Dries Van Noten zonder Dries op Paris Fashion Week

Gepubliceerd op 26 september 2024 door Lore Ginneberge
Dries Van Noten zonder Dries op Paris Fashion Week Dries Van Noten SS25 - Launchmetrics Spotlight

De lente/zomer 2025 show tijdens Paris Fashion Week markeerde een emotioneel moment voor Dries Van Noten. Het was de eerste vrouwencollectie zonder de legendarische Belgische ontwerper aan het roer, sinds hij eerder dit jaar zijn pensioen aankondigde. Na zijn laatste mannenshow in juni, was dit defilé een blik op de toekomst van het modehuis. Het ontwerpteam uit Antwerpen nam het stokje over, met een collectie die zowel eer betoonde aan Van Noten’s erfenis als nieuwe richtingen verkende.

Een mix van nostalgie en vernieuwing

Veel mode-insiders kwamen met een zekere nostalgie naar de show, denkend aan de iconische ontwerpen van Van Noten door de jaren heen. Zijn kenmerkende elementen waren nog duidelijk aanwezig: opvallende prints, rijke borduursels en de samensmelting van mannelijke en vrouwelijke silhouetten. Opvallende stukken waren onder andere een transparante trenchcoat met uitvergrote bloemenprint, net als vloeiende jurken met kanten randjes.

Zoals we gewend zijn van Dries' shows - zeker sinds de uitbreiding naar beauty - speelde de make-up allesbehalve een bijrol. Alle aandacht ging naar de ogen, met wimpers gedoopt in roze, oranje en gele mascara als minuscuul uitwaaierende bloemblaadjes, of witte wimpers die doen denken aan een mysterieus dauwlaagje bij het ochtendgloren. Zullen we binnenkort gekleurde mascara zien in de Dries Van Noten make-upcollectie? Het zou niemand verbazen.

Dries Van Noten SS25
Dries Van Noten SS25 - Launchmetrics Spotlight

Creativiteit vanuit het atelier

Hoewel Dries Van Noten zelf niet meer betrokken was bij het ontwerp, bleef het Antwerpse team trouw aan zijn esthetiek terwijl ze inspeelden op hedendaagse trends. Lingerie-geïnspireerde items zoals juweelkleurige camisoles en ienieminie shorts werden gecombineerd met oversized blazers - outfits vol contrasten blijven dus de signatuur. Ook het gebruik van leer, zoals een diepgroene blouson jas, gaf de collectie een stoere rand. De fijne zilveren borduursels op een zwarte, getailleerde jas gaven een glimp van het creatieve potentieel van het atelier, dat langzaam zijn eigen stem begint te vinden.

Vooruitkijken naar de toekomst

De SS25 collectie sloeg een brug tussen het gevierde verleden van Dries Van Noten en de toekomst onder nieuw leiderschap. Het atelier heeft laten zien dat het de erfenis van het huis kan voortzetten, maar de unieke magie die Van Noten altijd bracht, is nog niet volledig hervonden. Toch biedt deze collectie hoop voor een spannend nieuw hoofdstuk.