Veilig de herfst in: L’Oréal Paris tegen straatintimidatie

Gepubliceerd op 23 oktober 2024 door ELLE Partner
Veilig de herfst in: L’Oréal Paris tegen straatintimidatie

De herfst hangt in de lucht: tijd voor warme truien, pumpkin spice en fall fashion. Dat gaat gepaard met kortere dagen en minder daglicht. Vooral 's ochtends en 's avonds is het langer donker, wat bij veel vrouwen een onveilig gevoel op straat veroorzaakt. Met het trainingsprogramma ‘Stand Up tegen straatintimidatie’ wil L’Oréal Paris meer bewustzijn en kennis verspreiden over straatintimidatie in openbare ruimtes.

Overal en altijd

Of het nu onderweg naar school, werk, het station of de supermarkt is: straatintimidatie is nog steeds een wereldwijd probleem. Tot 80% van de vrouwen tussen 18 en 35 jaar heeft het al meegemaakt. Vaak krijgen we te horen dat we overdrijven of de situatie verkeerd inschatten, waardoor we aan onszelf gaan twijfelen. Maar intimidatie is nooit oké. In een wereld waarin vrouwen elkaar steunen en hun kracht bundelen, is er geen plek meer voor dit soort gedrag.

Its never your dress’ fault

We hebben al flinke stappen gezet richting gendergelijkheid, en Gen Z loopt voorop in de strijd tegen gendergerelateerd geweld. Toch bestaan er nog veel misvattingen, vooral onder jongeren. Meer dan de helft van hen denkt nog steeds dat de verantwoordelijkheid bij de vrouw ligt vanwege haar uiterlijk of gedrag. Educatie is cruciaal om deze mindset te doorbreken en de jongere generatie te versterken. Vrouwen missen kansen, zoals promoties of stages, door straatintimidatie. Met de juiste kennis leren jonge vrouwen hun waarde te erkennen en te beschermen, zodat ze hun volle potentieel kunnen benutten.

Het ‘Stand Up’-programma

Naast bewustwording is training essentieel om straatintimidatie aan te pakken. Het wereldwijde initiatief ‘Right To Be’ heeft samen met L’Oréal Paris een stappenplan en een online training ontwikkeld die je in slechts 10 minuten leert hoe je kunt reageren als slachtoffer of getuige van straatintimidatie. De 5D-methode biedt vijf simpele en effectieve manieren om veilig in te grijpen. In België werkt L’Oréal Paris samen met ‘Blijf van mijn lijf’ om het ‘Stand Up’-trainingsprogramma te realiseren. Ze zijn te vinden op festivals, evenementen, en zelfs met krachtige boodschappen op T-shirts. Tijdens de ELLE Run van 6 oktober gaven ze een live training over hoe je straatintimidatie kunt aanpakken.

De dagen mogen dan korter worden, vrouwen verdienen het om zich altijd en overal veilig te voelen. Dankzij L’Oréal Paris en haar partners kunnen we allemaal genieten van een zorgeloze herfst.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met L'Oréal Paris.

LEES OOK:
Een glamoureus en solidair evenement voor alle vrouwen
Een zachte herfst vol smaak met de nieuwe Boursin
Wat is emotionele ontrouw in een relatie?