Alleenstaande moeders en opleidingen: hoe Bruxelles Formation helpt

Geüpdatet op 26 november 2024 door ELLE Partner
Alleenstaande moeders en opleidingen: hoe Bruxelles Formation helpt Bruxelles Formation

In 2022 was meer dan een op de vijf vrouwen die een opleiding volgden bij Bruxelles Formation en zijn partners alleenstaande moeder. Deze situatie heeft de Brusselse instelling ertoe aangezet om haar aanbod te herzien en aan te passen, zodat deze moeders zich gemakkelijker kunnen bijscholen en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

Voor alleenstaande ouders zonder werk vormen gezinsverplichtingen, beperkingen van de arbeidsmarkt, financiële moeilijkheden en het gebrek aan kinderopvang vaak grote obstakels om terug aan de slag te gaan. Sinds juli 2021 heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een ondersteuningsplan gelanceerd om eenoudergezinnen te helpen, met een bijzondere focus op toegang tot opleiding.

Olivia P’tito, Algemeen Directeur van de Franstalige openbare dienst voor beroepsopleiding in Brussel, benadrukt: "We zijn ons bewust van de uitdagingen waarmee alleenstaande ouders te maken hebben. Toch zijn we ervan overtuigd dat alleenstaand ouderschap en professionele opleiding verenigbaar moeten zijn." Om dit te verwezenlijken worden verschillende aanpassingen getest, zoals een latere start van opleidingen, vrijstelling van lessen op woensdagnamiddag en afstemming op de schoolkalender. Deze maatregelen zijn onderhevig aan bepaalde voorwaarden. Daarnaast stimuleert Bruxelles Formation stagiairs om gebruik te maken van bestaande hulp, die vaak nog te weinig bekend is. Ook winnen opleidingen die volledig online verlopen aan populariteit, wat een bijkomende oplossing biedt.

Een belangrijke uitdaging binnen het volwassenenonderwijs is het aanbieden van kwalitatieve opleidingen die rekening houden met de specifieke noden van ouders. Verschillende vormen van ondersteuning maken het mogelijk voor alleenstaande ouders om een opleiding te volgen en opnieuw toegang te krijgen tot werk, wat hen financiële stabiliteit kan bieden. Zo kunnen alleenstaande ouders een korting van 30% krijgen op de prijs van door de Federatie Wallonië-Brussel gesubsidieerde crèches, of zelfs volledige kostendekking indien zij een BIM-statuut hebben. Ook bieden ziekenfondsen ondersteuning bij stagekosten of bij de opvang van zieke kinderen, terwijl een maatregel van Actiris noodopvang in crèches mogelijk maakt voor ouders die een opleiding volgen.

Daarnaast werd onlangs een informatiesessie voor werkloze alleenstaande ouders georganiseerd in de Cité des Métiers in Brussel, om hen te informeren over de beschikbare steunmaatregelen en opleidingsmogelijkheden.

Ben je een alleenstaande ouder en op zoek naar een nieuwe opleiding of werk? Vind meer informatie hier.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Bruxelles Formation.