Benzo-wat? Benzoylperoxide is een antibacterieel ingrediรซnt dat diep in je poriรซn doordringt en de bacteriรซn aanpakt die puistjes veroorzaken. Concreet heeft het een drievoudige werking:
- Doodt bacteriรซn: Benzoylperoxide pakt de Cutibacterium acnes-bacterie aan, die ontstekingen en onzuiverheden veroorzaakt.
- Vermindert talg: Het helpt overtollig talg onder controle houden en voorkomt zo verstopte poriรซn.
- Exfolieert mild: Het verwijdert dode huidcellen waardoor je huid er frisser uitziet.
In tegenstelling tot beta-hydroxyzuren โ oftewel BHAโs โ zoals salicylzuur, die in de poriรซn doordringen om verstoppingen tegen te gaan, richt benzoylperoxide zich voornamelijk op het doden van bacteriรซn. Dit betekent dat het vooral effectief is bij rode, ontstoken puistjes en cystische acne, terwijl BHAโs beter werken bij mee-eters en verstopte poriรซn.
Voor wie is benzoylperoxide een goede keuze?
Heb je een vette of acnegevoelige huid? Dan kan benzoylperoxide een redder in nood zijn. Het wordt immers vaak aangeraden bij puistjes en ontstekingen, mee-eters en verstopte poriรซn alsook milde tot matige acne.
Heb je een gevoelige of droge huid? Dan is voorzichtigheid geboden. Benzoylperoxide kan de huid immers uitdrogen en irriteren. Begin daarom met een lage concentratie en combineer met een hydraterende crรจme. Gebruik daarenboven niet te veel andere irriterende ingrediรซnten, zoals vitamine C, in dezelfde routine. Dit zou namelijk de effectiviteit van beide kunnen verminderen.
Zijn er ook nadelen?
Helaas, geen enkel wondermiddel zonder een keerzijde. Zo komt huidirritatie best vaak voor, vooral bij het eerste gebruik. Dit kan zich uiten in roodheid, een prikkend of branderig gevoel en zelfs lichte zwelling. Huidirritatie kan ontstaan doordat benzoylperoxide de huid activeert en bacteriรซn bestrijdt, maar soms iets te intens werkt voor de gevoelige huid.
Daarnaast heeft benzoylperoxide een uitdrogend effect. Dit betekent dat je huid trekkerig kan aanvoelen en er schilferig uit kan zien, vooral als je van nature al een droge huid hebt. Een goede hydraterende crรจme is dan ook essentieel om deze uitdroging tegen te gaan.
Nog een aandachtspunt is dat het ingrediรซnt blekende eigenschappen heeft. Het kan met andere woorden vlekken achterlaten op je handdoeken, kussenslopen of kleding. Oppassen geblazen dus!
Tot slot reageert niet elke huid even goed op benzoylperoxide. Sommige mensen krijgen na een paar dagen gebruik last van een overgevoelige huid, waarbij de irritatie niet afneemt maar juist verergert. In dat geval is het verstandig om het gebruik te verminderen of over te schakelen op een alternatief zoals salicylzuur.
Zo gebruik je benzoylperoxide zonder problemen
Benzoylperoxide is verkrijgbaar in verschillende sterktes, meestal tussen 2,5% en 10%. Een paar handige tips voor gebruik:
- Start laag: Begin met 2,5% en kijk hoe je huid reageert voordat je eventueel opschaalt.
- Breng het โs avonds aan: Benzoylperoxide maakt je huid gevoeliger voor zonlicht. Je integreeert het dus best in je avondroutine.
- Hydrateren is key: Combineer met een hydraterende crรจme om droogheid en schilfers te minimaliseren.
- Zonnebescherming is een must: Smeer overdag altijd SPF om je huid te beschermen tegen uv-stralen.
- Niet combineren met vitamine C: Gebruik benzoylperoxide en vitamine C op verschillende tijdstippen van de dag, respectievelijk โs avonds en โs ochtends.
Conclusie? Benzoylperoxide kรกn voor sommigen een wondermiddel zijn tegen puistjes. Het werkt effectief tegen bacteriรซn, talg en verstoppingen. Maar het is niet voor iedereen een match. Vรณรณr je met benzoylperoxide begint, ga je dan ook best eerst te rade bij een dermatoloog, deze kan je helpen bij het vinden van de juiste routine.