In het hart van het vruchtbare, vulkanische Centraal Massief wordt een kaas gemaakt die traditie en karakter ademt: Bleu d’Auvergne BOB. Dit terroir geeft hem zijn unieke balans: een gedurfde pittigheid, verzacht door een fluwelige romigheid. Of je nu een verfijnd aperitief serveert of een culinair meesterwerk creëert, met deze blauwgeaderde delicatesse wordt elk gerecht puur genieten.
Laat je smaakpapillen deze lente tintelen van plezier, met de onweerstaanbare Bleu d’Auvergne BOB. Deze ivoorkleurige blauwschimmelkaas is langzaam gerijpt en gezouten, zodat zijn aroma’s volledig tot hun recht komen. Voeg daar de bloemige korst aan toe en zijn sterke, intense karakter komt onweerstaanbaar naar boven. Deze smaaklegende is ontstaan in de 19de eeuw, ten westen van Clermont-Ferrand. Daar wordt het ambachtelijke vakmanschap al 150 jaar van generatie op generatie doorgegeven. De magie begint in de Monts d’Auvergne, tussen 600 en 1600 meter boven zeeniveau, waar wilde bloemen en een uitzonderlijke biodiversiteit de basis leggen voor een kaas vol terroir.
Hier, tussen ruige landschappen en weelderige velden met ontelbare aroma’s, grazen koeien uit de streek en produceren ze melk van uitzonderlijke kwaliteit. Wanneer die samenkomt met de eeuwenoude knowhow, ontstaat een kaas met een rijke, volle smaak – een romig samenspel van houtachtige tonen en wilde paddenstoelen. Vandaag wordt dit erfgoed in stand gehouden door zes zuivelfabrieken, acht boerenbedrijven en 1100 melkveehouders in 630 Franse dorpen. Zij waken over de perfecte balans tussen kracht en finesse, en bewaken de authenticiteit die Bleu d’Auvergne BOB zo uniek maakt. Het resultaat? Een kaas die je smaakpapillen prikkelt en je meeneemt op een verrukkelijke reis.
TAGLIATELLE MET KIP EN EEN ROMIG SAUSJE MET BLEU D’AUVERGNE
2 pers. – Bereidingstijd: 30 min
Ingrediënten:
- 150 g Bleu d’Auvergne BOB
- 400 g tagliatelle
- 250 g filet van scharrelkip uit de Auvergne
- 100 ml witte wijn van Saint-Pourçain
- 200 g bruine champignons
- 2 fijngehakte teentjes knoflook
- 1/2 koffielepel paprikapoeder
- 1 fijngehakt sjalotje
- 2 eetlepels volle room
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- Zout en peper
Voorbereiding :
- Kook de tagliatelle in voldoende gezouten water volgens de tijd die op de verpakking staat. Giet af na het koken.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Bak de in reepjes gesneden kipfilet met de knoflook, sjalot en het paprikapoeder.
- Voeg de in plakjes gesneden champignons toe en sauteer gedurende 1 minuut.
- Voeg de volle room, witte wijn, Bleu d’Auvergne BOB en peterselie toe. Meng goed en breng op smaak.
- Voeg de tagliatelle toe, bak een paar seconden en haal van het vuur.
- Serveer lekker warm.
@Sabine Alphonsine
GRILLED CHEESE SANDWICH MET BLEU D’AUVERGNE
1 pers. – Bereidingstijd: 20 min
Ingrediënten:
- 2 grote plakkenBleu d’Auvergne BOB
- 4 mooie sneden boerenbrood
- 4 plakken Auvergne-ham
- Rucola
- Zout en peper
Voorbereiding :
- Neem de eerste snee boerenbrood. Leg daarop de rucola, 2 plakken Auvergne-ham en een plak Bleu d’Auvergne BOB. Breng op smaak met peper en zout en schik daar opnieuw rucola bovenop. Dek af met een tweede snee brood.
- Doe hetzelfde voor je tweede sandwich.
- Verhit een pan met 1 eetlepel olijfolie.
- Bak de sandwiches één voor één aan elke kant tot de kaas gesmolten is en het brood geroosterd is. Serveer warm.
@Sabine Alphonsine
Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met bleu d’auvergne bob.