het voelt vertrouwd, maar tegelijkertijd uitdagend. Wanneer we Jaume vragen wat hij wil overbrengen met zijn werk, blijft hij verrassend bescheiden. “Rust en contemplatie,” zegt hij met een glimlach. Hoewel hij zelf zijn eigen interpretaties heeft, vindt hij het geweldig om te zien wat anderen uit zijn abstracte kunst halen. “Dat is de schoonheid van abstractie. Het geeft ruimte voor persoonlijke interpretaties.”

© Shari Ruzzi

De taal van texturen en tinten

Jaume's werken vallen niet alleen op door hun vorm, maar ook door hun texturen en subtiele kleurgebruik. “Ik werk met een beperkt palet van zwart, wit en aardetinten. Texturen spelen een grote rol, omdat ze beter omgaan met licht en schaduw,” legt hij uit. Een interessant detail? De enige kleur die echt uitspringt in zijn schilderijen is terracotta, die hij vertegenwoordigt in een kleine rode stip, dat als een soort iconisch element zijn werk kenmerkt. Voor Jaume Roig is kunst maken geen race, maar een lange, trage wandeling. “Elke stap in mijn carrière is iets om te koesteren,” zegt hij.

© Shari Ruzzi

Een hoogtepunt was zijn selectie voor Les Ateliers Courbet in New York, wat hij beschrijft als een eer. Alerte modeliefhebbers herkennen zijn werk misschien wel van zijn collab met de Spaanse modespeler Massimo Dutti. Roig werd samen met textielontwerpster Adriana Meunieé gevraagd om de vitrine van één van hun winkels een make-over te geven. Als we het over de toekomst hebben, blijft Jaume nuchter. “Ik wil gewoon blijven werken, groter gaan in keramiek en nieuwe materialen zoals hout en ijzer gaan verkennen.” Dit jaar exposeerde hij op verschillende plaatsen zoals Girona, Ibiza en Palma.  Voor liefhebbers van tijdloze kunst is Roig zeker een naam om in de gaten te houden.

Ontdek alle creaties van Jaume Roig op zijn website of instagrampagina.