Parma, waar kunst en gastronomie samensmelten

Geüpdatet op 15 november 2024 door ELLE Partner
Parma, waar kunst en gastronomie samensmelten ©Archivio Comune di Parma

Parma, met haar elegante straten en rijke culturele erfgoed, is niet alleen de geboorteplaats van Giuseppe Verdi, maar vormt ook een paradijs voor fijnproevers. Of zoals Marie Louise van Oostenrijk, de tweede vrouw van Napoleon en groothertogin van Parma, al zei: “In Parma is eten een serieuze zaak.” En terecht, want de stad is wereldwijd bekend om haar gastronomie.

De regio rond Parma staat synoniem voor verfijnde smaken. Denk aan de fluweelzachte Prosciutto di Parma BOB, de verfijnde Parmigiano Reggiano BOB en de exclusieve Culatello di Zibello BOB. Deze delicatessen worden wereldwijd bewonderd als toonbeelden van Italiaans vakmanschap. Bezoekers kunnen de oorsprong van deze producten ontdekken tijdens een bezoek aan een van de talloze hammenrijperijen en kaasboeren die de regio rijk is. Ook een stop bij het Parmigiano Reggiano-museum in Soragna of het Parmaham-museum in Langhirano is een absolute must voor elke culinaire liefhebber.

Daarnaast prijken unieke producten zoals de Coppa di Parma BGA en de aromatische Fungo di Borgotaro BGA op het menu. In Parma weet men dat eten en cultuur onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, en dit wordt weerspiegeld in elk gerecht dat met zorg wordt bereid en geserveerd.

Traditionele gerechten

Parma's keuken biedt meer dan alleen bekende delicatessen. Hier worden traditionele gerechten zoals tortelli di erbetta (gevulde pasta met ricotta en kruiden) en anolini in brodo (kleine, met vlees gevulde pasta in bouillon) nog altijd volgens eeuwenoude recepten gemaakt. Daarenboven vormt de stad een broedplaats voor creatieve ambachtslieden die nicheproducten zoals de Prete en de Strolghino bereiden. De Prete, een worst verwant aan de zampone, belichaamt de zero-waste mentaliteit: niets van het varken gaat verloren. Ook het lardo (spek) van de wang, dun gesneden en op warm brood geserveerd, is zo’n delicatesse die de eenvoud en kwaliteit van Parma’s keuken benadrukt.

©Archivio Comune di Parma

Rijke geschiedenis

Behalve gastronomie, ademt Parma geschiedenis. Op het Piazza del Duomo, met de imposante kathedraal en het achthoekige Baptisterium van roze Veronamarmer, reis je maar liefst duizend jaar terug in de tijd. Binnen in de kathedraal vind je bovendien fresco’s van Correggio, een meesterwerk van renaissancistische kunst.

Een andere niet-te-missen historische highlight is het Palazzo della Pilotta. Dit huist immers het imposante Teatro Farnese, een van de grootste barokke houten theaters van Europa. Je waant je er in de zeventiende eeuw, toen hier toneelvoorstellingen voor adellijke toeschouwers plaatsvonden. Verder kunnen kunstliefhebbers in de nabijgelegen Galleria Nazionale werken van grootheden als Leonardo da Vinci, El Greco en Tiepolo bewonderen.

Maar Parma blijft niet enkel in het verleden hangen. Hedendaags design tref je in het Auditorium Paganini, ontworpen door architect Renzo Piano. Dit concertgebouw, een combinatie van akoestische perfectie en architectonische schoonheid, staat symbool van de moderne creativiteit van de stad.

Een stad die smaakt naar meer

Ook het Oltretorrente, een historisch en levendig stadsdeel, nodigt uit om ontdekt te worden. Hier proef je de sfeer van het authentieke Parma, met smalle straten, kleine ambachtelijke winkels en het geboortehuis van dirigent Arturo Toscanini. 

En dat is lang niet alles: niet ver buiten de stad ligt Colorno, de voormalige zomerresidentie van Marie Louise van Oostenrijk, bekend als het ‘kleine Versailles’. Tegenwoordig herbergt dit palazzo ALMA, een van de meest prestigieuze kookscholen ter wereld. 

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.
Meer informatie over wat deze stad nog meer te bieden heeft? Dat vind je hier