Voel je je als introvert benadeeld tijdens sollicitaties of op de werkvloer? Tips en inzichten om je carrière te boosten.

In professionele settings bereik je vaak meer door jezelf zo opvallend mogelijk te presenteren, terwijl stille werkers niet altijd worden beloond. Maar waarom zouden alleen de luidste stemmen gehoord worden? Ook als je een meer introverte aanpak hebt, kun je een succesvolle carrière opbouwen. We spraken met Antje Mentens, manager bij rekruteringsspecialist Robert Walters, over hoe je als introvert toch kunt opvallen en impact maken – zonder je eigen natuur te verloochenen.

Hoe kan een introvert schitteren op sollicitaties?

Voor introverte mensen voelt solliciteren soms alsof je een scène speelt in een film waar je de hoofdrol niet echt wíl spelen. “Het traditionele sollicitatieproces vereist vaak vaardigheden die extraverte personen beter liggen, zoals het voeren van een gesprek met onbekenden, praten over jezelf en onderhandelen over loon,” zegt Mentens. “Toch hoeven introverte mensen niet onder te doen. Integendeel, ze zijn vaak sterke luisteraars, kunnen zich goed concentreren en hebben oog voor detail – allemaal ontzettend waardevol voor bedrijven.”

Tip: Weet dat niet álle bedrijven een extraverte ‘fit’ zoeken. Mentens merkt op dat steeds meer organisaties inzien dat introvertie niet gelijkstaat aan onzekerheid: ook minder spraakzame mensen hebben veel in hun mars.

Netwerken zonder jezelf te verliezen

De gedachte aan ‘netwerken’ roept vaak beelden op van grote ruimtes vol vreemden waar iedereen lacht, praat, en zich opdringt aan de ander – niet bepaald het ideale scenario voor een introvert. Mentens heeft een slimme benadering: “In plaats van te proberen zoveel mogelijk mensen te spreken, richt je op diepere gesprekken met enkele personen. Kwaliteit boven kwantiteit, altijd.”

Je kunt het ook praktisch aanpakken: bereid van tevoren enkele gespreksonderwerpen voor. Social media is trouwens jouw beste vriend: “Gebruik platforms zoals LinkedIn om connecties op te bouwen zonder de druk van een live evenement. Een connectieverzoek sturen is minder intens dan iemand rechtstreeks aanspreken, en het geeft je tijd om een authentieke band op te bouwen.”

Tip: Denk niet dat ‘netwerken’ betekent dat je jezelf moet transformeren in een social butterfly. Laat jouw luistervaardigheden schitteren door oprechte interesse te tonen in je gesprekspartner. Vragen stellen is de echte superpower die mensen onthouden.

Tips om jezelf zichtbaar te maken op het werk zonder te ‘faken’

Voel je dat je te vaak aan de zijlijn blijft, zelfs als je goeie ideeën hebt? Mentens adviseert om het stapje voor stapje aan te pakken: “Begin met kleine stappen, zoals korte gesprekjes met collega’s of het stellen van een vraag tijdens een meeting.” Voor introverten kunnen deze kleine acties helpen om zich meer op hun gemak te voelen.

Mentens benadrukt ook het belang van een inclusieve bedrijfscultuur: “Een inclusieve werkplek die diversiteit en verschillende persoonlijkheden waardeert, kan een omgeving bieden waarin een introvert kan floreren.” Bereid je ook goed voor op sollicitatiegesprekken door standaardvragen te oefenen. “Door je antwoord op de meest courante vragen reeds voor te bereiden, vermijd je al voor een stuk momenten waarbij je ad hoc een antwoord moet verzinnen.”