Sardinië heeft veel meer te bieden dan zon, zee en strand. Op dit idyllische eiland vieren traditie en smaak hoogtij. Van geurige mediterraanse kruiden tot de zilte lucht van de zee: het eiland nodigt uit om je te verdiepen in haar culinaire schatten.
Een typisch Sardinisch gerecht is nooit saai en verrast met subtiele doch verfijnde smaken, die op meesterlijke wijze de zee en het land weten te combineren. Neem bijvoorbeeld de ‘seada’: een dessert dat in elke uithoek van het eiland net een tikkeltje anders smaakt. Zo varieert de vulling naargelang de regio – van pecorino tot koemelkkaas – en verschilt de honing die eroverheen gaat van zacht en zoet tot scherp.
Een ander schoolvoorbeeld van de Sardinische keuken draagt de naam ‘culurgiones’. In Tortolì is deze pasta relatief licht, met een vulling van aardappelen, munt en uien gemengd met voornamelijk verse en milde kazen. Een paar kilometer verderop wordt ui vervangen door knoflook en gebruikt men bij voorkeur gerijpte pecorino. De verrukkelijke ‘suppa cuata’ van Gallura, een gerecht van middeleeuwse oorsprong. Ondanks het bestaan van een vast recept, kun je het in verschillende varianten proeven, omdat de ingrediëntencombinatie van gemeenschap tot gemeenschap verandert. Het enige wat zeker is aan dit smakelijke ovengerecht, dat in de stijl van Timbales wordt bereid, is het gebruik van huisgemaakt brood van harde tarwegries. Dit brood moet minstens drie dagen oud zijn en wordt doordrenkt met vleesbouillon.
Verse visgerechten
Het eten op Sardinië weerspiegelt de oorsprong van het eiland en vertelt verhalen die generaties teruggaan. In Carloforte, een dorp met een rijke zeevaartgeschiedenis, koken ze niet alleen graag met tonijn maar ook met couscous, ooit nog door zeelieden geïntroduceerd. In Alghero, bekend om zijn Catalaanse roots, serveren ze dan weer kreeft op Spaanse wijze.
De markten van Cagliari barsten van de verse vis. Hier kan je bijvoorbeeld ‘burrida’ proeven, een lokale specialiteit met hondshaai. Maar ook geroosterde paling en mosselen zijn hier alomtegenwoordig. Je kan Sardinië niet verlaten zonder te smullen van de ‘fregula cun cocciula’, aka geroosterde griesmeelparels gekookt met palourde en op smaak gebracht met visbouillon en wilde kruiden. Vervolgens vormt ‘bottarga’, verkregen uit de gedroogde eieren mul, eveneens een niet-te-missen delicatesse. Met zijn zoute en nootachtige smaak geeft deze specialiteit zelfs de meest eenvoudige pastaschotel een verrassende twist.
Smaakvol vlees
Op de markten vind je eveneens kraampjes die ‘panadas’ verkopen, oftewel knapperige hartige taarten gevuld met lam of artisjokken. Deze zijn vergelijkbaar met de Spaanse empanada’s en de vulling wisselt met de seizoenen. Ook ‘porceddu’, het langzaam geroosterde speenvarken, blijft een symbool van de Sardinische keuken. Het wordt vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden, waarbij het vlees urenlang boven een open vuur wordt geroosterd voor een mals en krokant resultaat.
Karaktervolle wijnen
Verder is geen Sardinische maaltijd compleet zonder de bijpassende wijn. Sardinië biedt een scala aan karaktervolle wijnen die perfect aansluiten bij de lokale gerechten. Cannonau, met zijn rijke en volle smaak, wordt voornamelijk geproduceerd in Ogliastra en Barbagia en past goed bij de robuustere vleesgerechten. Vermentino uit Gallura brengt frisheid en lichtheid en maakt visgerechten compleet.
Andere lokale juweeltjes zijn Mandrolisai uit Atzara en Sorgono, en Malvasia en Vernaccia uit de regio’s Planargia en Oristano. De druif Carignano komt uit Sulcis en voegt een extra dimensie toe aan de wijnkaart, terwijl Monica en Nuragus het Campidano gebied vertegenwoordigen. Elk glas wijn neemt je mee op een reis door het landschap van Sardinië.
Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met ENIT.
Meer informatie over wat Sardinië nog meer te bieden heeft? Surf naar italia.it