Wicked komt eindelijk naar de bioscoop

Gepubliceerd op 18 oktober 2024 door ELLE Partner
Wicked komt eindelijk naar de bioscoop Ariana Grande is Glinda in Wicked

Het wachten is bijna voorbij: Wicked, de langverwachte adaptatie van de Broadway-musical, komt binnenkort op het grote scherm. Deze prequel van De Tovenaar van Oz, geregisseerd door Jon M. Chu (In the Heights), duikt in de jeugd van Glinda, de "goede" heks, en Elphaba, de "slechte" heks. De film, geïnspireerd door de roman van Gregory Maguire, onthult het verhaal van twee jonge vrouwen die totaal verschillend zijn, maar een onverwachte vriendschap opbouwen tijdens hun jaren aan de universiteit van Shiz. Hun complexe relatie leidt hen echter naar radicaal verschillende paden, waardoor de iconische figuren van de wereld van Oz worden gevormd.

Het verhaal

De film Wicked, gebaseerd op de succesvolle roman van Gregory Maguire, biedt een fascinerende herinterpretatie van de wereld van Oz, nog voor de komst van Dorothy en haar beroemde reis over de gele stenen weg. Centraal in dit verhaal staan twee jonge vrouwen met tegenovergestelde bestemmingen: Glinda, de toekomstige "goede" heks, en Elphaba, de toekomstige "slechte" heks. Ze ontmoeten elkaar aan de prestigieuze universiteit van Shiz, waar ze ondanks hun verschillen samen moeten wonen.
Glinda, stralend en populair, belichaamt de perfectie volgens de normen van de samenleving in Oz. Elphaba daarentegen wordt vaak afgewezen vanwege haar groene huid en onafhankelijke houding. Toch ontwikkelen de twee jonge vrouwen, onder hun oppervlakkige rivaliteit, een onwaarschijnlijke vriendschap. Deze is gebaseerd op hun gezamenlijke ervaringen en hun zoektocht naar een identiteit in een wereld die hen snel beoordeelt op uiterlijk.

Echter, deze vriendschap wordt op de proef gesteld door gebeurtenissen die hun begrip van wat juist is en wat van hen verwacht wordt, omgooien. Terwijl Glinda ervoor kiest zich te conformeren aan de normen en verwachtingen van de samenleving van Oz, op zoek naar acceptatie en erkenning, kiest Elphaba een donkerder en meer rebels pad. Zij vecht tegen de onrechtvaardigheid en onderdrukking die ze om zich heen ziet. Deze keuzeverschillen leiden hen ertoe de iconische figuren te worden die we kennen uit De Tovenaar van Oz: Glinda, de "goede" heks, geliefd door allen, en Elphaba, de "slechte" heks van het Westen, onbegrepen en gevreesd.

Zo verkent Wicked de complexiteit van vriendschap, macht en morele keuzes, terwijl het op een aangrijpende en boeiende manier de mythologie van de wereld van Oz herschrijft.

Glinda, houden we van haar of niet?

Cynthia Erivo is Elphaba en Ariana Granda is Glinda in WICKED, onder regie van Jon M. Chu
Cynthia Erivo is Elphaba en Ariana Grande is Glinda in Wicked, onder regie van Jon M. Chu

Ariana Grande speelt Glinda, een rol die haar nauw aan het hart ligt. Ze schittert door de humor die ze erin brengt.

« Als iemand die al 20 jaar van deze musical houdt, weet ik dat zij {Elphaba} vecht voor de waarheid en de complexiteit van het onbegrepen zijn. »

Haar vertolking onthult een diepere en meer genuanceerde kant van Glinda, die vaak als lichtzinnig en oppervlakkig wordt beschouwd. De film belicht ook de rivaliteit tussen Glinda en Elphaba, gespeeld door Cynthia Erivo. Hun vriendschap brokkelt af door de morele en politieke uitdagingen van de wereld van Oz. Jonathan Bailey speelt Fiyero, de romantische interesse van beide heksen, terwijl Michelle Yeoh de krachtige directeur van Shiz, Madame Morrible, vertolkt. Voorzien in twee delen, verschijnt het eerste deel van deze filmreeks op 22 november 2024. Het biedt fans de kans om opnieuw in de magische wereld van Oz te duiken met nog meer details en iconische liedjes. Met een uitzonderlijke cast, prachtige decors en live zangprestaties belooft Wicked een onvergetelijke filmervaring te worden. De wereld van Oz is nog nooit zo fascinerend en complex geweest.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Sony Pictures Releasing.

Lees ook:
Dit heb je gemist op de 'Let’s talk about this'-tour van ELLE x Etam
Welke sporten geven ons welzijn een boost?
10 Halloween kostuum ideeën uit je favoriete films en series