Maria Grazia Chiuri’s Dior SS25 is een ode aan de moderne amazone

Gepubliceerd op 25 september 2024 door Lore Ginneberge
Maria Grazia Chiuri’s Dior SS25 is een ode aan de moderne amazone DIOR SS25 - Launchmetrics Spotlight

Dior's SS25-collectie onderstreept dat vrouwelijkheid niet ten koste hoeft te gaan van kracht.

Voor de lente/zomer 2025-collectie van Dior zette ontwerper Maria Grazia Chiuri wederom de kracht van de vrouw centraal. Dit keer haalde ze inspiratie uit de mythische amazones en bracht ze een fysieke manifestatie daarvan naar de runway in de vorm van kunstenaar en boogschutter SAGG Napoli. Terwijl Napoli pijlen afvuurde in een glazen kooi in het Musée Rodin, paradeerden de modellen om haar heen, gekleed in sporty-chic creaties die de grenzen tussen kracht en elegantie doen vervagen.

DIOR SS25 catwalk Paris Fashion Week
DIOR SS25 - Launchmetrics Spotlight

Sportieve vrouwelijkheid en mythologie

Sinds haar aantreden bij Dior in 2016, staat Chiuri bekend om haar feministische benadering van mode. Voor SS25 verwees ze naar sterke vrouwen uit zowel de mythologie als de hedendaagse cultuur. Napoli, die in een minirok en one-shoulder bodysuit uit de collectie was gehuld, fungeerde als hedendaagse vertolking van Diana de Jager, een belangrijke muze voor Chiuri dit seizoen. De show benadrukte dat kracht en vrouwelijkheid hand in hand kunnen gaan—een terugkerend thema dat Chiuri ook in haar debuut voor SS17 aanstipte.

Chiuri’s ontwerpen voor deze collectie weerspiegelden een sportieve energie. De boogschutter-esthetiek werd vertaald naar gladiatorlaarzen tot aan de knie en bodycon bodysuits gecombineerd met doorschijnende jurken. Parachutebanden en utilitaire details, zoals riemen die rond jassen en broeken waren gesnoerd, gaven de collectie een functionele en stoere uitstraling. De asymmetrische halslijnen en op één schouder vallende blouses versterkten het idee van beweging en dynamiek.

Van krachtig naar romantisch

De show begon met scherpe lijnen, zware stoffen en krachtige silhouetten, maar ontwikkelde zich geleidelijk naar een zachter en romantischer geheel. Waar het harde leer in het begin de boventoon voerde, maakten pastelroze tinten en luchtige materialen zoals tule en veren later in de show hun opwachting.

Hiermee bracht Chiuri de dualiteit van de moderne vrouw naar voren: krachtig en assertief, maar ook zacht en vrouwelijk.