Gelegen in het hart van de warmste regio van Frankrijk, waar de temperaturen in de zomer boven de 40°C kunnen pieken, strekt de appellatie zich uit over meer dan 4000 hectare. Dit wijngebied weerspiegelt een typisch Rhône-terroir, met bodems van rolkeien op klei-kalkgrond. Vanuit Nîmes, langs de wijngaarden, tussen de Middellandse Zee en de uitgestrekte lagunes van de Petite Camargue, ontdek je een ongerepte natuur. Hier worden wijnen geboren die getuigen van de liefde en het respect van de wijnbouwers voor hun land. Met bijna 80% van de wijngaarden die voldoen aan strenge agro-ecologische normen, is dit gebied een koploper in duurzame wijnbouw. Deze initiatieven tonen de wil om het terroir te beschermen en tegelijkertijd de hedendaagse milieu-uitdagingen aan te gaan.

De frisheid, het kenmerk van Costières de Nîmes

Een bijzonder kenmerk van dit terroir is de temperatuurvariatie door de koele winden van de Middellandse Zee. Deze frisse bries, gecombineerd met de warmte die overdag door de rolkeien wordt opgeslagen, creëert een microklimaat dat ideaal is voor de wijnstokken. Dit zeldzame evenwicht tussen zuiderse warmte en maritieme frisheid geeft de wijnen een uitzonderlijke aromatische complexiteit en een opvallende frisheid. Zowel de rode, witte als roséwijnen van de AOC Costières de Nîmes combineren puur drinkplezier met gastronomische verfijning. Hun zuiders karakter maakt hen uniek en begeerlijk bij wijnliefhebbers wereldwijd.

Twee recepten om uit te testen

Traditionele tapenade

Ingrediënten: 200 gram olijven (zwart of groen, naar keuze), enkele kappertjes, een scheutje olijfolie, enkele ansjovisfilets, 1 mooie teen knoflook

costières de nîmes

© Emilie Mascia

Voorbereiding: Blend alles fijn en serveer met zelfgemaakte croutons op smaak gebracht met olijfolie en Provençaalse kruiden.

Onze suggestie: dit gerecht past perfect bij een Château Mourgues du Grès, Cuvée Galets Dorés, AOC Costières de Nîmes, 2021, wit.

Geroosterde butternut 

Ingrediënten: 1 butternutpompoen, 2 takjes rozemarijn, een scheut olijfolie, een paar snufjes grof Camarguezout (natuurlijk!, 1 teen knoflook, een beetje peper

costières de nîmes

© Emilie Mascia

Voorbereiding: Snijd de butternut in de lengte doormidden en verwijder de pitten. Kerf de binnenkant lichtjes in met de punt van een mes. Besprenkel de pompoen met olijfolie, zout en peper. Rasp de knoflook en verdeel deze over de butternut. Leg er de takjes rozemarijn op en bak 40 minuten in de oven op 200°C.

Onze suggestie: past perfect bij een Château d’Or et de Gueules, Cuvée Trassegum, AOC Costières de Nîmes, 2021, rood.