Je voorkeur voor vroeg of laat opstaan wordt voor een groot deel bepaald door je chronotype: je natuurlijke ritme dat aangeeft wanneer je actief of slaperig bent. Evolutionair gezien hadden ochtendmensen de taak om overdag te verzamelen en te jagen, terwijl avondmensen ’s nachts waakten over de groep. Hoewel je chronotype deels genetisch bepaald is, kun je je ritme aanpassen aan je levensstijl en verplichtingen.

Het grootste probleem voor avondmensen? Onze maatschappij is vooral ingesteld op vroege vogels. Werkdagen starten vaak rond 9 uur, waardoor nachtuilen te weinig slaap krijgen. Gelukkig kan je met wat oefening en geduld je slaaproutine verschuiven en zo beter laten aansluiten bij je dagelijkse verplichtingen.

8 tips om een ochtendmens te worden

Geen wereldschokkende tips maar wel gebaseerd op gezond verstand. De ene tip al makkelijker te implementeren dan de andere – al vermoeden we dat vooral het vermijden van blauw licht in de avond voor velen onder ons een uitdaging is.

1. Stel je ritme geleidelijk bij

Ga elke avond een paar minuten eerder naar bed en sta ook een paar minuten eerder op. Deze kleine stappen zijn minder ingrijpend en helpen je lichaam om aan het nieuwe schema te wennen. Baby steps dus!

2. Creëer een slaapvriendelijke omgeving

Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer. Minimaliseer afleidingen, zoals licht en geluid, en maak je bed zo comfortabel mogelijk. Een goed excuus om dat nieuwe Crisp Sheets-beddengoed aan te schaffen.

3. Vermijd blauw licht in de avond

Beperk je schermtijd minstens een uur voor het slapengaan. Het blauwe licht van je smartphone of laptop onderdrukt melatonine, het hormoon dat je helpt in slaap te vallen. Lees liever een boek of luister naar rustgevende muziek.

4. Verplaats je wekker

Zet je wekker aan de andere kant van de kamer. Zo moet je opstaan om hem uit te zetten, wat helpt om niet terug in bed te kruipen. Of opteer voor een wake-up light, dat de zonsopgang nabootst.

5. Laat natuurlijk licht binnen

Dat brengt ons meteen ook bij de volgende tip: blootstelling aan ochtendlicht helpt je interne klok te resetten. Open je gordijnen zodra je wakker wordt of maak een korte ochtendwandeling.

6. Creëer een leuke ochtendroutine

Plan iets wat je uit bed trekt, zoals een kop koffie, een lekker ontbijt of een korte workout. Als je iets hebt om naar uit te kijken, wordt opstaan meteen een stuk aantrekkelijker.

7. Wees consistent

Probeer ook in het weekend op dezelfde tijd op te staan. Zo raakt je lichaam gewend aan een vast ritme. Late avonden zorgen ervoor dat je een zogenaamde ‘slaapschuld’ opbouwt die moeilijk valt weg te werken.

8. Houd vol

Het duurt even voordat je merkt dat je nieuwe gewoontes effect hebben. Geef jezelf minstens een week om te wennen en track je energie en humeur gedurende de dag om je vooruitgang te meten.