Bretagne is een streek van legendes en mysteries. Daarnaast staat dit mooie stukje Frankrijk ook bekend om zijn karaktervolle, authentieke keuken. En net zoals de landschappen en mythische verhalen is de Bretonse keuken rijk aan fascinerende smaken. Van de door de wind getekende kusten tot het groene en glooiende binnenland: Bretagne staat voor een unieke culinaire diversiteit, gebaseerd op passie en traditie. Elk gerecht laat je proeven van de ziel en het rijke verleden van deze boeiende regio. Wij nemen je mee op een gastronomisch avontuur, op zoek naar de lokale pareltjes, van de baai van Morlaix over Quimper en de Bretonse Rivièra tot het schiereiland Guérande.
ONS TRAJECT LANGS DE BAAI VAN MORLAIX
We beginnen onze tocht in het departement Finistère, aan de baai van Morlaix. Hier vloeien geschiedenis en traditie harmonieus in elkaar over. Het is een authentieke plek, met pittoreske dorpjes en een adembenemend kustlandschap. Het wandelpad GR34 leidt de bezoekers langs een betoverend panorama, waarna hen een welverdiende gastronomische pauze wacht. Een oesterschotel van bij Prat-Ar-Coum, ambachtelijke bieren van de Brasserie Graphique en verse producten van de markt van Plougasnou ... Meer hebben onze papillen niet nodig om zich volledig over te geven aan de plaatselijke smaken en tradities. En wat is er na zo‘n feestmaal beter dan eens flink uitwaaien aan zee? Toun is erkend natuurgids en leert ons alles over algen, de rol die ze spelen en de heilzame werking die ze hebben. Want ook zeeplanten hebben hun plaatsje in de keuken, en al zeker in die van Restaurant du Port de Locquirec. We sluiten de dag af in het intieme L‘Ardoisière. In dit – prachtig gerenoveerde – voormalige redershuis weten Laurent en Gérard hun gasten zo heerlijk te verwennen, dat ze er nooit meer weg willen.
DE MUSTS
1. HÔTEL DE CARANTEC - RESTAURANT NICOLAS CARRO
We trekken naar dit dromerige hotel op het schiereiland Carantec. Hier heeft sterrenchef Nicolas Carro al vijf jaar zijn eigen restaurant. Terwijl we het prachtige panorama bewonderen, genieten we er van verfijnde gerechten op basis van lokale producten, vooral vis en zeevruchten. Het viersterrenhotel is het voorbije jaar volledig gerenoveerd en heeft twaalf kamers met een schitterend uitzicht over de baai.
2. GRAIN DE SAIL
Grain de Sail is een chocolatier, brander en reder met een uniek milieuproject. Het bedrijf is opgericht in 2012 en gebruikt moderne vrachtzeilschepen om koffie- en cacaobonen te importeren. Via een interactieve rondleiding ontdekken bezoekers alle fases van het proces en na afloop kunnen ze zelfs een unieke workshop volgen en hun eigen chocoladereep maken.
Onze favorieten
- La Manufacture des tabacs de Morlaix, bijgenaamd ‘la Manu’, een historische plek die inmiddels een culturele ruimte is geworden.
- La Maison Kerdiès, waar we van lekkere, lokale gerechten smullen en een adembenemend uitzicht hebben op de baai.
ONS TRAJECT VAN QUIMPER NAAR LA FORÊT-FOUESNANT
Vandaag gaat het richting Land van Cornouaille. De regio is diepgeworteld in de Bretonse traditie en kan bogen op een rijk culturele erfgoed, zoals het beroemde Festival de Cornouaille in Quimper. Op culinair gebied staat de regio niet alleen bekend om zijn zeevruchten, maar ook om zijn ambachtelijke cider en flinterdunne koekjes crêpes dentelles. Die zijn inmiddels wereldberoemd maar hier, in de Biscuiterie de Quimper, liggen ze ovenvers op ons te wachten. Régis Cojean is de laatste banketbakker die deze lekkernijen zelf en volgens de pure Bretonse traditie maakt. Een echte aanrader voor elke zichzelf respecterende zoetekauw.
DE MUSTS
De specialiteit van deze familiedistilleerderij is zijn whisky, “Eddu”. Die wordt, als enige ter wereld, gemaakt op basis van boekweit. De distilleerderij is opgericht door de familie Le Lay en combineert traditionele knowhow met innovatie. Bij ons bezoek krijgen we uitleg over het productieproces en proeven we van de pommeaux en lambigs, en uiteraard van de diverse whisky‘s. Hier vult de passie voor de streek ons hart én ons glas.
Een bezoek aan dit familiebedrijf geeft ons zin om ons volledig onder te dompelen in de heerlijke, zoete wereld van de hoevecider. Alexandre Stéphan en zijn familie maken al generaties lang cider. Ze volgen alle fases van het productieproces zelf op, van de appeloogst (in hun eigen boomgaarden) tot de fermentatie. Hun ciders zijn dan ook ongeëvenaard, met uitgebalanceerde aroma‘s en een sensationele smaak. Onze favoriet is Le Gueulard, een cider met noten van karamel en rijp fruit.
3. AU 46
We strijken neer in deze charmante bed & breakfast op de weg naar Bénodet, waar Carole en Pierre ons warm welkom heten. Ze hebben een voormalige bistro/kruidenierszaak omgebouwd tot eetkamer en daar doen we ons tegoed aan Caroles creatieve, vegetarische gerechten, lokale en seizoensgebonden ingrediënten en groenten uit de tuin. Dit is moderne, verantwoorde gastronomie op zijn best, royaal en authentiek.
Onze favorieten
- L’Atelier N°5, de chocolaterie van Jérémy Thierry, in de vroegere smidse van zijn grootvader, in La Forêt-Fouesnant.
- Les Viviers de Penfoulic, in La Forêt-Fouesnant, waar Béatrice en Fabien ons een buitengewone selectie verse schelp- en schaaldieren serveren, zo uit de Bretonse wateren. Het zijn ware delicatessen die je kunt meenemen of ter plaatse, langs de ria van Fouesnant, kunt verorberen.
ONS TRAJECT NAAR PÉNESTIN, LA BAULE EN HET SCHIEREILAND GUÉRANDE
Voor deze laatste etappe van onze culinaire ontdekkingsreis doorheen Bretagne blijven we aan de kant van de Loire en de oceaan. Na een tussenstop in Pénestin zetten we koers naar de wereldberoemde badplaats La Baule. Onze uitvalsbasis voor deze zeebriesuitstap is het hotel Saint-Christophe, sfeervol en badend in het groen, op een steenworp van het strand. Deze rustgevende en elegante plek herbergt bovendien een gastronomisch restaurant en is dus de perfecte plek om nieuwe energie op te doen. We besluiten onze reis in de zoutpannen van Guérande, waar we Lionel en Françoise van Maison Charteau ontmoeten. Het echtpaar produceert al twintig jaar lang zout en fleur de sel en houdt van lekker eten. Inmiddels werken ze samen met chef-koks (zoals Nicolas Carro, die we eerder hebben ontmoet) en ambachtslieden, en laten hun gasten zo kennismaken met hun unieke producten.
DE MUSTS
Hier draait alles om zeevruchten, zoals de beroemde bouchot- mosselen uit Pénestin. Rénald komt uit een lokale familie van schelpdierkwekers en -producenten en uit zijn liefde voor het vak door zijn kennis en de bijzondere Bretonse tradities met de bezoekers te delen. Breizh Coquillages is in de eerste plaats een productiesite, maar er is ook een viswinkel en een degustatieruimte, waar je kunt genieten van de verse zeevruchten, met uitzicht op de baai van Pont Mahé.
Dit statige landhuis ligt op een boogscheut van de oceaan en biedt plaats aan een hotel en een gastronomisch restaurant. Hier worden fijnproevers getrakteerd op een geraffineerde culinaire ervaring, met Bretonse zeevruchten en streekproducten die door chef-kok Jérémy Coirier naar een hoger niveau zijn getild. Met zijn Relais & Châteaux-label staat deze plek symbool voor de discrete luxe en de elegantie van La Baule.
3. BRUT.
Dit restaurant staat in Saillé, een dorpje in de ongerepte natuur van de zoutpannen van Guérande. De gasten worden er verwend met creatieve en vernieuwende gastronomische gerechten die bereid zijn met streekproducten en in het wild geplukte ingrediënten. Het sobere interieur past wonderwel bij de rauwe schoonheid van de zoutpannen en zo beëindigen we onze reis in harmonie met de natuur.
Onze favoriet
- Les Halles du Marché de La Baule is een overdekte markt en de place to be voor wie van verse streekproducten houdt of gewoon een kijkje wil nemen tussen de verschillende stands. Je vindt er groenten van de familie Huitric, aardbeien van bij Burban en de beroemde chocoladetaart Fondant Baulois.
Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Explore France. France.fr