Rond het kopen van een Hermès-tas hangt een geheimzinnige waas. Iedereen weet dat ze duur én moeilijk te krijgen zijn. Maar om welk budget gaat het nu precies, koop je de tas beter nieuw of tweedehands en vooral hoe scoor je een goede deal? Wij pluisden het voor je uit.

De keuze tussen een Birkin en een Kelly moet je vooral zelf maken. Wanneer het echter gaat over de andere factoren die gepaard gaan met de beslissing over het aanschaffen van een Hermès-tas kunnen we je wel van dienst zijn.

Beginnen bij het begin

Hermès begon in 1837 in Parijs als zadelmakerij, opgericht door Thierry Hermès. Wat ooit begon met hoogwaardige paardentuigen groeide uit tot een luxehuis dat wereldwijd bekend staat om zijn uitzonderlijk vakmanschap en tijdloze ontwerpen. Vanaf de jaren twintig introduceerde Hermès handtassen, die inmiddels iconische statussymbolen zijn geworden.

De Kelly, oorspronkelijk de Sac à Dépêches, werd in de jaren ’30 ontworpen door Robert Dumas. De tas wordt gekenmerkt door een trapeziumvorm met twee driehoekige plooien, een afgeronde handgreep en een flap met zijriempjes. Het iconische ontwerp verwierf wereldwijde bekendheid in de jaren ’50 toen Grace Kelly ermee werd gefotografeerd. De tas werd daarop omgedoopt tot de Kelly, als eerbetoon aan de actrice en prinses.

De Birkin, gelanceerd in 1984, ontstond tijdens een toevallige ontmoeting tussen de Franse zangeres en actrice Jane Birkin en Jean-Louis Dumas, CEO van Hermès. Birkin was als jonge moeder op zoek naar een praktische tas. Dumas schetste ter plekke een model met twee afgeronde handgrepen en zijriempjes dat stijl en functionaliteit combineerde. De rest is geschiedenis.

Waarom zijn Hermès-tassen zo duur?

Hermès-tassen worden volledig met de hand gemaakt in Frankrijk, waarbij elke tas van A tot Z door één ambachtsman of -vrouw wordt vervaardigd. Dit vraagt uiterste precisie en ambachtslieden krijgen dan ook zo’n 18 maanden training wanneer ze in een atelier van Hermès aan de slag gaan. Elk materiaal vraagt specifieke vaardigheden en veel technieken worden mondeling overgedragen. De opleiding start vaak met de Kelly-tas, het model dat de meeste expertise vereist. Deze bestaat immers uit 36 leren onderdelen en metalen elementen. Het maken duurt dan ook zo’n 15 tot 20 uur.

Om de stijgende vraag bij te houden, opent Hermès regelmatig nieuwe ateliers in Frankrijk. Dit op een tempo dat rekening houdt met de tijd die nodig is om ambachtslieden op te leiden. Toch groeit de vraag naar de iconische tassen sneller dan het huis duurzaam kan opschalen. Dit verklaart enerzijds het beperkte aanbod, en anderzijds de hoge prijs.

Birkin Kelly handtas streetstyle

Launchmetrics Spotlight

Een Birkin of Kelly kopen in een Hermès-boetiek

Zowel Birkin’s als Kelly’s verkopen als zoete broodjes, wat maakt dat het aanbod in de Hermès-boetieks beperkt is. Daarenboven verschilt het aanbod per boetiek. In België werd de boetiek in Antwerpen recent gesloten, waardoor je enkel nog in Brussel en Knokke terechtkunt voor het aanschaffen van een nieuwe Birkin of Kelly. De kans dat het model in de kleur van je dromen hier beschikbaar is, blijft klein – al kan je geluk hebben. Heb je dat niet, dan kom je terecht op een wachtlijst.

Hoe lang de wachtlijst is, hangt af van de tas en de kleur. Voor sommige modellen in specifieke kleuren kan de wachtlijst bovendien gesloten zijn als de vraag te groot is. Tot slot zijn er bepaalde piekmomenten – zoals tijdens de feestdagen – waarop de boetieks de vraag nog minder goed kunnen bijhouden, en je dus waarschijnlijk extra lang moet wachten op je droomtas.

Een tweedehands Hermès-tas kopen

Het feit dat er meer vraag is dan aanbod maakt dat er de laatste decennia een enorme tweedehandsmarkt is ontstaan voor Hermès-tassen. Wij gingen dan ook te rade bij Elien Migalski, Managing Director bij LABELLOV, die met ons de ins en outs deelt over het aankopen van een tweedehands Hermès-tas.

Wat maakt een Hermès-tas zo iconisch en tijdloos?

“De Birkin en de Kelly zijn klassiek en minimalistisch, waardoor ze nooit uit de mode raken. Ze zijn ondertussen uitgegroeid als echte statussymbolen, die aan de arm van menig celeb en invloedrijke vrouw bengelt.”

Welke factoren bepalen de waarde van een tweedehandse Hermès-tas?

“De kleur, het formaat, het leder, en natuurlijk vooral de conditie van een stuk. Over het algemeen is het zo dat, hoe nieuwer een tas eruit ziet, hoe hoger de verkoopprijs zal zijn.”

Hoe checken jullie bij Labellov de authenticiteit?

“De authenticiteit van onze artikelen is de belangrijkste peiler binnen Labellov – we zorgen er steeds voor dat elk artikel aan een grondige en nauwkeurige controle wordt onderworpen, alvorens het in verkoop wordt geplaatst. We hebben reeds +12 jaar kennis in het vakgebied, en beschikken over een team van authenticiteitsexperten, alsook de laatste nieuwe technologieën en een database aan informatie die we raadplegen.”

Kan het kopen van een Hermès-tas als een investering worden gezien?

“Absoluut! Er wordt wel vaker gezegd dat een Birkin een betere investering is dan goud, met een hoger rendement op je investering. Alles hangt er natuurlijk van af welk model, maat, kleur en vooral in welke conditie het item is. De Birkin en Kelly tassen van Hermès zijn tot nu toe de enige handtassen die op de resale markt meer waard zijn. Iemand die vandaag zo’n tas koopt in de boetiek van Hermès, krijgt instant een zeer mooie meerwaarde bij het aanbieden op de tweedehandsmarkt. Een belangrijke voetnoot hierbij is dat de tas store fresh dient te zijn om de hoogste meerwaarde te realiseren. Dit betekent: met alles erop en eraan, nooit gedragen, met een factuur van hetzelfde jaar etc.”

Welke handtas (Hermès of andere) heeft de hoogste doorverkoopwaarde?

“De Birkin en Kelly van Hermès zijn hierin nog steeds de absolute toppers.”

Hoe zit het met de vraag naar Hermès-tassen in België?

“We hebben bij Labellov een zeer uitgebreid en divers publiek, zowel wat locatie als koopgedrag betreft. De meeste van onze collector items, waar de Hermès-tassen veelal onder vallen, worden verkocht aan kopers in het buitenland. Toch zien we zeker een gezonde interesse in Hermès tassen bij ons eigen, Belgische cliënteel. Het is duidelijk dat de tassen als statussymbool gezien worden.”

Wat zijn de voordelen van een tweedehands exemplaar te kopen vs. in de winkel?

“In de boetiek werken ze met een zogenaamde wishlist, je gaat bij een eerste afspraak dus vastleggen hoe jouw ideale Hermès tas eruit ziet. Hiervoor krijg je maar een select aantal mogelijkheden, dus indien je op de lijst staat voor een Birkin 30 in donkerblauw, gaan ze je niet bellen als er een Birkin 25 in goudkleur binnenkomt.”

“Op de tweedehandsmarkt, en dus ook bij Labellov, kan je de beschikbare selectie van tassen raadplegen. Wij houden onze Hermès-tassen niet in onze showroom, uit veiligheidsoverwegingen, maar je kan ze wel op afspraak bij ons bekijken. Zo kan je passen en beslissen welke maat en kleur van tas het best bij jouw stijl past. Dat is een privilege dat je in de Hermès-boetiek niet altijd kan uitoefenen.”

Tot slot, als je zelf moet kiezen: Birkin of Kelly?

“Een Birkin in Bleu Nuit met gouden hardware in maat 25 voor ‘s avonds, een Kelly in zwart boxleder in maatje 28 voor dagdagelijks gebruik.”