Geen parels maar capes, bewijst Chanel tijdens het SS25 defilé

Gepubliceerd op 1 oktober 2024 door Sam Vandenbosch
Geen parels maar capes, bewijst Chanel tijdens het SS25 defilé Bron: Launchmetrics Spotlight

Lichtheid centraal in de SS25 show van Chanel, onder het enorme glazen plafond van het iconische Grand Palais. Wie daar de showstopper was? De cape, in al zijn variaties.

Vooral veren, lichte stoffen en transparantie waren te zien tijdens het Chanel SS25 defilé. Het huis keerde na vier jaar terug naar het Grand Palais in Parijs, een ruimte die synoniem staat voor grandeur en diep verweven is met de geschiedenis van het merk. Dat gevoel van thuiskomen voelden ook wij, met tweed jasjes die meteen het podium betraden. Het dromerige decor vatte perfect de algehele sfeer, met het lichtrijke glazen plafond dat de fantasiekwaliteiten van de collectie versterkt. In het midden van de zaal pronkte er een enorme vogelkooi, een verwijzing naar de COCO parfum videoclip uit 1991. Daarin speelde Vanessa Paradis de rol van Coco Chanels kanarie, het ultieme symbool voor vrijheid.

 

Capes en kragen

Met het vertrek van Virginie Viard na 30 jaar in mei 2024, werd de SS25 show ontworpen door het in-house team, nog voor een hoog geanticipeerde opvolger bekendgemaakt zal worden. Tussen de iconische tweed mantelpakjes, vielen deze collectie vooral enkele key accessoires op. Als we de show mogen geloven, beloven capes en kragen volgende lente weleens dé statement stuks te worden. Zo paradeerde Nederlands model Jill Kortleve in een sheer botergele look met wapperende pastelroze cape over de catwalk. Capes werden eindeloos gecombineerd, met gedurfde bloemen-print over een denim broekpak, als onderdeel van een gelaagde turquoise mesh look of zelfs over een tweed mantelpakje.

 

Naast capes rond de hals, droegen de modellen rijkelijk versierde kragen in allerlei vormen en maten. Een beetje clownesk als je de taak aan eender ander huis had gegeven, maar bij Chanel wordt het grappige accessoire alweer chique en zelfs een beetje stoer.

 

Zo licht als een veertje

Natuurlijk gaan deze opvallende accessoires zij-aan-zij met de klassieke Chanel-elementen waar het huis mee groot geworden is, zoals strikken, bloemen, gems en rushes. Vaak gecombineerd met doorzichtige stoffen, wat tot betoverende sheer setjes maakt en een dosis luxueuze vrouwelijkheid toevoegt. Tot slot werden veel looks afgemaakt met veren, van zilveren riemen tot een volledig paradijsveren-kleed. Opnieuw brengen de veren hier een ode aan de vrijheid, die deze show zo graag wilde accentueren.