Harmon House: kunst als deel van het decor

Geüpdatet op 7 november 2024 door ELLE Partner
Harmon House: kunst als deel van het decor

In het hart van Brussel ligt Hotel Harmon House, een viersterrenhotel dat veel meer biedt dan alleen onderdak voor reizigers. Met zijn verfijnde charme is het een plek geworden waar kunst en gastvrijheid naadloos samenkomen.

De elegante en ontspannen sfeer maakt het hotel tot een perfecte schuilplaats voor bezoekers die zowel rust als ontdekkingen zoeken. Hoewel de kamers uitnodigen tot ontspanning, vertellen de muren een unieke artistieke geschiedenis, in lijn met de tentoonstellingen die het hotel sieren. Deze plek is dus meer dan een ruimte voor ontspanning; het biedt een ontmoeting met de hedendaagse Belgische kunst.

 

© Jehanne Hupin
© Jehanne Hupin

Een warme toevluchtsoord

Vanaf het moment dat Harmon House binnenwandelt, voel je een bijzondere sfeer. Een combinatie van warmte en verfijning, versterkt door een zorgvuldige inrichting die ver afwijkt van de steriele standaard van klassieke luxe hotels, uitnodigt tot zowel ontspanning als ontdekking. Elke kamer, ingericht als een echte cocon, straalt een verfijnd comfort uit. Na een dag Brussel te hebben verkend, biedt de wellnessruimte, met sauna en zwembad, een welverdiend ontspanningsmoment. Maar meer dan het comfort is het de wijze waarop het hotel kunst verwerkt in het dagelijks leven, en dat maakt het bijzonder.

Al vier jaar volgt Harmon House een gedurfde artistieke visie onder leiding van artistiek directeur Vicky Gabrielle. Het concept is eenvoudig maar vernieuwend: de gemeenschappelijke ruimtes van het hotel worden getransformeerd tot een dynamische kunstgalerie, waar elk kunstwerk op natuurlijke wijze zijn plaats vindt. Om de twee maanden stellen Belgische kunstenaars hun werken tentoon, waardoor het hotel voortdurend in beweging is. Of het nu gaat om schilderijen, sculpturen of installaties, kunst is overal aanwezig zonder ooit opdringerig te zijn. Het maakt deel uit van het decor en nodigt tegelijkertijd bezoekers uit tot verkenning.

Vicky Gabrielle: een ontspannen visie op kunst

Aan het hoofd van dit artistieke project staat Vicky Gabrielle, artistiek directeur en liefhebber van Harmon House. Zij zorgt ervoor dat elke tentoonstelling naadloos aansluit bij de sfeer van de locatie. "Mijn visie is dat kunst toegankelijk moet zijn, niet iets afstandelijk of intimiderend," legt ze uit. Door kunstwerken in een warme omgeving zoals een hotel te plaatsen, doorbreekt Vicky de vaak strikte regels van traditionele galerijen. Hier kun je een schilderij bewonderen tijdens het ontbijt of verrast worden door een sculptuur terwijl je door de gang loopt. Het idee is simpel: bezoekers op een natuurlijke en ongedwongen manier dagelijks laten genieten van kunst.

Vicky draagt dit project met veel passie. Om de twee maanden selecteert ze drie kunstenaars, meestal uit de Belgische kunstwereld. "Ik kies op basis van wat me raakt, zowel qua kunstwerken als qua persoonlijkheid van de kunstenaars. Het menselijke aspect is voor mij van groot belang, omdat ik wil dat deze artistieke ontmoeting oprecht is." Elke nieuwe tentoonstelling biedt de kans om uiteenlopende werelden te verkennen, terwijl het toch aansluit bij de stijl van het hotel. De geselecteerde kunstwerken zijn niet willekeurig gekozen: ze passen zich moeiteloos aan de ruimte aan en verrijken de ervaring van de bezoekers met een extra dimensie.

Kunst voor iedereen 

De aanpak van Vicky kenmerkt zich door de ambitie om kunst toegankelijk te maken. "Ik wil dat mensen zich kunnen voorstellen dat ze zich in deze context bevinden. Het is inderdaad soms moeilijk om een schilderij of sculptuur voor te stellen in je eigen huis wanneer je een galerie bezoekt. Harmon House faciliteert dit door intieme en vertrouwde sferen te creëren, waardoor het voor iedereen eenvoudiger wordt om het kunstwerk in hun eigen leefruimte te visualiseren.

Voor Vicky draait het niet alleen om het democratiseren van kunst, maar ook om het bieden van een meer spontane ervaring. "Bezoekers kunnen toevallig op een kunstwerk stuiten zonder dat ze van tevoren een tentoonstelling hebben gepland. Dit idee van verrassing spreekt me aan." Het hotel werkt zo als een ontmoetingsplaats tussen kunst en bezoekers, waar iedereen zich kan laten meevoeren door emoties, zonder enige druk of formaliteit.

Een emotionele tentoonstelling om het jaar af te sluiten

Tijdens de maanden november en december 2024 eert het Harmon House drie Belgische kunstenaars met een uniek universum: Joëlle Pontseel, Estelle Rodriguez en Caroline Dor. Hun werken, in verschillende stijlen, vullen elkaar aan tot een tentoonstelling rijk aan contrasten en emoties.

Joëlle Pontseel verkent met haar schijnbaar naïeve figuratieve stijl thema’s zoals liefde, kracht en vrouwelijkheid. Haar intuïtieve schilderijen spelen met symbolen en nodigen de toeschouwer uit tot een poëtische zelfreflectie.

Estelle Rodriguez is een multidisciplinaire artieste die zich uitdrukt via kunst, mode en poëzie. Haar abstracte werken, doordrenkt met levendige kleuren, verkennen menselijke emoties. Haar nieuwe serie, die zich richt op overgevoeligheid, onderzoekt de diepte van gevoelens door middel van lagen verf en epoxyhars.

Beeldhouwer Caroline Dor geeft brons leven in haar werken, waarin zij vrouwelijkheid oproept. Haar sculpturen belichamen intense emoties en levensmomenten, en vangen houdingen vol sereniteit en hoop.

Of je nu een kunstliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig, de tentoonstelling in Harmon House in november-december is een mooie gelegenheid om getalenteerde Belgische kunstenaars te ontdekken in een gezellige en inspirerende setting. De vernissage, gepland voor donderdag 14 november, is een unieke kans om de kunstenaars te ontmoeten en in hun creatieve universums te duiken. Ver van de formaliteit van klassieke galerijen, laat dit hotel je kunst op een andere manier beleven, in alle eenvoud.

Dit artikel is in geschreven nauwe samenwerking met Harmon House.

Lees ook:
Deze neutrale kleuren zijn het beste alternatief voor wie geen witte muren wil
Kasteel van Urspelt: Ontsnappen in de Luxemburgse Ardennen
Dessange: 70 jaar vol durf en stijl