Bereid je voor: het is januari en de dieetcultuur bereikt nieuwe hoogten. Voor je het weet, staat je feed vol met snelle oplossingen, trending diëten en tips om je lichaam te veranderen om van 2025 ‘je beste jaar ooit’ te maken. Soms denk ik eraan om een oldschool gsm te pakken en me helemaal af te sluiten.

De kans is groot dat gewichtsverlies ooit bovenaan jouw lijstje met goede voornemens heeft gestaan. Uit een recent onderzoek van Kic blijkt dat 4 op de 5 vrouwen en non-binaire mensen ooit hebben besloten af te vallen of hun lichaam te veranderen. Dat laat zien hoe diep maatschappelijke normen en onzekerheden onze idealen beïnvloeden.

Maar hier is het punt: 95% van ons slaagt er niet in om die door lichaamsbeeld gedreven voornemens waar te maken. Dat zijn onze prachtige zussen, vriendinnen en moeders die geloven dat ze hun jaar moeten beginnen met streng diëten, calorieën tellen en hun lichaam tot het uiterste pushen. Het resultaat? Een slecht gevoel over jezelf, want als je gedoemd bent om te falen, is succes onmogelijk.

Die dieetcultuur geeft niets om jouw welzijn; het is gebouwd op onzekerheid. Het verkoopt ons constant het idee dat we niet goed genoeg zijn. En januari? Dat is hét moment voor deze boodschappen. Merken en ongeschoolde influencers serveren ons verstoorde eetgewoonten, verpakt als dé oplossing voor al onze problemen.

Maar de waarheid is dit: jouw waarde hangt niet af van je gewicht. Jouw succes heeft niets te maken met een getal op de weegschaal. En als je jezelf een ‘voor-foto’ ziet maken, hou die dan stevig vast als bewijs dat je al goed genoeg bent, precies zoals je bent.

Als sociale media je in de verleiding brengen om je lichaam een ‘glow-up’ te geven deze januari, geloof me, er is maar één ding dat je hoeft te detoxen: je algoritme.

Je algoritme resetten

Elke keer dat ik weer een nieuwe dieettrend zie opduiken, voelt het als een emotionele achtbaan. Van woede naar verdriet en weer terug. Het raakt me, vooral als je denkt aan de ‘echte’ mensen achter de likes en reacties: duizenden, misschien wel miljoenen, die in deze hypes trappen. Op zoek naar manieren om hun lichaam te ‘fixen’, alsof er iets stuk is. Terwijl er helemaal niets mis mee is.

Ik weet hoe verleidelijk die trends kunnen zijn. Maar ik weet ook hoe schadelijk ze zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. En spoiler alert: geluk ga je nooit vinden in een getal op de weegschaal.

We willen allemaal het jaar beginnen met ons goed voelen, en daar sta ik helemaal achter. Maar er is een groot verschil tussen gezonde, duurzame gewoonten en het uitproberen van de giftige trends die rond deze tijd overal opduiken.

Ik dacht eerlijk gezegd (misschien te optimistisch) dat we als samenleving verder waren gekomen sinds de jaren 90 en 00’s, toen heroïne-chic als ideaal werd gezien. En ja, we zijn geëvolueerd. Consumenten zijn slimmer en bewuster geworden, maar diet culture loopt altijd vijf stappen voor. De nieuwste wellnesstrends zijn vaak helemaal niet zo gezond als ze lijken.

Zo herken je schadelijke dieettrends

Voordat je een nieuwe dieet- of wellness-trend probeert die je online ziet, stel jezelf deze vragen:

  • Is de persoon die het promoot een gekwalificeerd gezondheidsprofessional?
  • Is er een start- en einddatum?
  • Gebruiken ze woorden als ‘challenge’ of andere alarmerende termen?
  • Geniet je echt van wat je doet of consumeert?
  • Kun je dit op lange termijn volhouden?
  • Schrap je meerdere voedselgroepen?
  • Heeft het invloed op je relatie met jezelf of je eten?

Detox je feed, niet je lichaam

Je algoritme detoxen begint met het cureren van wat je consumeert. Op Instagram kun je accounts die je mentale welzijn niet ondersteunen muten of ontvolgen. Op TikTok kun het de gebroken hart-icoontje gebruiken om je feed te trainen, en schadelijke inhoud rapporteren als promotie van verstoord eetgedrag of een ongezond lichaamsbeeld. Dit kleine gebaar beschermt niet alleen jou, maar ook anderen.

Het opschonen van je sociale media van accounts die een dieetcultuur in stand houden of je onzeker laten voelen, is niet alleen bevrijdend – het is transformerend. Vervang die accounts door stemmen die je inspireren, informeren en helpen je lichaam te omarmen zoals het is: sterk, capabel en genoeg.

In plaats van snelle oplossingen of onrealistische idealen na te jagen, focus je op hoe je je voelt. Stel doelen die je mentale en fysieke welzijn vooropstellen, in plaats van je lichaam te straffen. Laten we van 2025 het jaar maken waarin we diet culture de rug toekeren en kiezen voor compassie in plaats van kritiek. En vooral: wees lief voor jezelf.

Via ELLE Australië